Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, že Američanov zaujíma v kinách podstatne viac alternatívna súčasnosť v podobe komiksových adaptácií ako vlastná história. Ale takto by to samozrejme dopadlo rovnako všade, ide skôr o mentalitu súčasného väčšinového publika. McConaugheymu to pri Mississippi opäť sekne, celý film bez problémov ťahá na svojich ramenách. Film o tom, že história je celkom komplikovaná vec a rozhodnutia a činy minulosti sa prejavujú aj v ďalekej budúcnosti. A že sa toho zase tak o tých 85 rokov (paralelná línia zo súdu) veľa nezmenilo a že sa toho mohlo zmeniť dodnes stále ešte viac. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní pohled na muže svých zásad. Film heroicky líčí život zastánce utlačovaných (dezertéra) a manžela dvou žen žijících pohromadě. Svoboda afroameričanům a jejich útlak po dlouhá léta je nevyčerpatelným tématem, v němž je stále mnoho živých emocí. Nicméně se mi začínají tyto druhy filmů slévat v jednu rozmazanou dlouhou stopáž, s níž vyčnívá pár zvučných snímků, ale tento to není. ()

Reklama

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh jednoho spravedlivého a velmi vytrvalého člověka ve zrovna ne světlých a lehkých časech. Úvod je regulérní otevřená válečná vřava, kde není nouze o zobrazení zranění a bojových hrůz, pak se příběh zlomí do robinhoodovského rebelského dobrodružství a končí v soudní síni s jeho (pra)vnukem, který čelí podobným nesmyslům plynoucím z rasové nesnášenlivosti, tentokrát pokrevním. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Otrokářské dějiny, jejichž průvodcem vám bude umolousaný vousáč Matthew McConaughey. Jeho oduševnělý herecký přístup je z celého filmu tím nejlepším. Sveřepě burcuje barevné, verbuje bílé válečné dezertéry i farmáře, nechává se pokousat od psů, v močálech pojídá pejsky, vede povstání proti utlačovanému černému lidu, odmítá Orlík revival. Naopak tím nejhorším na filmu je režie. Ta nenaservíruje příliš kulervoucích scén, nekompatibilní střih ukazuje řadu režijních chyb, film by byl ještě delší, má hodně přes dvě hodiny, tak je řada časových i dějových úseků zredukována na pouhý titulek s popisem. Film má dvě fáze. Dokud v té první fázi zuří občanská válka, je to celkem ok, jakmile válka skončí, film ještě zdaleka nekončí, přichází na řadu druhá, velmi nezáživná fáze, v níž sledujeme tahanice o volební právo černochů, rasistické ku klux klany o sobě dávají vědět, vše je najednou nahuštěné a pořádně nudné. Režie Garyho Rosse je televizně unylá, akční scény postupně úplně vymizí, ty, co ve filmu jsou, mají do velkoleposti i tak daleko. Vrcholem je soudní kauza, probíhající o 85 let později, na kterou se asi pětkrát během základní dějové linie prostřihne. V ní vystupuje potomek hrdinného McConaugheyho, tohle už bylo hodně idiotské. Pokud chcete na vlastní bulvy vidět, jak Newton Knight zatočil s bičem otrokáře, máte možnost. Téma zajímavé, zpracováním se to ovšem blíží televiznímu filmu, kterému chybí nějaký zásadní režijní vrchol. Na filmu jeho rozpočet (50 mega) není vůbec znát. To je jasné, prapředci našich politiků ho rozkradli. 6/10 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po pravde, spočiatku som sa trochu obával tohoto snímku s vynikajúcim hercom Matthewom McConaugheyom ( toto tvrdenie, by som ešte pred 10. rokmi - spochybnil ), ktorý len tak prešiel kinami ( samozrejme, že u nás sa pre istotu ani nepremietal, lebo skoro nikto by naň neprišiel ? ), akoby sa ani vôbec nenakrútil, jednoducho, čo najrýchlejšie bol ignorovaný, pritom jeho téma, je pre Američanov prvoradá, t.j - OTROCTVO spojené s občianskou vojnou. Som rád, že moje prvotné obavy rýchlo pominuli, lebo režisér Ross ma príjemne prekvapil ! Zatiaľ, najlepší snímok, ktorý som od neho videl. Réžia má kvality + by som pripočítal kameru a zvuk, alebo úvod bitky mi pripomenul úžasného Barryho Lyndona, ktorým akoby sa tvorcovia inšpirovali. Farmár, Newton Knight v skutočnosti EXISTOVAL, narodil sa v prvej polovici 19. storočia, v tej druhej pôsobil, ako vojak v občianskej vojne, na strane Únie. Po tom, čo jeho SYNOVEC, vedľa neho, po jeho boku, prišiel o život, rozhodol sa, že sa stane dezertérom, ušiel, pridal sa na stranu utláčaných, Afroameričanov, trochu mi evokoval Spartacusa, ktorý sa stal REBELOM. Oženil sa s černoškou, založil si vlastný štát - Free State of Jones. Skrátka, robil okolo seba dusnú atmosféru, a to sa mnohým nepáčilo. Najviac na filme vyzdvihujem CASTING ! Matthew, ako Newton, sa dosť naňho podobá, to u mňa potom rozhoduje, ako vnímam celkový film. McConaughey je hlavná postava, On v pohode sám utiahne celý film, pričom vidím tu i vedľajšie zaujímavé postavy, ako Mojžiša. Nebojte sa toho, že film má dĺžku nad dve hodiny, dostatočne ma zamestnal, aby som sa nenudil, a to kvôli dobrému spracovaniu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)
  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama