Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Příběh zázraků a lásky" se točí kolem dívky jménem Mitsuha a chlapce jménem Taki. Mitsuha je studentkou střední školy, která žije spolu se svou mladší sestrou a babičkou v málem městečku hluboko v horách. Mitsuha je dcerou zdejšího starosty, který je velmi přísný a obzvláště nyní, když se blíží další volby, chce, aby se jeho dcera chovala vzorně. Dívka je také svazována spoustou tradic spojených s tím, že se její rodina po několik generací stará o šintoistickou svatyni ve městě. Není tedy divu, že Mitsuha svůj život velmi těžce snáší a sní o nádherném životě ve velkém městě jakým je Tokio. V centru Tokia žije Taki, student střední školy, který tráví svůj volný čas se svými přáteli, nebo na brigádě v italské restauraci, kde pracuje jako číšník. Takiho velkým koníčkem je architektura a výtvarné umění. Jednoho dne má Mitsuha velmi živý sen, ve kterém je chlapcem v centru Tokia. Taki má také zvláštní živý sen, ve kterém je mladou studentkou v malém městečku v horách, kde nikdy nebyl... (Jeoffrey)

(více)

Recenze (219)

boshke 

všechny recenze uživatele

No, takže ten typ se nějakej čas prohazuje s tou holkou a je to celkem i vtipný. Nikdo ale neví proč. Pak se zjistí, že to bude asi z toho důvodu, že vypil saké udělané z jejích slin, které ona dala do nějakého chrámu nějakému bohovi. Vůbec, pokud se nevyznáte v japonské mytologii, tak na to ani nekoukejte, jinak to nepochopíte (já to tedy nepochopil, ale možná jsem jen blbej). No a ta kometa s tím v podstatě vůbec nijak nesouvisí, má asi pouze přidávat na dramatičnosti. Takže asi tak... 20% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je vždy úžasné pozerať filmy z ázijskej kinematografie. Nakoľko sú úplne iné, než filmy, na ktoré som zvyknutý. A opäť môžem povedať, že tu máme úžasný romantický a súčasne aj katastrofický film, ktorý je tak veľmi silný a efektný a využíva známy koncept tak originálne a netradične, že sa z toho stáva niečo maximálne kreatívne. Pre mňa jeden z najlepších filmov, čo som videl za posledné roky a som šťastný, že som sa mal možnosť k nemu dostať. Postavy sú úžasné, ich vzťahy sú úžasné, komédia funguje, vizuálne je "Your Name." nádherný film. Okrem toho je to téma, ktorou sa zaoberá len veľmi málo filmov. Občas je to možno komplikovanejšie, než by to mohlo byť, ale na druhú stranu som sa v tom orientovať dokázal. Len bolo treba občas správne sledovať niektoré detaily a postupne si ich vybavovať. Ak máte radi anime, alebo filmy, ktoré sú inovatívne, originálne a kreatívne, tak jednoznačne si film pozrite. Nebudete ľutovať. Hodnotenie: A+ ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

To se tak jednou koukám na žebříček anime po delší době a na co, že bych se to mrknul a tu najednou na mě vykoukne tato novinka. TOP1. Vážně? Sice na japonské anime filmy nekoukám, ale dám tomu šanci, když to má takové hodnocení. Inu, zklamaný nejsem, ale troufám si říct, že pod drobným hypem tu operujeme. Jisté atributy tomuto filmu nejde sebrat: Nežná citlivost, takové to dětinské romantično, roztomilá poetika života a hlavně se klade důraz na hlavní dvojici; vedlější postavy jsou téměř nepodstatné. S těmito klady se nakládá opatrně a jemně pohrává. Napínavějších scén a velkého rozuzlení se překvapivě pro mě moc nedočkáváme, ale kde nepomůže atmosférický vizuál, tak podrží děj melodická hudba. Z těchto popisků už téměř každý vyčtě, že u mě zvítezila rozhodně forma nad obsahem. Pro tahleta drobná cestování časem a hraní si s paradoxy nemám úplně pochopení, takže jsem uvítal, že jsme se v tom fyzicky moc nepatlali a nerozebírali. I přes tento katalyzátor je příběh bohužel ne moc složitý, poměrně předvídavý a konec, i když mi vyvolal mírný úsměv na tváři, tak mě nijak neohromil a nijak vnitřně nenaplnil. Hlavní postavy jsou fajn, ale pouze fajn a rozhodně ně nijak zapamatováníhodné. A tím tak nějak, minimálně prozatím, končí můj výlet do filmových vod japonského anime. Výletu rozhodně nelituji, ale věřím, že se dočkám i o kapánek lepších. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Přes několik masařek, například ve formě otravných songů a nepřehledného úvodu, originální, nápadité, křehké, parádně načmrkané. Určitě nevhodné pro každého, navíc na tento animákový žánr musí mít divák náladu. Detaily a vybrané dějové fragmenty přebíjejí kvalitou celek, přesto, nebo díky tomu, jdu do plných. Ten pocit, že někoho dávno znáš. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Film vypráví příběh o chlapci a dívce, kteří se míjejí a až po delší době jim dojde, že se milují. Nejspíš si teď řeknete, že tohle jste už viděli, ale to byste se unáhlili. Taki a Mitsuha se totiž nejen sblíží, ale jejich pouto je o to silnější, že nejen že znají život toho druhého, ale vzhledem k tématu výměny těl život toho druhého sami ochutnají. Příběh se z odlehčené komedie o dvou teenagerech překlopí ke vizuálně zajímavé drama a je jenom důkaz umění Makoto Šinkaie, že změna tónu vyprávění proběhne hladce. Příběh protkává japonská poetika a občas se v něm objeví skoro pohádkové prvky. Kimi no na wa hodnotím jako nejlepší animovaný film roku a cením si ho o to víc, že vznikl formou klasické animace a rozhodně to není film zaměřený na děti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní film působí moderně a přitom vychází i ze starých příběhů o návratu do míst, které znáš jen ze snu. Líbilo se mi časové i prostorové prolínání, ale přiznávám, že jsem se v něm občas ztrácela. Nechci na film uplatňovat logiku, takže jsem se nechala unášet a čekala, až se mi roviny opět propojí a vysvětlí. Se závěrem se stupňuje napětí a také emoce. SHRNUTÍ: Vzpomínky na věci, které se nestaly. Zapomnění důležitých milníků, které se staly. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Uchvátilo ma to. Animácia je neskutočná. A príbehovo (aj humorom) mi to naozaj sadlo. (Institute of Contemporary Arts, Londýn - 7.9.2017) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně obdivuji animaci a příběh, na druhou stranu je to občas až moc dětinské, zvláště co se vztahu hlavních hrdinů týče. Takže i když film byl hezký, nemyslím si, že mi uvízne v paměti. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Šinkaiovú tvorbu sledujem už od začiatku: Páči sa mi ako narába s naratívom, ako sú jeho príbehy významovo bohaté a preplnené a to čo sa javí ako jednoduchý príbeh má omnoho komplexnejšie odbočky a samozrejme aj komplexnejšiu príbehovú štruktúru. Jeho Garden of Words považujem za vrcholné dielo jeho tvorby. Kedy všetko čo bolo komponované pred tým v náznakom nadobúdalo v GOW jasnejšie kontúry a tvary. A hlavne zbožňujem ako animuje vodu. Your name. je ale tým pádom vrchol jeho celovečernej tvorby. Citlivý príbeh s množstvom nuáns a pekným vyvrcholením a hlavne sympatickou ústrednou dvojicou. Cestovanie v snoch do života niekoho iného, ovplyvňovanie času a paradoxy, a hlavne trochu tej mytológie a astrofyziky. Naozaj krásne a v tomto prípade musím vyzdvihnúť aj silný pesníčkový soundtrack( čo je niečo čo u filmoch moc nemusím) ktorý sa mi tu príjemne dostával pod kožu. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Ano, jistě se najde dosti podobných námětů. Asijská kinematografie, a nejen anime, je jimi až protkaná. Dalo by se najít i dost zdrojů inspirací. Ať již v tvorbě jiných, či přímo v Šinkaiově. Myslím ale, že srovnávání zde není na místě. Zde je to... jiné... Pokud se dokážete od srovnávání oprostit, dostane se vám nádherného až dech beroucího snímku. Detailní, propracované, vtipné, něžné, romantické, dramatické, uvěřitelné, úžasné a zapamatovatelné. Do nejmenšího detailu. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Animovaný film s takýmto príbehom môžu natočiť len Japonci, rozhodne nič pre malé decká odchované na Disneym. Šinkai sa vysporiadal s rôznymi časovými rovinami v deji bezchybne, navyše príjemná romantika s potrebnou dávkou emócií a to všetko prevedené v nádhernej animácii. Dostal som viac, ako som očakával, jednoznačne plný počet. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zdieľam podobný názor ako nemálo komentujúcich, že nejde o nič prevratné, aspoň nie v animovanej tvorbe, aj keď anime nemám až tak veľa napozeraného. Love story po japonsku, s mysterióznou zápletkou. Uznávam dobre napísaný scenár, ale len z dôvodu námetu, ako celok to podstatne dosť nudí, na dielo, ktoré je tak vychvaľované. Zrejme treba mať k tomuto žánru trochu viac vzťahu. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný as fuck. Možná je to ale i tím, že dostatečně nerozumím japonské kultuře, plus mimo Miyazakiho tvorby nemám anime tak najetý. Your name je v podstatě tak trochu filmová obdoba hry Life is Strange - melancholicky líbivé, hrozba přírodní katastrofy, cestování v čase, plus pevné pouto mezi dvěma hlavními aktéry. Your name má rozhodně pěkný námět a nápady. Taktéž postavy jsou dobře napsané a většinou sympatické. Celkem obstojně zde funguje i humor, který naštěstí neotravuje nějakým přeháněním a nadsázkou. Plus je to teda naprosto překrásně zanimované. To klobouk dolů, vyložená slast pro oko. Bohužel příběh je až zbytečně složitý a ne příliš poutavý. Z veškerého toho chaosu jsem pak příliš nežral chemii mezi hlavními aktéry, která očividně měla být hlavní sílou filmu. Celkově to ale bylo milé a docela příjemné, nicméně aby tohle byl "nejlepší anime film od dob Cesty do fantasie", jak hodně lidí na filmových webech píše, tomu se teda dost zdráhám uvěřit. Lepší 3* ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

(No spoilers) Já prostě pro tyto příběhy osudových setkání / lidí svedených dohromady osudem (kolikrát podbarvených nějakou speciální schopností) mám slabost. Cashback, Sense8, Groundhog Day, z jiného soudku třeba videoherní Life is Strange. A nyní i Kimi No Na Wa. Když jsem si to tu tak vypsal tak si uvědomuji fakt, že z každé ze jmenovaných věcí by se v Kimi No Na Wa něco našlo. Oproti ostatním anime tu až tak není potřeba suspendovat disbelief (netuším jak to napsat česky), pokud přistoupíte na ústřední zápletku výměny těl, po zbytek filmu se vše pohybuje v mantinelech rozumu a smyslu. Když si tedy odmyslím některé momenty, které by se ale daly velice snadno odmávnout nebo vysvětlit (pokud se vše děje jako sen, tak se nedivím, že si nic nepamatují, já si totiž po prosněné noci kolikrát nic nevybavím)(ve stejném duchu - lucidní snění bohužel taky neovládám, abych si zjistil, kde se zrovna nacházím)(ohledně nepoužití sociálních sítí a internetových vyhledávačů jsem ale žádnou výmluvu nenašel). Dechberoucí animace, věrohodně nakreslené téměř vše a nádherné volby úhlů "kamery". Doporučuji si o filmu nic moc nezjišťovat. Není to sice "druhý příchod Ježíše Krista", jak hlásají některá média a žebříčky tržeb, rozhodně to ale má zasloužený úspěch. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Celá Shinkaiova tvorba v jednej celovečernej kompilácii. Množstvo odkazov na predchádzajúce snímky, množstvo historických, kultúrnych vsuviek, množstvo japonských tradícií. Najväčšie pozitívum je však animácia, ktorá je skutočne ohromná a vyvoláva emócie. Takže aj keď film má nejaké svoje chyby (najmä scenáristické), vo výsledku to nahradzuje vec, ktorou Makoto Shinkai vyniká a ktorá už bude jeho rukopisom - perfektný vizuál. Vizuál, ktorý ma v záveri dojal až k slzám. ()

Reklama

Reklama