Reklama

Reklama

Film je natočen podle skutečného příběhu těžebního skandálu Bre-X Mineral Corporation na počátku 90. let. (Freeman Ent.)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (300)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvělý Matthew McConaughey v bezzubém, místy i nudném filmu, který při podrobnějším zkoumání odhalí i nedotažený scénář a velmi podivný soundtrack. Gold má ve své podstatě velmi zajímavý příběh, nicméně režisér Stephen Gaghan ho podává velmi rozvláčnou, chce se říci, že až odfláknutou režií, které "vévodí" občasné plytké dialogy a dějově prázdná místa. Toto všechno vytváří velmi rozporuplný divácký zážitek, který, jak už zde někteří naznačují, ocení jen lidé, jež se o tuto kauzu hlouběji zajímají. Události neznalý divák by zde vážně ocenil kratší stopáž a dynamičtější scénář, což by výrazně pozvedlo atraktivitu celého snímku na reprezentativní úroveň. Takhle ovšem Gold zůstává jen dalším projektem, jehož velké ambice dalece přesahují tvůrčí možnosti a schopnosti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když všichni bohatnou, každýmu je pravda u prdele." Nikdy jsem se oficiálně nestal Zlatokopem roku, takže jsem nemusel řešit, jestli někde je nebo není zlato, jestli je to zlato moje či někoho jiného a už vůbec jsem se nemusel bát toho, že mi ho někdo ukradne. Kenny s Michaelem si všechny ty vzestupy a pády užili a já si vůbec nejsem jistý tím, jestli jsem jim to přál. Nicméně vždycky přeju kus toho štěstí raději těm, kteří mají hlínu za nehtama než kravaťákům s elitními právníky v zádech. A taky mám rád, když někdo nechce prodat svůj sen. To je tak hezké. Ale já bych ho stejně prodal a pak bych si koupil jiný. Jsem prostě takový, mám rád legendy o hořícím kruhu a ještě radši mám, když mi k tomu zahrají mí oblíbení Pixies, kteří tady byli nepřeslechnutelní. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který ze začátku spíše odrazuje, aby na závěr uvedl do stavu filmové blaženosti. Ze začátku jsem totiž vůbec nevěděl, jaký důvod si najít, abych film dokoukal. Matthew McConaughey se tu sice opět neuvěřitelně proměnil, ale zároveň tu mluvil tak odborně, až jsem si chvíli myslel, že spadl z Marsu. Odbornost ale po setkání s Édgarem Ramírezem šla naštěstí do kopru a rozjel se opravdový příběh, který se kvalitou stále stupňoval, až jemně šoknul závěrem. Zase jeden z těch, na které budu moc rád vzpomínat, co Vám budu povídat. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dejovú štruktúru s pointami to má, ale je bez šťavy, nezaujato zrežírovaná. S diskutabilnou voľbou soundtrackových songov. Filmu by prospel obratnejší, sviežejší štýl rozprávania. Iskra, akú mal American Hustle (filmy sa pohybujú na podobnom, americkom retro teritóriu). ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Strukturou velmi mdlé a nudné, občas se sice objeví malý záblesk hravosti v podobě přeskakování časových linií, které do sebe na závěr pěkně zaklapnou, ale jede se na tak konstantní tempo, že prakticky žádná část nevynikne a navíc se bohužel nejedná o tempo nijak závratné a ani svižné. Expresivní pupkáč McConaughey se sice snaží, má jiskru a dá se mu věřit i ten velký výrazný zub, ale potřeboval by více ujetější, šílenější a hlavně živější scénář, který by byl schopný jeho herecký výkon vystřelit až na hranici Oscarové nominace. To se bohužel nekoná, avšak díky tomu vystupuje do popředí skvělá postava zahraná lehce obtloustlou Bryce Dallas Howard, která není hloupá, není klišovitá a v celkovém vyznění snímku má větší roli, než se zdá. Což se po opravdu skvělé závěrečné dvacetiminutovce dá říci i o celé myšlence filmu a příběhu jenž předkládá. Škoda, že se více nešlape na plyn a kreativita se společně s příliš obyčejným soundtrackem uzavírá do hlubokého pralesa nevyužitých příležitostí. Zlato je tak pouze dvouhodinovou povinností pro všechny zaryté fanoušky charismatického Matthewa. [55%] | Kino ()

Galerie (105)

Zajímavosti (9)

  • Ve zprávách, které sleduje Kenny Wells (Matthew McConaughey) v televizi, ukazuje moderátor výtisk časopisu Forbes, na jehož titulní straně je hlavní hrdina filmu a titulek „Fool's Gold“. Ve stejnojmenném filmu - Fool's Gold (2008) si zahrál Matthew McConaughey hlavní roli. (Snake.Charmer)
  • Fiktívna filmová americká ťažobná spoločnosť Washoe Mine, bola v skutočnosti kanadskou spoločnosťou Bre-Ex. (MikaelSVK)
  • Matthew McConaughey uviedol, že mu trvalo 6 mesiacov, kým pribral 23 kilogramov, aby dosiahol opulentnejšiu postavu. Avšak nejedná sa výsledok kontrolovaného priberania. "Nebol to žiadny plán....ja som iba žil tak, ako Kenny Wells". Ako ďalej uviedol, ďalších 6 mesiacov mu trvalo sa vrátiť na jeho pôvodnú hmotnosť. Matthew je známy tým, ako sa vie oddať svojej postave, dokázal to aj vo filme Klub poslednej nádeje (2013), kde zas rapídne schudol. (Bobek15)

Reklama

Reklama