Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jedno z najlepších spracovaní filmu-noir. Aj kvôli tejto snímke som si noir veľmi obľúbil. Vynikajúca detektívka v hlavnej úlohe s Humphrey Bogartom a Lauren Bacall. Musím povedať, že cez jeho dĺžku sa našla zavše minúta, že som sa nudil. Marlowe v podaní Bogarta však nemal chybu ostatne rovnako ako Lauren Bacall. Táto dvojka bola výborná. Každá scéna je skoro jedinečná až umelecká a dovoľuje Bogartovi a Bacallovej plne rozvinúť ich herecké umenie. Film je významným dielom "čiernej série". Počul som, že režisér Howard Hawks po premiére priznal, že dej je príliš zložitý a preto sa zaujímal viac o jednanie hlavných postáv. Škoda že dnes sa už takéto klasiky nerobia. Myslím tým takéto "temné" noir-filmy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dej je vážne dosť spletitý, po čase toho človeku v hlave z neho moc nezostane. Pocit ale áno, takže hodnotiť pod 80% nejde. Typický film noir, aj napriek komplikovanému scenáru, keďže iné noirovky mi pripadajú prehľadnejšie. Spánok je zato veľmi atmosferický a hraje v ňom nepreberné množstvo krásnych herečiek. O dôvod viac si ho pozrieť znovu a utriediť si ho v hlave. Hawks bol doma v každom žánri. VIDENÉ ZNOVA: Stále to nechápem, napriek tomu som sa bavil podstatne viac, ako po prvý krát. Možno to bolo spôsobené projekciou v kinosále. ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Okatě studiové kulisy, prkenné herecké výkony a poněkud (silně) nevěrohodný, o to pak více komplikovaný příběh. Ano, jde o film-noir ve své vrcholné kondici. Ale nebýt kouzelné ústřední dvojice a mé slabosti pro filmy z tohoto období, čtyři hvězdičky by ode mě Hluboký spánek nedostal. A to z toho důvodu, že celý snímek působí hrozně odflákle, především ze scénáristického hlediska. Máte-li však rádi chandlerovky, pak nebudete zklamáni minimálně celkem slušnou dávkou sarkatistických fórků. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Na rovinu, tento zmätený rozprávačský chaos päťdesiatich detektívnych línií by nerozlúštil ani vyhlásený Hercule Poirot. Scenáristicky je to zbytočne prekombinované a nejasné, mnoho postáv, ktoré sa spočiatku javia ako dôležité pre ďalšie fungovanie, sa nakoniec stratí v hmle, ich úmysly sú slabo definované. Tento veľký nedostatok mi prekvapivo nenarúšal plynulosť deja, hoci divák je v spleti scenára bezpochyby stratený. Noirovská pochmúrna atmosféra je však natoľko famózna, že mi ruka v ruke s dokonalou remeselnou stránkou, hrôzostrašnou hudbou, decentnými hereckými výkonmi, nedovoľuje skĺznuť na 3*, pretože dojmy sú - ak odpustím zamotaný scenár - pomerne silné napriek tomu, že doteraz neviem čo tam zvláštne mihotavé postavy Harry, Geiger, Lonino, Eddie, Brody, Regan, vlastne stvárali. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hodně zašmodrchaná kupka špagátů a lan, která postupně ztrácí tempo, aby stejně nakonec vyvrcholila v grandiozní finále, které vzbudí všechny, jenž několik desítek minut před koncem už jenom podřimovali. Tak tady by se dnešní scénáristé mohli učit jak se má správně zakončit film. Brilantní drsná škola, na které se neprojevil zub času ani po 51 letech. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Hneď prvý deň natáčania si dal Humphrey Bogart na obed 5 či 6 panákov. Rozzúrený Howard Hawks mu vynadal, že to totálne neprofesionálne. Bogart sa následne obmedzil na jedno pivo denne. (beso74)
  • Švýcarský hudební producent Robert Jan Mayer, známý pod přezdívkou Minus 8, použil část dialogu Philipa  Marlowa (Humphrey Bogart) a Vivian Rutledge (Lauren Bacall) do své skladby "Elysian Fields", ze stejnojmenného alba. (EKLEKTIK)
  • Režisér Howard Hawks pri prestrihaní filmu odstránil časti, kde Marlowe vysvetľuje zločiny. Úspech filmu v ňom podporil rastúce presvedčenie, že divákom, ak sa dobre bavia, pramálo záleží na tom, či dej dáva zmysel alebo nie. (beso74)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama