Reklama

Reklama

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

  • USA Moana (více)
Trailer 4

Walt Disney Animation Studios uvedou struhující počítačově animovaný film Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa o nebojácné dospívající dívce, která se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránila svůj lid. Cestou potkává Vaiana (Auli'i Cravalho) kdysi mocného poloboha Mauiho (Dwayne Johnson), který jí pomůže stát se zkušenou mořeplavkyní. Společně se plaví přes širý oceán a zažívají nebezpečná a úžasná dobrodružství, například setkání s obřími mořskými monstry, ze kterých leckdy uniknou jen o vlásek. Na konci cesty Vaiana splní úkol svých předků a najde to, co vždycky hledala: sama sebe. (Falcon)

(více)

Videa (26)

Trailer 4

Recenze (478)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obvykle mě vytáčejí k nepříčetnosti pohádky, kde se dobrou polovinu stopáže kdáká. Zde se ovšem kdákání dalo více než poslouchat. Obzvlášť píseň, která byla nominována na Oscara byla vynikající. A kde jinde má divák možnost uslyšet zpěv Dwayne Johnsona. Nutno podotknout, že nebyl vůbec zlý, dost mě překvapil. Děj je velmi jednoduchý, což je u pohádek spíše výhodou. Trošku mi scházela větší poutavost. Přeci jenom mě do sebe úplně nevtáhl. Humor zde útočí na nejmladší publikum, ale musím se přiznat a zastydět, že na nás se spolusledovatelkou párkrát zafungoval. Pokud si potrpíte na kvalitní moderní animaci, tak byste tuto pohádku rozhodně neměli vynechat. Audiovizální orgasmus. Od vyššího hodnocení mě odrazuje vyloženě jenom absence trošku promakanějšího děje. Technická stránka je vrcholem současnosti. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Tak si to trošičku srovnám. Bylo to lepší než Kubo? Neřekl bych, Kubo měl pro mě mnohem lepší atmosféru. Bylo to lepší než Zootropolis? Ani tohle bych netvrdil, protože detektivka se zvířátky měla mnohem propracovanější příběh. Bylo to lepší než Dory? Ano bylo... Takže výsledek je jasný a teď jen pár slov o tom co jsem viděl. Po stránce animace je to opět hodně velká nádhera a jsou zde i zajímavé animační nápady, třeba kombinace s kresbou při Mauího písni. Hodně se tu zpívá, ale tyhle písničky jsou pěkné, k příběhu se dobře hodí a prostě a jednoduše se to dobře poslouchá. Charaktery jsou fajn, Moanu jsem si hodně rychle oblíbil a i Mauí má charizma. Komický element v podobě "mírně retardovaného" kohouta na mě docela fungoval a i když Scrat to není (ovšem po pravdě už jsem té veverky poslední dobou docela přesycený), tak je prostě povedená. Hlavní "záporák" působí dostatečně impozantně, ale ten pocit, že bych se měl bát, jako u Kubových tetiček jsem necítil. Prostředí je exoticky úžasné. Příběh je dostatečně zajímavý, ale nikterak originální a nečekaný. Takže ve výsledku je z toho zatím třetí nejlepší zážitek, jaký jsem letos ze sledování amerického animovaného filmu měl a u mě zasloužené a velmi silné 4*. 8,3/10 ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad a z videí pripomína Vajana princeznú "Pokahontaz", ale nenechajte sa spliesť - sme v inom storočí a odlišnom prostredí. Disney pripravil pútavý mix, ktorým chce ohúriť celú rodinu. Je chvályhodné zas vidieť odhodlanú slečnu v hlavnej roli. Vaiana má ľahko odčítateľný charakter, je dobrodružná, netají ambície objaviť svet či radiť iným. Za 107 minút chce Disney stihnúť celkom dosť. Legendy, vyrastanie, straty i objavy, dobrodružstvo na vlastnej koži. Vaiana musí začať putovať a keď sa plaví vpred, nastane očakávaný štýl road-movie - epizódne stretávanie nepriateľov, prekonávanie prekážok - proste nič nové. To všetko sme už videli. To je už neviem koľký animák, ktorý je síce pekne urobený, dej tiež celkom ujde, ale celé to kazia tie priblbé spievania. Toto asi Európan nepochopí, tú posadlosť Yenkeeov muzikálmi. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě animovaný film roku. Pohádka o holčičce, která se má stát hlavou osady, zachránit svůj lid a naplnit dávné proroctví je originální, krásné. Tam kde se má člověk smát, řeže se smíchy, kde má vyvolat emoce, má na krajíčku. Všechny postavy jsou skvěle napsané, milé a člověk si je hned zamiluje. Vtipná scéna střída jedna za druhou a například s tetováním Mauliho nebo kohoutem, který by mohl konkurovat i veverce z Doby ledové jsou na jedničku. Technická stránka je nádherná, dokonalá, včetně akčních scén, jako například útěk před piráty, která mi připomněla Šíleného Maxe. Ze začátku mi možná vadilo množství písní, ale časem jsem si zvykl a nakonec, když se zamyslím, byly velmi dobré. Závěr má parádní tempo a celý konec na city úřaduje. Disney to prostě umí.......9/10 ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Moana mě překvapila hned v několika směrech. Vedle překrásné animace má parádní příběh, který v pohodě zabaví i starší diváky. A to i přesto, že celý film stojí z velké části jen na dvou postavách a kohoutovi, který zde posloužil spíš jako vtipná vložka. Nutno však říct, že dvě hlavní postavy by dokázaly zabavit i bez něho. Neméně úžasné jsou i písně, jejichž text tak nádherně sedl k ději. A vůbec, celé mě to pěkně dojalo. Silné 4* ()

Galerie (70)

Zajímavosti (32)

  • Mauiho tetování, kterému neřeknou filmaři jinak než Mini Maui, je namalováno klasickou ruční metodou. Tu měl na starosti tým vedený Ericem Goldbergem, dohlížejícím nad animací džina z filmu Aladin (1992). Zajímavostí navíc je, že toto oživlé tetování slouží jako Mauiho svědomí. (CrypzzXD)
  • Vaianino oblečení se skládá z vršku zvaného Tapa a vrchní a spodní zavinovací sukně Pandanaus. Autorka kostýmu Neysa Bové jí šaty upravila tak, aby se v nich mohla pohodlně a bez omezení pohybovat. (CrypzzXD)
  • Ve filmu se objevil odkaz na film Život brouka (1998), a to v části, kde si Maui na lodi procvičuje přeměny. V jeden okamžik se změní na brouka. (Maca1245)

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Reklama

Reklama