Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (597)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ekologickou stránku příběhu si člověk musí odmyslet, protože ve filmu není zdaleka ani naznačena katastrofa mnohem většího rozměru než je zde, mimochodem hodně efektně, natočená zkáza Deepwater Horizon. Jedná se o následný těžkozastavitelný únik ropy, která zdevastovala nejen život na moři, ale i částečně i přímořské oblasti Spojených států. Asi si člověk umí spočítat, kolik živočichů přišlo o život v porovnání s těmi 11, kteří se nacházeli na vrtné plošině. Toliko fakta.... Film je precizní ukázkou toho, co vše se může posrat, když se to sere a co vše dokáží vedoucí pracovníci ignorovat v honbě za ještě větším ziskem. Nebo-li, kdo chce víc, nemá nic a průser na krku. Přiznám se že přestože Kurta a Marka rozhodně můžu, nejvíce jsem si vychutnával okamžiky před prvním výbuchem, kterou jsou skutečně adrenalínové a vidět tenhle film na velkém plátně rozhodně musí stát za to. Pro milovníky techniky pro změnu znamená, že se něco více dozví o samotné těžbě atd atd. 60% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Haprující mix dvou naprosto neslučitelných přístupů; chladně procedurálního s greengrassovskou patinou a zaujatě „odborářsky“ černobílého co se charakterů týče. Jsou zde jen dva typy postav; správní praví tvrdě makající chlapi/předáci od rodin, co jedinou špínou na jejich charakteru je kolomaz (nutno však uznat, že duo Wahlberg/Russell tuto polohu zvládá se ctí) a zlotřile zlounský kravaťácký management, co nic neumí a ničemu nerozumí, vrhající krhavé pohledy, počítající každý cent a mnoucí si ruce nad špinavou pracující lůzou. Díky této polarizaci to nachází snadná nerealistická řešení „kdo za to může“, čímž se ostudně otupuje ona procedurální linie, která je jinak sama o sobě podána výtečně i uvěřitelně a je nejsilnější devizou filmu. Závěrečná katastrofická (nikoli katastrofální) třetina je sice patřičně působivá i řádně explozivní, ale tak zběsile stříhána, kdy jeden střih následuje druhý ještě než ten první skončil, že to vší tou (pravděpodobně záměrnou) nepřehledností diváka div že neotupí. Celkově spíše zklamání, z tak nosné události jakou katastrofa na Deepwateru byla, šlo rozhodně vytřískat více než jen solidní počin nejistě rozkročený na pomezí dvou žánrů. ()

Reklama

Okara 

všechny recenze uživatele

Probereš se pod hromadou železa. Vyndáš střep z nohy a rozkoukáváš se. Všude kolem stříká mazlavá ropa, kterou okamžitě zachvacují nezastavitelný plameny. Celá plošina je rozpálená doběla a tlak milionů pascalů vystřeluje olověný kusy smrtelnou rychlostí. Vzduch je nasycen vybuchujícím methanem a záchrana vede jen do ledovýho oceánu. Deepwater Horizon je kandidát na nejnebezpečnější místo na Zemi a jako žánrovka na jeden z nejvydařenějších katastrofickejch filmů vůbec. Více zde. 80 % ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Napínavá akční rekonstrukce jedný z největších kravin hamižný korporátní demence, jaká se teď v nedávný paměti přihodila. V první fázi se divák musí provrtnout naftařskou hantýrkou, ale vzhledem k vtípkům a přímočarosti to není nijak útrpný. Následuje fáze zlověstný praskání na povrch a unikání plynů (což je hororovější než téméř jakýkoli horor co jsem viděl za poslední roky), než přijde na to závěrečný katastrofický ohňový inferno a silně heroický chvilky (otazník do jaký míry je ten přeskok taky na základě skutečnosti, ale...). Řemeslně topka a trojice Wahlberg, Russell a Malkovich prostě ví jak táhnout herecky, takže tu je drama co podělá jen málokoho. Mám rád když takhle k všeobecně propíraný významný události později vznikne kvalitní film a člověk si to všechno hezky - a "hollywoodsky" - urovná, viz třeba pár týdnů zpátky SULLY nebo snad i nadcházející PATRIOTS DAY. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Teda Malkovichovi už chyběl jen doutník a cvikr, jinak svého podlého bezskrupulózního kapitalistu, který pro vlastní zisk hazarduje se životy příslušníků pracující třídy, dává bezvadně. Zato Kurt Russel je jako vždy věrný a poctivý ochránce dělníků... No, nechme cynismu, jde o celkem nadprůměrný katastrofický film, jehož největší slabinou je mírná nepřehlednost v akční části (aneb příliš zběsilé stříhání, jak už tu bylo řečeno, takový Greengrass by tohle podal líp). Podstata práce věže je taky podaná trochu moc z rychlíku, filmaři se příliš třesou na první výbuch. Nelituji času, ale znovu to už asi neuvidím. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Ropná plošina zobrazená vo filme bola postavená len pre potreby tohto natáčania. To prebehlo z veľkej časti v  Chalmette v štáte Louisiana. (beso74)
  • Réžie sa mal pôvodne ujať J.C. Chandor, ale nakoniec k spolupráci nedošlo z dôvodu tvorivých nezhôd. (beso74)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama