Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem dostal chuť si zahrát v Commandos BEL tu misi, kde je za úkol zničit most :-) Jinak se mi líbilo, že postavy ve filmu nejsou žádný neohrožený gerojové, který se vrhaj bezhlavě do útoku na nepřítele. Do boje se jim moc nechce, odmítaj plnit rozkazy, atd... Na tohle jsem zvyklej spíš ve filmech z války ve Vietnamu. Taky mě potěšilo, že jsem tam neviděl žádný tanky M48 Patton s hákovejma křížema a podobný nesmysly, což bejvá u filmů z druhý světový války "dobrym" zvykem. Jinak z českejch herců jsem si všimnul pouze R. Jelínka. Ostatní jsem nějak nezaregistroval. golfista: Tak to vzpomínáš na jinej film. Ta scéna byla totiž ve filmu Příliš vzdálený most. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani sa nechce veriť, že sa jedná o americký film. Pri bližšom pohľade však áno, odstup od historickej udalosti umožňuje objektívnejšie zhodnotenie situácie. Paralelný pohľad z oboch strán fronty na jednu situáciu uprostred bojov. Zbúrať, alebo nezbúrať most a čo z toho vyplynie, riešia obe strany a na každej dochádza k zmenám a konfliktom názorov. Počúvať rozkazy, alebo vlastný rozum, to ďalšia schizofrénna dilema, do ktorej vás niečo tak absurdné, ako vojna, dostane. Obe strany sú zobrazené morálne rovnostranne, čiže ani spojenci pri bombardovaní civilistov z toho nevychádzajú ako pozitívne opozitum Nemcov. Každý proste plní rozkazy a rieši veci, ako najlepšie vie. Za akú ideológiu, v tomto filme nie je až tak podstatné. Netreba písať, že je to iba pre dobro veci a zvyšuje to umeleckú hodnotu diela. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Věšinou mám podobný názor jako většina hodnotících, ale v tomhle případě tomu tak není. Staré válečné filmy mám rád, protože se prostě uměly točit. To částečně platí i o Mostu u Remagenu. Kamera je většinou velmi dobrá, hudba správně burácí, ale mně to prostě nějak nesedlo. Bitvy mi přišly sice monstrózní, ale hodně nepřehledné. Měl jsem hodně problém orientovat se, kdo je kdo. A je to škoda, ten námět byl zajímavý, ale přišel mi prostě zabitý. Nehledě na to, že "náckové" tu mluví anglicky, což mi teda přišlo dost hloupé. Z herců vyniká asi jen Vaughn, který si roli užil. Ostatní mi pár hodin po zhlédnutí splývají, což není dobře. Na druhou stranu tehdejší natáčení v Československu asi muselo být hodně zajímavé a tiché role českých herců jsou třešničkou na dortu. Přesto ale víc jak tři nedám, protože to tak prostě necítím. 50% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Most u Remagenu je čistokrevná válečná akce. A mostem u Remagenu nazývám dodnes i ten most v Davli po kterém se chodí od nádraží do města. V kopcích nad Davlí máme chatu, tak jej vídám často. Nedivím se, že se Amíkům líbil a vybrali si jej pro natáčení. Má look válečných mostů i když kvůli filmu bylo nutno mostu dodělat obranné věže, které dnes samozřejmě nemá a nikdy neměl. Skvělá je i konfigurace terénu kolem, kopce na obou stranách řeky a silnice i trať vedoucí po březích, to musely být ideální exteriéry pro takovýto film. Další ,,skvelou'' věcí byl fakt, že starý MOst musel ustoupit těžbě uhlí a tak celé opuštěné ulice dostali filmaři (nejen tohoto snímku) k vyblbnutí. Ty padající domy při tankovém vjezdu do města byly skutečné! Pyro efekty ve filmu jsou vůbec na skvělé úrovni a nemyslím tím jen různé výbuchy, ale i třeba fantasticky natočenou jízdu americké kolony po břehu řeky, kdy němci z osmaosmdesátek to do ní začnou sypat. Ty nahodile zasažené náklaďáky v koloně točené kamerou jednoho z nich, to bala paráda. Dobová technika byla povětšinou autentická - divák uvidí hramady jeepů, Dodge WC, nákladní US6 Studebakery, M8 Greyhoundy a tanky M24 Schaffee. Z německé techniky uvidíte jen Sdkfz a pár štábních aut. Z tanků nic. Příznivci vzdušných sil pak uvidí parádně udělaný nálet na most bombardéru B25 Mitchell s doprovodem mustangu. Tady snad jediná výtka, Mitchell měl marking amerického letectva ze začátku války, v roce 1945 kdy se děj odehrává bychom těžko na nějakém americkém stroji nalezli červené středy býlých hvězd. Nálet je ale v takovém fofru, že si toho možná někdo ani nevšimne :-).Ač jsem se snažil, a hledal naše herce ve tvářích na obrazovce, nenašel jsem ani jednoho. Z taktického hlediska jsem nepochopil, proř tanky na jedné straně mostu nevysmažily ústí tunelu a nechali pěchotu nechat se kosit při pobíhání mezi nosníky... Ale halt je to film, někdo to takhle sepsal a někdo to tak natočil. Já byl rozhodně spokojen. Tohle je válečná klasika, která by neměla chybět v žádné filmotéce milovníka válečných snímků! Dávám 4 pozlacené tabatěrky. * * * * PS. K snímku se váže ještě jedna zajímavost, kterou mám jen z doslechu. Před natáčením prý přišli do hospody v Davli Češi oblečení do amerických uniforem a řekli: Tak jsme tady! A jeden z místních prý rozbil půllitrem hlavu místnímu vedoucímu národního výboru a stranické buňky KSČ.... Bohužel se ukázalo, že jsou to jen herci od filmu a ne osvobozenecká armáda. A bylo ještě hůř, přišel srpen 1968 a od ,,kontrarevoluce'' nás osvobodili jiní.... Američané museli film kvůli tomu dotáčet jinde a já nechci vůbec raději vědět jak skončil onen bodrý místní, který použil půllitr na soudruhovu lebku..... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi atraktivní snímek vcelku s jednoduchým příběhem od režiséra Johna Guillermina (Skleněné peklo) nás diváky zaujme především skutečností, že se natáčel na Barrandově a exteriéry někde v Davli, později přes politické komplikace v roce '68 byl dotočen v Itálii a Německu. Nechybí ani čeští herci - Vít Olmer nebo Rudolf Jelínek, ještě jsem si všiml Jana Mareše. Nenechte se mýlit datem výroby filmu - i dnes snímek udržuje vysoké tempo a mimořádné napětí. Patří k nejlepším válečným snímkům, tedy alespoň z těch známých..Velkou předností tohoto snímku jsou především velké a zdařilé bitevní scény, kterých je tu bezpočet a působí skoro dokumentárním dojmem, dobré ukázky samotných bojů i vojenské techniky a především silná kamera a skvělá Bernstainova hudba..Z herců nikdo vyloženě nevybočuje, ale kdybych přece jen měl někoho mírně vyzdvihnout, tak asi zlatokopa Benna Gazzaru (Seržant Angelo). ()

Galerie (102)

Zajímavosti (27)

  • Most, který je vyhozen do povětří v úvodu filmu, je železniční most u Skochovic, který se nachází jen pár kilometrů po proudu Vltavy od Davelské mostu, který posloužil jako most Remagenský. Město Meckenheim je ve skutečnosti Jílové u Prahy, které se nachází rovněž nedaleko Davle. (Cheeter)
  • Dne 6. května 1968 proběhlo zasedání států Varšavské pětky (SSSR, Maďarsko, Polsko, NDR a Bulharsko). V rámci kritického hodnocení situace v Československu Brežněv zdůraznil, že při současném stavu československé armády by k obsazení stačilo 20 amerických tanků, z čehož prý 8 jich už v ČSSR je. Co už sovětský vůdce nevěděl nebo vědět nechtěl, byl fakt, že se jednalo o tanky, které americká armáda zapůjčila filmařům z USA pro natáčení filmu Most u Remagenu, které u nás právě v té době probíhalo. [Zdroj: Československo roku 1968: obrodný proces] (liquido26)
  • Na většině amerických Jeepů je vidět na přední části přidělaná svislá tyč. Ta sloužila k přetrhávání Němci nastražených strun přes cestu, které byly za jízdy špatně viditelné. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama