Reklama

Reklama

Kukačka

  • Česko Kukuška (více)
Trailer

Obsahy(1)

KUKUŠKA je nový film režiséra svérázných lovů Alexandra Rogožkina. Je září 1944, těsně před ukončením válečného stavu mezi Finskem a Sovětským svazem. Finský "nacista", odstřelovač Veiko, je připoután ke skále, zatímco Ivan, kapitán sovětské armády, je zatčen tajnou policií. Oba, odsouzeni k smrti svou vlastní armádou, na poslední chvíli unikají neblahému osudu a náhodně nalézají útočiště u mladé Laponky Anni. Ta v nich však nevidí vojáky znepřátelených armád, ale především muže. Každý z nich rozumí pouze svému rodnému jazyku: finštině, ruštině a laponštině. V pustině severní tajgy však musí všichni žít pohromadě po několik dní (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (176)

Atheas 

všechny recenze uživatele

Tento mezinárodní film překročil moje očekávání a ukázal jak to co říkáme není tak důležité. Důležité je to jak to říkáme a proč to říkáme. V dalším bodě musím napsat, že tento film díky hlavní hrdince, která zachrání oba mužské hrdiny má asi ten nejsilnější erotický nádech co jsem kdy v podobném filmu viděl a to tam nejsou nahá těla a ani žádné erotické scény, jen právě to co nevidíme. Ve filmu vidíme život Laponky jako magický, jednoduchý, ale zároveň tvrdý a prostý a vytváří tímto způsobem zajímavé prostředí pro střet tří různých lidí. Doporučuji všem, protože tady není co ztratit, paráda. ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Co se stane když necháte spolu bydlet domorodou Laponku, finského snipera a sovětského důstojníka? A ještě k tomu když každý umí jenom svůj jazyk? Výsledkem je mnoho bizardních nedorozumnění, nějaké průstřely, jedna otrava a "nebudu to prozrazovat" nedokážu si ten film představit v dabingu, dabingem by film ztratil celou svoji pointu btw. po půl hodině se už mluvit bude ---75% ()

pend 

všechny recenze uživatele

Je tento film komedie? Pokud se někomu zdá vtipné to, že tři lidé spolu nějakou dobu žijí, aniž si rozumí jediné slovo, pak ano. Mně to vtipné nepřipadalo. Ze 3 hlavních hrdinů je nejpraktičtější pochopitelně Laponka, ona je doma. Rus je líčen jako velice natvrdlé individuum dostatečně poučené o ideologii a nepřátelích = všichni jsou nacisti. Fin je ve válce omylem, snaží se život aspoň trochu zpříjemnit. ()

Sista 

všechny recenze uživatele

Pasáž, ve které Anna volá duši Veika zpátky do života na mě byla dost zdlouhavá, ale jinak jde o vynikající film, který si hodně vtipně pohrává s problémy komunikace mezi hlavními postavami. Taky se mi moc líbila ta Annina síla, přirozenost a smyslnost, takových filmových postav jsem zatím moc neviděla.. ()

Woodstock 

všechny recenze uživatele

Hrůzy války jsou daleko, drsná síla mužského klína je tak blízko... Válka, to je stejně jen výmysl nesmělých mužů. Je to jejich zhmotnělý chtíč a strach, že nebudou schopni rozmnožovacího aktu. Skutečný strach ze smrti, nezvladatelný, přírodně divoký, ten nezabíjí, ale plodí. Víc mužů, víc radosti. Ale ano, taky víc starostí, ale to ať si chlapci vyřeší sami mezi sebou. Jako chlapi. Po všem tom zabíjení by jimi už mohli být. Dorozumívat se řečí není nutné. Kukuška je žena přírodní, neotesaná, samice z tundry. Jen pukni, kameni! Žárem a vodou přinucený, ať se vězeň osvobodí a jeho sémě a život ať pokračuje dál. V závěru genetická záhada, zda dvojčata zplodili oba vojáci, původně znepřátelení na život a na smrt, nyní usmířeni a spřízněni jedním ženským lůnem. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Vsadím se, že podobný film jste nikdy neviděli. Rusové mají v sobě takovou zvláštní poetiku a Alexandr Rogožkin není žádnou výjimkou. Ačkoliv Kukuška žije osamocena (díky válce) někde v tajze na severu Evropy, životní moudrostí je z celé trojice zúčastněných "babylonsky odcizených jazyků" obdařena nejvíce. Válka se ji dotkla v momentě, kdy ji odvedli muže, avšak stranou konfliktu si zachovala zdravý rozum a "po indiánsku" - v souladu s přírodou, byla schopna sama na severu přežít. Ve filmu se dozvíte, jak se v Laponsku žije (jak se bydlí, loví, jí)...a kde není televize, tam se rodí dětí... ()

JanKukulín 

všechny recenze uživatele

Rogožkin je vynikající režisér, který dokáže natočit jak blátnivé komedie (Svéráz), tak filmy vážnějšího ražení. Kukuška je pěkný film a myslím si, že za jedno podívání rozhodně stojí. Příjemný humor, vyplívající většinou ze stížených možností konverzace- hrdinové tohoto filmu jsou fin, rus a laponka, navíc spousta pěkně natočených poetických scén filmu na kvalitě rozhodně neubírají a ten tak ubíhá do celkem uhodnutelného konce ()

vojo 

všechny recenze uživatele

V zajatí divočiny, kde sem tam dá o sebe vedieť druhá svetová vojna nastane naozaj zaujímavé stretnutie plné krásnych nedorozumení... absurdnosť ľudského konania priam ukážková. ()

Zaitsev 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu mě vrací nostalgie, neboť to byl první film v našem milovaném lokálním artkinu Centrál v jeho novodobé éře. Viděl jsem ho poprvé ve sladkých sedmnácti a pamatuji si, jak byla má duše zjitřená: nejdřív napětí, potom smích a nakonec se i ta slza vtlačila do oka...:) ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Kukuška je výborným, velmi poklidným filmem o lidství více než o čemkoliv jiném. Odehrává se na území Laponska na úplném konci druhé světové války. Neoplývá velkým množstvím postav, ale o to lépe je každá z nich zpracována. Nemá bůhví jak bohatou výpravu ani úžasné efekty, ale o to více se může divák soustředit na to opravdu podstatné. Kukuška v mých očích, byť není nijak známým filmem, patří svým pojetím ke klenotům světové kinematografie. Dokonalá rozhodně není a věřím, že každý divák si na filmu najde něco, co mu příliš nesedlo. Mě například z poslední půl hodiny přibližně 15 minut vysloveně otravovalo a jen jsem je přetrpěl. Nebýt však jich, tak Kukušku hodnotím jednoznačně plným počtem a řadím mezi nejlepší filmy, které jsem v životě viděl, takže ve výsledku je to stále krásných 82% a je mi opravdu líto této slabší pasáže, kvůli které nemohu hodnotit plným počtem. ()

dokktor 

všechny recenze uživatele

naprosto unikátní dílo, které minimem prostředků ze sebe dokáže vydat maximum učínku. v první polovině vás režisér nechá udělat si z fašisty hrdinu a přinutí vás fandit jeho boji o život a přát si, aby se z těch okovů dostal, absence řeči tu v žádném případě není na škodu, ba naopak posiluje úžasné emocionální působení. Když se v druhé půlce všichni tři hlavní aktéři rozpovídají co jim ústa stačí, nestačíte se divit kolik komiky se dokáže vytlačit jen z toho, že každý mluví jiným jazykem a navzájem si vůbec nerozumí. A když se to ke konci podle osvědčeného schematu zvrtne a zdramatizuje...no prostě je to pecka. nějaké přirovnávání k předešlé Rogožkinově tvorbě nebo pindy o neúměrně natažené stopáži jsou jaksi uplně mimo mísu (já osobně si nedovedu představit, že by byl film jen o záběr kratší). když ještě do nebe vychválím metaforickou umírací scénu ze závěu filmu, snad učiním zadost mým příjemným pocitům, ktaré ve mně tento snímek vyvolal. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Příjemný film v době prosperující komerce, která hraje na efekty je tento film, který se odehrává ve finské přírodě příjemným oddechnutím. Finský zběh, sovětský voják a laponka, nikdo si vzájemně nerozumí a přesto je spojuje touha po obyčejném životě. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Poněkud jiný, zábavnější pohled na válku. Laponka, Rus a Fin si nerozumějí navzájem ani slovo, ale jsou nuceni spolupracovat a tak se dorozumívají všelijak. Nebavila mě prakticky jen jedna scéna a to bylo to mysteriózní přivolávání z království mrtvých. Kdyby to bylo aspoň kratší. Naopak potěšila závěrečná scéna, byť ta se dala čekat a jen dokreslila úsměvnost celého snímku. Vše je ještě okořeněno účastí dvou "Svérázných lovců a rybolovců". Jsem spokojen! ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Náročný film. Chcete mainstream? Chcete jednohubku na jedno zhltnutie? Chcete film, kde vám scenáristi každú blbosť vysvetlia po lopate a ešte to osemkrát zopakujú? Chcete akčnú jazdu non brain povahy? Tak ste na nesprávnom mieste. Toto je náročný poetický film o troch rôznych kultúrach, jazykoch vo vyhrotenej situácií, ľudský ako dobrota Laponky vo filme a chladný a krásny ako fínska / ruská severská príroda zároveň. Nech sa páči! Filmový fajnšmekri vrnia blahom. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Příjemná válečná komedie z Laponska o tom, že tři lidé si mohou také rozumět i přes na první pohled nepřekonatelné rozdíly a jazykovou bariéru. Zajatý finský sniper Veikko, kterého nechali ustupující němečtí vojáci v uniformě SS přikovaného ke skále jako Prométhea. První půl hodinu sledujeme jeho vytrvalou snahu o rozbití řetězu, nakonec se mu to povede díky střelnému prachu z nábojnic do jeho sniperovky. Pozoruje sovětskou kolonu, ve které se nachází také jisty Ivan, který si psal antisovětské dopisy se svým kamarádem a politruk mu vyhrožuje, že to předá dál a být po jeho, tak ho nechá na místě zastřelit. Ano, pro svině, zmrdy a podrazáky byl v rudém fašismu nazvaném bolševismus ráj. Nad nimi krouží dva sovětské bombardéry, když z ničeho nic začnou bombardovat Ivanovu kolonu. Po útoku je objeví fešná osamělá laponská statkářka Anni a padlé vojáky pohřbí. Jediného přeživšího Ivana ošetří a tím mu zachrání život, i když mu stejně hrozí kulka za dezerci. Chvíli poté dorazí na její skromné hospodářství u vody i náš sniper Veikko. Ivan jako uvědomělý soudruh nesnese přítomnost „Fricka“ a „fašisty“ a pokusí se Veikka zabít. Veikko se mu snaží vysvětlit, že je Fin a demokrat, použije k tomu dokonce Tolstého a Dostojevského. Myslím si, že tihle dva jsou typickými představiteli svých národů a platí to dodnes. Hrany se však postupně obrušují, a i když si nerozumí ani slovo, tak přece jen to vypadá, že zhruba chápou, co se ten druhý snaží říct. Anni je za jejich přítomnost více než vděčna, a to nejen kvůli tomu, že ji pomáhají s hospodářstvím. Už čtyři roky žije bez chlapa a z přítomnosti Veikka je úplně vlhká, jak sama říká. Jednou už to nevydrží, odtáhne si Veikka do své chaloupky a nechá se od něj řádně obsouložit a dělá u toho celkem rámus, což slyší frustrovaný a nasraný Ivan, který by také rád ochutnal laponskou pohostinnost. Místo toho ochutná akorát nasbírané houby, ze kterých se málem otráví. Film ubíhá celkem pomalu, klidně, čas se celkem vleče, v záběrech vidíme krásu drsné severské krajiny. Pointa celého filmu je podle mě v tom, že jsme vlastně všichni jen lidé, kteří chtějí v klidu žít a trochu si užít a nějaké národnostní, jazykové nebo politické rozdíly jsou jen hlouposti a zbytečnosti. Závěrečný šamanský rituál navrácení Veikka z cesty do onoho světa byl podle mě už trochu z říše fantasy. Anni to však zvládla na jedničku a náš Veikko přežije a jako bonus si i Ivan užije trochu nezávazného laponského sexu! ()

DENIROSIS 

všechny recenze uživatele

Kukuška je pro mě milé překvapení.Film je originální a má svou poetiku v přírodě,době kdy se odehrává a především v pochopení či nepochopení toho druhého jak lidsky,tak i jazykově.Sledovat jak každý mluví svým jazykem a do toho české titulky,to je fakt něco ! ()

awokado 

všechny recenze uživatele

když jsem k tomuto filmu usedal, netušil jsem jak mě překvapí...samozřejmě v tom dobrém....vynikající film o lidech s milým humorem (navíc je to ruskej film - ani bych nevěřil, že takovej film dovedou natočit) a vynikající scénář....jen houšť ()

Reklama

Reklama