Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Davies182 

všechny recenze uživatele

US Civil War po stopadesáté a (pro Evropana) pořád stejně nudně. Je snad prokletím těchto příběhů, že nemají neamerického diváka čím dostatečně přikovat k ději? Anebo mi tolik vadila ta do očí bijící snaha postavit se hrdě bok po boku Patriota či Statečného srdce? Možná. Každopádně i ti nejlepší z nejlepších musejí platit nájem! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Otrokářské dějiny, jejichž průvodcem vám bude umolousaný vousáč Matthew McConaughey. Jeho oduševnělý herecký přístup je z celého filmu tím nejlepším. Sveřepě burcuje barevné, verbuje bílé válečné dezertéry i farmáře, nechává se pokousat od psů, v močálech pojídá pejsky, vede povstání proti utlačovanému černému lidu, odmítá Orlík revival. Naopak tím nejhorším na filmu je režie. Ta nenaservíruje příliš kulervoucích scén, nekompatibilní střih ukazuje řadu režijních chyb, film by byl ještě delší, má hodně přes dvě hodiny, tak je řada časových i dějových úseků zredukována na pouhý titulek s popisem. Film má dvě fáze. Dokud v té první fázi zuří občanská válka, je to celkem ok, jakmile válka skončí, film ještě zdaleka nekončí, přichází na řadu druhá, velmi nezáživná fáze, v níž sledujeme tahanice o volební právo černochů, rasistické ku klux klany o sobě dávají vědět, vše je najednou nahuštěné a pořádně nudné. Režie Garyho Rosse je televizně unylá, akční scény postupně úplně vymizí, ty, co ve filmu jsou, mají do velkoleposti i tak daleko. Vrcholem je soudní kauza, probíhající o 85 let později, na kterou se asi pětkrát během základní dějové linie prostřihne. V ní vystupuje potomek hrdinného McConaugheyho, tohle už bylo hodně idiotské. Pokud chcete na vlastní bulvy vidět, jak Newton Knight zatočil s bičem otrokáře, máte možnost. Téma zajímavé, zpracováním se to ovšem blíží televiznímu filmu, kterému chybí nějaký zásadní režijní vrchol. Na filmu jeho rozpočet (50 mega) není vůbec znát. To je jasné, prapředci našich politiků ho rozkradli. 6/10 ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

verbal to vystizne zhrnul. Je to kvalitne natocene jak po technickej stranke tak aj dramatickej, ale negromilske filmy mi lezu krkom rovnako ako propaganda Ku klux klanu. A znova som si neuzil ani vojnove sceny, pretoze po taktickej stranke boli vsetky bitky z tej doby nudne. Dve armady stoja oproti sebe a strielaju, kym vsetci nepadnu. Nudaaa. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka je ďalšou z radu podobných, pripomínajúcu temnú dobu Ameriky, kedy slovo 'ľudskosť' bolo sprosté slovo. Hrozná stránka doby americkej občianskej vojny nazvaná ako vojna Severu proti Juhu, kedy sa predovšetkým rasová neznášanlivosť tiahla ešte veľa rokov po tej. A v takejto dobe žil človek výnimočný a nestranný. Príbeh južanského farmára, ktorého stvárnil Matthew McConaughey, poukazuje na hrdinu, ktorý sa v takej dobe v rámci spravodlivosti zastal všetkého a všetkých. Dej sleduje jeho počínanie, ale stvárnené je to nejako podivne. Aj napriek dlhej stopáži snímky sú mnohé udalosti akoby nedorozprávané. Hrozné obdobie otrokárstva a neľudského zaobchádzania s negrami, ktorý je len trochu odlišný síce je dejovo zvýraznený, ale po citovej stránke ako by to divákovi bolo jedno. Celkovo to skrátka vyzerá len ako ďalší obyčajný ničím sa neodlišujúci príbeh akých sú už hŕby. Z takéhoto námetu mala vzniknú skôr televízna miniséria, kde by boli isté udalosti ďaleko viac spracované. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv obří potenciál příběh skrývá, ve výsledku je to jenom ledabylá nuda, která ve snaze zachovat si za každou cenu realističnost a civilnost, ztrácí celou emocionální rovinu i dynamiku (minimalistickej soundtrack (byť dobrej) + bídnej vizuál). Táhnou to pouze skvělý herecký výkony a pár dramateckejch momentů. Vidět to jako dokumentární rekonstrukci na Viasat History, asi bych těch pět hvězd pálil, ale tohle je film za 50 mega, co prolít přes dva tisíce kin! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno