Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem byla velice překvapená a musím říct, že se mi film vůbec nelíbil. Po 20 minutách ale tento pocit opadl a já se nechala vtáhnout do děje a prožívala každý okamžik s mladou Temple, která se i přes svou nemoc (a hlavně díky snaze své matky) snaží žít normální život mezi zdravými lidmi... Další snímek, nad kterým si člověk uvědomí nejen to, jaké má štěstí, že je zdraví ale také fakt, že i nemocní lidé mohou s trochou pomoci žít normálně a přispět svým dílem společnosti... a také další snímek, který vás i přes happyend rozpláče. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Autistka ktorá svoj život zasvätila chovu a humanizácii podmienok chovu hovädzieho dobytka..v stručnosti takto som si pozrel info o filme ktorým som si chcel pozrieť v sobotný podvečer....nič nevýrazné a zívajúc som zapol domáce kino....prvá facka bola v úvodnom logu...spoločnosť HBO má na svojom konte vždy len zaručenú kvalitu...spozornel som....a....už to šlo....nedá sa to čo veľmi povedať...námet filmu znie ináč ako je krásne natočená forma !!! môžete mi veriť...ak by som to mal opísať jednoducho tak poviem ,že je to taký mix Rain mana a svojím spôsobom aj Forresta Gumpa....ten Forrest Gump je v tom možno viacej cítiť ako Rain Man...film má prirýchly scenár a dosť skáče v obrazoch ale výsledok je famózny....jej videnie sveta v obrazoch je geniálnou formou ako ukázať jednotlivé aspekty scény ktorá by ináč vyznela trápne...nie však v podaní predstáv Temple.....neviem čím to je ale film túto tému ktorá si priam pýta lacné klišé a nátlak na city obchádza neuveriteľne obratne..ani raz som nemal pocit,že je to umelé alebo účelové....všetko to nejak tak samo prirodzene ubieha..Temple si ide svojou cestou ktorá je na prvý pohľad zložitá a nevšedná lenže dopredu ju ženie chuť objavovať nové dvere....a to nie je metafora....tie dvere sú v podstate alfa a omega tejto perly ktorá ma v túto sobotu donútila poriadne sa zamyslieť....ústami Temples ...príroda je krutá ale my nemusíme... a Claire Danes už nie je len tá ..čo hrala Júliu......je to pani herečka ktorá bravúrne stvárnila krásnu rolu v krásnom a inšpiratívnom filme aký tu od čias minimálne Forresta Gumpa nebol !!! moje súkromne prekvapenie roka ! ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu, že to bylo trochu vyhrocené a přehnané. Unavoval mě zejména její neustálý řev. Mám i pár výhrad k herečce v hlavní roli. Nevím, jeslti se tak strašně snažila napodobit autismus, anebo to byla čistě její představa o této poruše, ale měla jsem pocit, že méně je někdy více. Mám ráda herecký minimalismus, ve kterém herec vyjádří tucet pocitů v jednom malém pohybu. Avšak závěrem musím říct, že jsem si na to zvykla a začala se mi i líbit :)! Zcela upřímně si neumím představit jediný důvod, proč si vybrat dobytek, potažmo jatka. Co se mi ale hodne líbilo, byla vizualizace obrázců jejího myšlení. Taky mě fascinovala její chuť psát články.. Já jich mám taky pár napsat a je to pro mě peklo :(. Za to má můj obdiv! ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hnula mnou! Temple, myslím. Mluvila o dveřích. Že jsou to vchody do jiných světů. "... a kam odcházejí?" Do nebe. Nezvykle pojatý film o ženě, která viděla svět v osách, procentech a pravítkách. Líbilo se mi to načasování, drajf, úcta a pocit, že jsem jen já a Temple. Temple a já. Krom Danesové, která předvedla neskutečný výkon plný bolesti, mě zaujal mentor (D. Strathairn), který dovedl Temple k uvažování, navedl ji na cestu a ponechal osudu. Samotnou. A její řeč pronášená při závěrečném sprintu mezi obdivem a lítostí, mě zanechala v mlčení, s mrazením v zádech. A tak si to taky chci uchovat v paměti. Ohromná věc! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Temple Grandin si původně myslela, že ji bude hrát Sigourney Weaver; což není překvapivé vzhledem k tomu, že ve Snow Cake (2006) hrála Weaver autistku a je spíše brunetkou jako Grandin než blonďatá Claire Danes. Je také podobné výšky jako Temple. (Nathaniell)
  • Ve skutečném životě Temple (Claire Danes) při promoci odkazovala na „Nikdy nepůjdeš sám“, ale ona slova spíše vyslovovala, než aby je zpívala. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)

Reklama

Reklama