Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

brit84 

všechny recenze uživatele

Mně na tomhle westernu zaujalo jen to, že Šklupku namluvil strýček Skrblík. Ani výrazný padouch tu není, jen "dojemné" story o ožralovi, který přestane pít a stane se opět neohroženým pistolníkem a Johnu Waynenovi zamilovaném do mladé rebelky. To nedávno viděný Muž, který zastřelil Liberty Valance, se mně líbil mnohem víc. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obcas mam chut aj na nejaky klasicky slavny western z 50-tych rokov a tento mi zrovna dobre zapadol na zlepsenie nalady. Scenar bol jednoduchy ale dobry, len keby bola trosku kratsia minutaz a rychlejsie tempo a pridal by som aj piatu hviezdicku, avsak srandovny bol dedko, ktory daval pozor na väzna v cele a obcas tam boli aj napinave sceny vratane zaverecneho akcneho finale. Na svoju dobu to malo urcite svoje caro. Reziser Howard Hawks je vsestranny reziser, ktory rad natacal rozne zanre, vratane komedii LEOPARDI ZENA (1938) s Katharine Hepburn alebo JEHO DIVKA PATEK (1940) s Carym Grantom, ktory si taktiez zahral aj v Leopardej zene. Okrem toho natocil aj slavnu gangsterku ZJAZVENA TVAR (1932) na zaklade ktorej bol natoceny aj remake s Al Pacinom v roku 1983 od rezisera Briana De Palmy. ________ John Wayne - (Šerif John T. Chance) +++ Dean Martin - (Dude) +++ Ricky Nelson - (Colorado Ryan) +++ Angie Dickinson - (Feathers) +++ Walter Brennan - (Stumpy) +++ Ward Bond - (Pat Wheeler) +++ John Russell - (Nathan Burdette) +++ Claude Akins - (Joe Burdette) +++ Produkcia: Howard Hawks +++ ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne, známý jako Duke, je prostě klasikem amerického westernu a film "Rio Bravo" patří k tomu nejklasičtějšímu, co můžeme v americkém westernu s Waynem najít. Jednoduše řečeno, je to klasika. Ve filmu se spojilo několik zajímavých faktů. Kromě toho, že je barevný, se John Wayne sešel s režisérem Howardem Hawksem, který se proslavil filmy jako "Hluboký spánek", "Červená řeka" nebo podílem na filmu "The Thing from Another World", abych trochu zabrousil do hororového hájemství, ale pravda, u tohohle filmu nebyl hlavním režisérem. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/rio-bravo-1959-80.html ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Pořádné sousto pro správného konzervativce… Jen další z dobových westernových opusů, progresivního jsem zachytil minimum. Když nic jiného, tak zbývá zábavné obsazení. Veleslavný John Wayne je fotogenickou figurou se zvonivým hlasem a moc hrát proto ani nemusí, byl jsem o to zvědavější na jeho spoluhráče. Po většinu doby zdeptaný a lihem zavátý Dean Martin pobaví už jen při konotaci s jeho v té době poněkud uvadající hudební kariérou (solidní comeback za pět let byl ještě daleko). Jako nedbalý průšvihář je sympatický a celé to bere s nadhledem. Ovšem Ricky Nelson je věc jiná. Dětská sitcomová hvězda věčně pod ochranou scénáře („Určitě střílet umí, jen to nemusí nikomu dokazovat.“) drsňácký part ani trochu nezvládá, působí asi jako ještě nedorostlý Tomáš Holý s prskavkou v ruce, tvářící se, že tasí bezmála světelný meč. Nejpříznačnější je v tomto směru scéna, kdy si oba společně zazpívají. Unavený Martin leží a vyhrává už pomalu obstarožní rytmy, načež Nelson přihodí jakousi popovou injekci v hodně zkroceném rock-n-rollu. Stereotypy se tu střídají bez zastavení, některé jako třeba linka s Angie Dickinson víceméně zabaví, další už méně. Ten žoviální styl hlášek uměřeně náladovým záběrům anonymního městečka příliš neprospívá, navíc Wayne není pro tento humor uzpůsoben. Na těchto klasických westernech je příjemné ležérní a sebevědomě klidné tempo, nicméně stabilní učesanost a nesmyslné pravidla i ve společenských vztazích (která ovšem vychází z vnímání padesátých let), to není nic pro mě. Ať žije Leone…!;) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný, oddychový western. Wayne je tu obklopený sympatickými ráznymi figúrkami, ktoré napriek svojej nekomplikovanosti a problémovosti pôsobia milo. Rovnako Wayne nie je priamočiary drsňák, v otázkach osobných a citových je to skôr taký "ňouma". Pôvodný dabing je kvalitnejší, na MGM išiel film s novým a stratil trochu zo svojho kúzla. Filmu by neuškodilo výraznejšie použitie nožníc pri strihu. Niekde medzi 70% a 80%, medzi moje najobľúbenejšie westerny 50tych rokov sa ale nezaradil. Mám radosť, že tentokrát vidím Johna Wayna vo filme bez vraždiacich maniakálnych indiánov, to bude spôsobené ale zmenou na režisérskom poste. Wayne je ale stále pod krídlami giganta svetového filmu. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)
  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)

Reklama

Reklama