Reklama

Reklama

Křížová palba

  • Velká Británie Free Fire (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Je rok 1978, jsme v americkém Bostonu a všechno ovládá maskulinita a boj o nadvládu. V opuštěném skladišti se se setkávají dva irští gangsteři (Cillian Murphy a Michael Smiley)  s dvojicí překupníků zbraní (Armie Hammer a Sharlto Copley). Mezi nimi leží tři bedny zbraní a dva žoky peněz. Potom začnou létat první kulty a obchodní jednání se promění v zoufalý boj o přežití. Režisér Ben Wheatley se při přípravě filmu řídil zejména svojí láskou k drsným kriminálkám ze staré školy a jeho cílem bylo vytvořit film, který bude podobně drsný, sevřený a stylový. (Morien)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (96)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dve bandy idiotov po sebe skoro cely film strielaju v jednej opustenej budove. Aj ked sa medzi postavami najde viacero povedomych xichtov, tak mi vsetci pripadali otravni a prial som im co najskôr smrt. Bohuzial prestrelka, ktora sa spustila po nezazivnom uvode, bola este nudnejsia ako predstavenie postav, pretoze samotne prestrelky boli strasne neprehladne. Neustale sa striedali zabery na strielajuce postavy a ja som sa absolutne neorientoval v priestore a rozmiestneni postav. Problem nebol v rychlom strihu, ale v blbom rozmiestneni a nasnimani postav. Takze som si neuzil prestrelky ani po cisto technickej stranke. Vysledok vyzera jak nejake amaterske cvicenie ceskych studentov filmovej skoly. Akurat je hviezdnejsie obsadene. 3/10. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Nenáročná akční jednohubka se špetkou humoru a neutichající střelbou prokládanou dialogy. Tak by se v jedné větě dala popsat Křížová palba, která divákovi přednese poměrně stručný a rychlý úvod, po němž se vrhne na více jak hodinovou přestřelku s velmi příhodným českým překladem. Příběh se zde vlastně ani nekoná, filmu bohatě stačí jeden konflikt dvou vedlejších postav a následná kulminace urážlivých dialogů včetně neposedných prstů na spoušti. Ona předlouhá přestřelka je velmi působivá a díky omezené naraci ve spojení s tempem filmu není potřeba přemítání, která postava komu nadávala, proč nebo co vlastně chtějí dělat s těmi 30 samopaly. Absence základních (znovu)ustavujících záběrů, jenž by alespoň nastínily situaci obou skupin, samotné akční sekvenci vhodně napomáhá a příjemně si hraje s prostorem, čímž oddaluje onu stereotypnost prostředí jedné „brownfieldové“ továrny. Což o to, na létající kulky, procházející každou končetinou každého herce, se kouká dobře, stejně jako na hvězdné obsazení, kterému kraluje Sharlto Copley jako ukázkový padouch sedmdesátých let, a to včetně správně ulítlého akcentu a skvěle pasujícího jména Vernon. Avšak kámenem úrazu celého snímku je, jak jsem již zmínil - stereotyp. Půlhodina konstantní přestřelky je ve spojení s několika humornými sekvencemi naprosto v pořádku, ale scénář bohužel není dostatečně „vypiplaný“, aby dokázal unést břemeno devadesátiminutové stereotypnosti. Punc snímku nedodává ani občasná prapodivná hudba, kterou však kompenzuje Rkové podání a závěrečná surovost. Fajn jednohubka, ale jednou stačí. [65%] | Kino ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Taková lacinější, šílenější a verbálně zhuštěnější variace na "Reservoir Dogs" od Quentina Tarantina. Již od prvních minut filmu Free Fire je celá premisa hned jasná, takže si ve zbytku stopáže můžete užít kreativní, avšak bohužel místy i hodně scénáristicky děravou, křížovou palbu slov a zbraní. Není to dokonalý film, to vážně ne, avšak jako akční jednohubka na nedělní večer funguje v rámci možností tak jak se od ní očekává. „Fuck the small talk. Let's buy some guns, eh?“ ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Dialogovou přestřelku vystřídá ostrá přestřelka. Lepší byla ta dialogová. Casting potěšil, Sharlto Copley byl top. Ke konci to ztrácelo dech a na konci naposled vydechlo s průměrným koncem. Ale čert to vem, díky hercům a jejich chemii to sedlo a i hudbu jsem slyšel a užil. Je to lehkej nadprůměr, ale ty 4* si to tady zaslouží. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé získal nějaké povědomí o tomhle filmu, byl jsem z jeho konceptu nadšený. Prostě hodina a půl čisté akce se spoustou známých jmen a myšlenka také dost originální. Výsledek je dobrý, čekal jsem však víc, což je možná moje chyba. Sharlto Copley je naprosto skvělý, jako ostatně všude, kde se ukáže, jinak mě z herců nikdo zvlášť neoslnil. Nápady Free Fire rozhodně nepostrádá, jen se tam dost často (což se u tak krátké stopáže může zdát divné) objevují hluchá místa, která mě vyloženě nebavila. Ale jako celek film není rozhodně špatný. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (3)

  • Ben Wheatley řekl, že jednou z inspirací byla skutečná F.B.I. zpráva o přestřelce v Miami. (SONY_)

Související novinky

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

04.09.2019

Dobrých zpráv není nikdy dost, a tuhle navíc čekal málokdo. Filmový reboot herní série Tomb Raider s Aliciou Vikander (Krycí jméno U.N.C.L.E.), který v kinech vydělal jen 274 milionů celosvětově –… (více)

Reklama

Reklama