Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Marec 1945. Nemecká armáda sa sťahuje za Rýn a poslednou vstupnou bránou pre spojencov cez túto rieku je most v mestečku Remagen. Malá motorizovaná jednotka na čele s poručíkom Hartmanom (George Segal) dostane za úlohu tento most dobyť. Film zaujme hlavne tým že sa natáčal vo vtedajšej ČSSR a Rýn tu zastúpila Vltava. Inak scény bojov sú viac než zajímavé. Uvidíme tu aj tanky M-24 chaffee uprostred bojov v meste alebo aj scény kedy sa deti a chromí starcovia v skopčáckých uniformách húfne vzdávajú spojencom. Nádherná ukázka toho že Hitler v závere vojny vyčerpal väčšinu ľudských zdrojov. Ďalšou zaujímavou scénou je útok bombardérov B-24 liberator na mesto a záverečný akt kapitulácie nemeckej posádky. Inak medzi hercami určite poznáte Rudolfa Jelínka alias Jirku Hradce z majora Zemana alebo Víta Olmera. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Když už sjíždím takovýhle válečný "vykopávky", tak sem si musel pustit i tenhle... V mládí už sem určitě taky viděl, ale to mi všecky válečný filmy přišly stejný. Teď už tak nějak vím o co šlo, takže je to pro mě mnohem přínosnější. Tenhle je rozhodně zajímavej tím, že se točil v době okupace v ČR. Dějově taková ta klasika. Postavově spíš lepší. Hlavní dvojice je hodně v pohodě. Jo a další film ve kterým umře ten hamoun ze Sedmi statečnejch, tentokrát se postavil na stranu zla :o) ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Wow, tak tohle byl zatím jeden z nejvelkolepějších starých válečných filmů a Guillermin od Modrého Maxe udělal neskutečný pokrok. Dvě hodiny doslova nabité akcí, velkolepými záběry a tunou vojenské techniky. Nechybí tu nic - velkolepě nasnímaný útok letadel na most, přestřelky tanků s děly, tanky ničící celé domy i naprosto zoufalé finální souboje zdecimovaných jednotek na mostě. Mezi tím vším jsou zajímavé detaily, vedlejší postavy (zfanatizovaný hitlerjugen, zoufalý pár hoteliérů, zlodějský seržant). A také dvojice velitelů na obou stranách, kteří jsou si podobnější než se zdá - oba se smyslem pro povinnost, čelící nesmyslným a měnícícím se rozkazům a v průběhu války čímdál šílenější. Oceňuji, že obyčejní Němci jsou znázornění neutrálně, ne jako nějaké zrůdy, naopak německý velitel čelí dezercím, nedostatku zásob i lidí a fanatismu některých nadřízených. A samozřejmě přidaná hodnota českých lokací (lesy, předměstí) a herců (nepoznal jsem bohužel žádného. Naprosto stoprocentní klasika a jeden z nej válečných filmů klasického Hollywoodu. Válečný film roku 1969. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani sa nechce veriť, že sa jedná o americký film. Pri bližšom pohľade však áno, odstup od historickej udalosti umožňuje objektívnejšie zhodnotenie situácie. Paralelný pohľad z oboch strán fronty na jednu situáciu uprostred bojov. Zbúrať, alebo nezbúrať most a čo z toho vyplynie, riešia obe strany a na každej dochádza k zmenám a konfliktom názorov. Počúvať rozkazy, alebo vlastný rozum, to ďalšia schizofrénna dilema, do ktorej vás niečo tak absurdné, ako vojna, dostane. Obe strany sú zobrazené morálne rovnostranne, čiže ani spojenci pri bombardovaní civilistov z toho nevychádzajú ako pozitívne opozitum Nemcov. Každý proste plní rozkazy a rieši veci, ako najlepšie vie. Za akú ideológiu, v tomto filme nie je až tak podstatné. Netreba písať, že je to iba pre dobro veci a zvyšuje to umeleckú hodnotu diela. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na film jsem se podíval až potom, co jsem se vrátil z Davle, kde jsem most u domnělého Remagenu viděl na vlastní oči. Natočeno je bezesporu dobře, zajímavě a na tehdejší dobu dost akčně. Americký patriotismus samozřejmě nesmí chybět, ale více mě pálí skutečnost, že americké producenty během natáčení spíše trápila skutečnost, aby film dotočili, než fakt, že naše země je okupovaná. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu použité tanky jsou lehké tanky M24 Chaffee. (mi-ib)
  • Sověti obsazením Československa zněmožnili natáčení. Protože ale američtí filmaři pohrozili Československému filmu finančním postihem za nedodržení smlouvy, mohlo být několik důležitých záběrů v Davli pod sovětským dohledem přece jen dotočeno. Zbytek filmu byl pak dokončen v Itálii a Německu. (Stegman)
  • Na několika záběrech v úvodu filmu se v lese na stromech za herci objevuje klasická československá pásová turistická značka, která však nemá  během roku 1945 v německém Porýní-Falci, kde se skutečná bitva o most odehrála, co dělat. (John Dunbar)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama