Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka

(seriál)
  • Francie Apocalypse - La 1ère Guerre Mondiale (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál vám ukáže první světovou válku tak, jak jste ji doposud neměli možnost spatřit. Poprvé uvidíte doposud nezveřejněné a pro toto období velice vzácné barevné záběry a restaurované záznamy. Ocitnete se na bojištích, ale poznáte i každodenní život civilistů za bojovou linií. Je možné opomenout oběti, které přinesla celá jedna generace? Jak došlo k tak brutálnímu a dalekosáhlému konfliktu? Jak muži a ženy po čtyři roky snášely tato zvěrstva? Tvůrci dokumentárního seriálu použili více než 500 hodin archivních záběrů, většinu z nich doposud nezveřejněné a nyní navíc kompletně kolorované. Apokalypsa: 1. světová válka celosvětově přistupuje k řešení těchto zásadních otázek, ale taktéž vypráví příběh s citlivým a intimním přístupem. Příběh vás zavede do centra bojů, od zákopů v severní Francii až po méně známé fronty v Rusku, Srbsku, Turecku či Palestině. Stranou nezůstanou ani každodenní životy civilistů za bojovou linií. Vyprávění oživuje vzpomínky těchto mužů a žen. Pomáhá lépe pochopit a vcítit se do minulosti, kdy se svět řítil do apokalypsy. (National Geographic)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (5)

Vztek (2014) (E01) 

Úvod ohledně rostoucího napětí v Evropě, které logicky vyeskalovalo k jedinému možnému řešení, kterým tehdejší svět uměl řešit neshody. Střetlo se několik odlišných zájmů a bylo třeba rozhodnout, kdo se ujme výsadní role ve světě. Velmi krvavý konflikt, do kterého se zapojily a následně zahynuly miliony lidí. Co se týče informačního hlediska, tak nemám pocit, že by byl tento dokument jakkoli na výši. Výjimečným ho činí naprosto úžasné dochované záběry, které dávají divákům mnohem větší možnost pocítit na vlastní kůži atmosféru doby. Fascinuje mě, jak snadné bylo naverbovat do svých řad své občany. Lidé neměli možnost vidět události a souvislosti z větší perspektivy (masové šíření informací bylo sotva v plenkách), než kterou jim poskytovali jejich vládci, u kterých jim nezbývalo nic jiného, než jim věřit. Jsem moc rád, že se tento díl pozastavil u nálady na smrt jdoucích "vojáků", kteří byli plní optimismu a měli chuť na romantická dobrodružství. Absolutně nemohli mít možnost tušit, co je ve skutečnosti čeká za "romantické dobrodružství". Problém mám s tím, že 50 minut je opravdu velice krátká doba k úvodu do tohoto celosvětového konfliktu. Tvůrci chrlí neúplné informace z velice rychlého rychlíku. Lepší 3 kousky. ()

Strach (2014) (E02) 

Úvod do konfliktu si odbyl předchozí díl. Druhá epizoda se soustředí na náladu bezprostředně po vstupu do válečné vřavy, kdy už se na smrt jdoucím zbořily jejich předválečné romantické ideály. Překvapuje mě, že si většina myslela, že tahle válka brzy skončí. Rolníky živila naděje, že do žní budou zpět. Moc hezky je ukázáno, jak se do války postupně přimotal opravdu takřka celý svět. Také je zde hezky zachycen přerod ze stylu válčení, které přestalo fungovat tak, že jeden národ vpadl na území druhého a přebral kontrolu. Mnohem více se začali kluci zakopávat a vést pomalou válku o strategické pozice. Krásně je to zachyceno ve vynikající knize Na západní frontě klid. Kromě velice dobře známé západní fronty, bylo v tomto dílu moc hezky ukázáno i to, jakou významnou roli sehrálo ve válce Turecko. Moc se mi líbí, jak mají tvůrci jednoduše pomocí mapy znázorněné postupy jednotek. Problém mám s tím, že je to všechno prezentováno zbytečně rychle. 5 dílů je na zachycení tohoto významného konfliktu prostě málo, takže tvůrci střílí informace s kadencí tamějšího kulometu. Není moc času zpracovávat obdržené informace, protože než se v mozku ohřejí, tak je okamžitě přebijí informace nové. Díky tomuto strhujícímu tempu a vynikajícímu hudebnímu podkresu, celý díl hravě udrží divákovu pozornost, ale moc si toho z dané epizody neodnese, respektive vám toho zaručeně spousta unikne, což je obrovská škoda. Slabší 4 kousky. ()

Peklo (2014) (E03) 

Hodně silná epizoda, která zobrazuje válku v plné krutosti. Tvůrci nás vezmou na místa, která byla vydatně zalitá krví. V hlavní roli figurují zákopy na západní frontě, střídání útoků na obou stranách a držení vyrovnaného skóre. V boji se ve vydatné míře začaly vyskytovat bojové plyny a také první tanky. Nejvíce se mi líbilo mistrovské vyobrazení situace v zákopech a jejich blízkosti. Špína, smrad, krysy, nemoci. Dobové záběry všemu dodávají neuvěřitelnou autenticitu a člověk se místy cítí, jako by tam opravdu byl. Po technické stránce je dokument zcela mimořádně vymazlený. Kromě notoricky známé západní fronty se v tomto dílu podíváme například na neméně brutální situaci v méně známém Řecku. Nejsilnější zážitek je ovšem rozhodně z Verdunu na západní frontě. 300 dní trvající masakr a beznaděj. ()

Běsnění (2014) (E04) 

Název "běsnění" mi tentokrát nepřipadá k událostem až tolik příhodný. Epizoda pojednává převážně o tom, jak byly všechny národy válkou zasažené a zdevastované. Líbí se mi, že byl zmíněn pravý důvod, proč se USA vložilo do války. Francie jim dlužila značnou částku financí, kterou by jim v případě porážky samozřejmě nemohla vrátit. Do války tedy vstoupili negři a jazz. Německo bylo více než spokojené se současným "vyválčením" území, takže chtělo "velkoryse" ukončit válku. Běsnění by byl příhodný název spíše pro předchozí epizodu. Tato se skutečně týkala spíše dozvuků (ve srovnání s předešlými díly) a většina stopáže byla skutečně pouze o USA a jejich důležité roli v této válce. Lepší tři kousky. ()

Vysvobození (2014) (E05) 

I tato epizoda měla s těmi předešlými podstatně pozvolnější průběh. Válka doznívala. Rusko se rozpadlo. Německo kapitulovalo a bylo doslova ožebračeno. Pokud někomu dosud není známý důvod vzniku druhé světové války, tak doporučuji jej hledat právě v konci té první. Opravdu moc hezky to bylo tvůrci v závěru řečeno a mohu se pod to maximálně tak podepsat. Když si uvědomíte, v jakých podmínkách musely žít německé děti, tak se člověk ani nemůže divit, že jakmile dospěli, tak jejich srdce byla plná hněvu a touhy po pomstě. Nejděsivější byl úsek, kde byly divákům sdělovány naprosto děsivá čísla počtu obětí. Z toho šel mráz po zádech. První světová válka zároveň zásadně změnila postavení USA ve světě a tak nějak tedy i udála směr a podobu současného světa. ()

Reklama

Reklama