Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (227)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem nepochopil už jen fakt, že tvůrci angažují dva charismatické chlapy (Eric a a Ben ), kteří mají nakonec v celém filmu max 10 minut, z toho postava Bena je absolutně zbytečná a hlavní hrdinství svěřej smetákům, kterým bych nevěřil ani to, že by dokázáali zachránit sluničko sedmitečné před pádem z pampelišky. V příběhu je originality jak v prdeli cukroví. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Kvůli scénám na vodě stojí za to film vidět, ale jinak mi tyhle filmy připadaj čím dál víc stejný. Postavy nebyly moc dobře prokreslený ani zahraný a žádná mi k srdci nepřirostla, takže z toho bylo jen neosobní sledování pár šílenců, kteří se snaží neumřít. Film nepotápím jako naprostou kravinu jen proto, že to je podle skutečný události. Kdyby nebylo, tak bych něco takovýho považoval za krajně nepravděpodobný. Jo a pokud vyrazíte do kina, tak se vykašlete na 3D. Vůbec tu není potřeba a ztmavuje už tak tmavý scény, takže budete prd vidět. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako příběh to asi zfilmování hodný je, ale takto impotentně jsem si to teda nepředstavoval. Tuna tmavýho digitálního bordelu pokřížená se statikama, kteří točí vším možným. Jako nic moc. Fakticky to přesný celkem je, ale kdejakej půlhodinovej dokument s autentickýma fotkama poslouží líp než tento pokus o survival. 60% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Film ve kterém očekávám nervák a z potu propocenou sedačku, by si zasluhoval samozřejmě úplně jiné hodnocení, to ale není určitě případ tohoto bijáku. Navíc je pár věcí, které ho sráželi ještě níž a proto byl pro mne vyloženě zklamáním. Jedinec, který se rozhodne podpořit světovou kinematografii tím, že si film zajde vychutnat jako platící divák, buď naprosto neví co s penězi, nebo potřebuje pro sebe a svoji křepelku krátkodobý šmajch azyl. To bych možná i pochopil, jelikož až epicky dramatická hudba ve filmu, zvukový projevy jeho kopretiny spolehlivě zamázne. Druhá věc je autentičnost a uvěřitelnost příběhu, kterou si filmaři zdá se vybrousili k obrazu svému a skutečností zůstal, asi pouze ten počet zachráněných. S 3D brýlemi půjde do kina jenom magor, je to jako chodit s potápěčskými brýlemi po dně vypuštěného bazénu. Zbytečnost! Stejně se děj odehrává většinou ve tmě a uvidíte úplný prd! Pokud jste ale zvyklí, si před spaním v posteli u lampičky předčítat svoji oblíbenou knihu ve slunečních brýlích, tak volte směle i variantu 3D. Dějová linie rozpolcená na kusy, rozjezd je utahaný až jsem litoval, že sebou nemám polštář. A ta romantická část??? Tak ta tam byla úplně přebytečná, jako pěst na oko, jakoby jste Méďu Béďu poslali kosit s M16 vietnamčíky do buše. Nezachrání to ani efekty a bohužel ani celkem solidní snaha dvou hlavních hrdinů, udržet děj nad vodou. To měli teda větší štěstí s tou lodí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám v nesmírné úctě všechny ty, kteří vyráží tam, odkud většinou všichni zdrhají, nebo už dokonce utekli. A těm, kteří utéct nemohli jsou jedinou nadějí na přežití. Ano, mluvím o záchranných jednotkách všeho druhu, hasičskými počínaje po všeliké záchranáře konče. A Coast Guard z toho samozřejmě  nevyjímaje. Mimochodem o to více mám v úctě prince Williama z Walesu, protože je to mimochodem pilot Sea Kingu a nejednou už zachraňoval za jeho kniplem životy z rozbouřeného oceánu. Tedy žádné palácové princátko jak by si asi někdo mohl myslet. Příběh tohoto filmu nás zavádí do poválečných let na hodně nehostinné pobřeží, toho času během zimní bouře. Ke dvěma potápějícím se tankerům vyráží záchranné lodě US Coast Guard a toto je příběh (skutečný !) jedné z nich. Upřímně nechápu jak to tu někdo mohl okomentovat jako nuda nebo dokonce filmový průser. Já jsem u toho napětím opravdu nedýchal. Člověk až nechápal, jak ta malá lodička dokázala vydržet pohromadě v tom rozbouřeném moři a vůbec, že nebyla jinak konstruována. Jasně asi to byla nějaká poválečná modifikace nějakého torpéďáku, ale přeci jen vyrazit na moře s vlnami velikosti baráku, do orkánu s plátěnou stříškou nad hlavou... To jsem nechápal.  Dle fotek z návratu ale holt tehdy muži pobřežní stráže takové lodi používali. Trochu mne mrzelo, že konec do sebe začal najednou po tom všem moc pěkně zapadat.počasí se náhle uklidnilo  a to připlutí přímo proti přístavu...  Tohle si asi páni filmaři trochu doupravili. Jináč to ale bylo super a kdo má rád katastrofické a survival filmy, měl by si Do posledního dechu dát! Beru z žebříku vraku na palubu 4 námořníky . * * * * ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • V dobe realizácie filmu vládlo pomerne mizerné počasie, takže hlavné hviezdy filmu boli na pľaci aj v 10-stupňových mrazoch. (classic)
  • Dvaja pamätníci skutočných udalostí, starých 64 rokov, poskytli režisérovi Gillespiemu cenné poznatky. (classic)
  • Když Miriam (Holliday Grainger) přijede na základnu pobřežní stráže, aby si promluvila s velícím důstojníkem Danielem Cluffem (Eric Bana), venku hustě sněží. Když ale ze základy odchází, můžeme si všimout předního skla na autě, se kterým přijela, že je čisté a nezasněžené. (Patrik256)

Reklama

Reklama