Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 3

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (107)

janarandova 

všechny recenze uživatele

Poměrně slibný námět filmu, když jsem poprvé viděla trailer, vybavila se mi velmi povedená Teorie všeho, nicméně k té jsme se v tomto případě kvalitativně ani nepřiblížili. Místy zbytečně zdlouhavý, děj občas dost pokulhával, škoda, dalo se z toho určitě vytěžit daleko víc.Pro diváky neposkvrněné vědou, především matematikou, to pravděpodobně bude 114ti minutová noční můra. Ale vizuálně i co se týče obsazení byl velmi příjemný. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že filmové návraty do první poloviny 20. století vždy vypadají podobně? Asi je to sázka na jistotu, tyto filmy většinou nezklamou, i když se odvíjejí podle stejného schématu, a na smysly působí dokonalé a do detailu provedené retro. Dalo by se říci, dokonalé až moc, moc to všechno září novotou, a taky nudný předvídatelný vývoj. Nspornou výhodou těchto filmů je silná předloha. Historie opředená legendami nabízí nepřeberné množství materiálu, díky filmu můžeme příběh prožít, pocítit jeho lidskou každodenní stránku... A legenda může zase ožít! Bonusem je rasové vyrovnání, k čemuž film silně promlouvá, střet dvou světů reprezentované skvělými Jeremy Ironsem a jak věřím, hvězdou s velkým potenciálem a neodolatelnou citlivostí v očích, Devem Patelem. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci Ramanudžanov príbeh, o ktorom som doteraz nevedel absolútne nič. Po tomto filme aspoň budem vedieť, že takýto talentovaný indický matematik skutočne existoval. Vedecká časť filmu s matematickým kontextom našťastie nebola až tak jednoznačne v popredí, inak by som sa asi v tom celom úplne stratil, keďže v matematike, číslach, vzorcoch a konštantách sa až tak nevyznám. Ale životný príbeh sympatického tamilského mladíka bol nesmierne inšpiratívny a obdivuhodný. Muselo to byť pre neho obrovsky ťažké - ďaleko od domova, v cudzom prostredí, kde ho nikto neuznáva a nechcú dopustiť, že by mohol mať pravdu... a do toho ešte aj vojna. Jedinou útechou bola snáď tá matematika (a samozrejme sympatický profesor Hardy, ktorého vynikajúco stvárnil Jeremy Irons). ()

RomaS 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a pomalu vyprávěný příběh geniálního matematika, kterého pravděpodobně zná jen člověk ze stejného oboru. Vyprávění trochu sráží téměř nulový tah na branku. Je to takové unilé bez kouska nádechu dramatičnosti nebo tajemna. Je ale úžasné sledovat, jak asi myslel člověk pro kterého řeč čísel znamenala něco tak pro nás jednoduchého jako rozpoznání barev. Jenže to, že tento skutečný příběh zobrazuje člověka tak mimořádného nestačí jako jediné k dobrému zážitku. ()

miistr 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem byl natěšený, že to bude něco zajímavého. Pak to asi tak do té jedné třetiny filmu vypadalo, že se na to asi i vybodnu to dodívat, ale pak stačila jedna scéna a v té chvíli naprosto perfektní Jeremy Irons. Neubráníte se fandění hl. hrdinovy, který navzdory všem nakonec uspěje. Jen ten konec byl takový smutný což už většinou u filmů podle reálného podkladu bývá. Ty překrásné happyendy se bohužel stávají jen ve filmech, které nejsou točeny podle skutečných událostí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)

Reklama

Reklama