Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavy film. O teme Zidia a 2. svetova vojna som uz videla tolko filmov, ze som si myslela, ze uz nic nove alebo ine tam nebude a trosku som pochybovala, ci ma to este bude bavit, ale film bol pre mna zazitkom, nad moje ocakavanie ma bavil a bol v niecom predsa len iny a novy. Skutocny pribeh mladuckeho nemeckeho Zida a jeho zaujimava cesta zachrany naozaj stoji za vzhliadnutie, vrelo odporucam...Bonus krasna hudba.4,5*. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale mě to přišlo pitomé.. Fakt bych rád věděl, jak to bylo doopravdy, protože tenhle scénář (a dost možná i předloha) je evidentně hodně přibarvená, z prstu vycucaná absurdita o chybějící předkožce a řetězci náhod tak uměle vykonstruovaných, že to musí trhat oči každému se smyslem pro realitu.. Má to pár fajn scén (vypíchnul bych průjezd ghettem), ale dost mizernou režii.. Celou dobu to na mě působilo, že herci vůbec neví co mají hrát.. Jakoby dostali jen úplně základní pokyny typu "přejdeš zprava doleva a řekneš repliku".. Celé je to toporné, nepřesvědčivé, působící jako naivní filmařská póza.. Takové diletantství s ambicí.. Prostě, za mě je to slabé, tu "pravdivost příběhu" tak jak je přednesen fakt nežeru a tleskat tomu, jen proto, že se to zase otírá (a opírá) o utrpení židů, se mi fakt nechce... Někde mezi 2 a 3.. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už v úvodu, kde zazněl můj nejoblíbenější valčík Na krásném modrém Dunaji, jsem vytušil, že tenhle film se mi bude líbit. A taky že ano. Navíc Evropa, Evropa na nic nečekala a hned v prvních 10 minutách přišla tragédie, která odstartovala tento neskutečný příběh Salomona Perela. Bylo více než zajímavé sledovat přesuny hlavního hrdiny z Německa přes zrovna zaniknuvší Polsko do Ruska, tam a nazpátek a hlavně perfektní schopnost Salomona se z každé nepříznivé situace vykecat. A tak ho chvíli převychovávali Rusové, pak zase Němci a já si stále říkal, kde pořád bere to štěstí (samozřejmě v neštěstí) a jak je možné, že ho tolik neuvěřitelných náhod dokázalo zachránit. A to je právě jediný problém tohoto filmu. Jejich tam tolik, že i když byl prý inspirován knihou napsané podle skutečné události (na konci vidíme i pravého Salomona Perela), dikákovi (nebo alespoň mně) se to prostě nějak nezdá. Proto "jen" ty 4*, jinak jsem byl moc spokojen a některé scény mě i pobavily (ať už to byl taneček 2 dikátorů, braní Žida jako vzor pravého árijce, nebo "obsazení" nepřátelské pozice). "Jezte správně s vidličkou a nožem. Nůž do pravé ruky, vidličku do levé. Žádné mlaskání! Žádné drobení! Mějte úctu k německému chlebu!" ()

easaque 

všechny recenze uživatele

film se silným příběhem, ale je bohužel natočen na můj vkus příliš tuctově a dost je na režisérské práci vidět ženská ruka, která mi do válečného filmu moc nesedla. Občasné art prvky mi přišly spíš ke smíchu, ale aspoň nějaké to zpestření. Je však dostatečně poučný pro neznalé historie 2.světové války, či pro ty, které se učili dějepis ještě za komunismu. Určitě lepší 3hvězdy. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

classic 

všechny recenze uživatele

Geniálny, strhujúci, excelentný film, poľskej režisérky, p. Agnieszky Holland, ktorá nakrútila film, podľa skutočných udalostí, až neveriacky krútim očami, ako je to vôbec možné ? Je to možné, pud sebazáchovy, je silný, ak chce človek prežiť, urobí preto, čokoľvek, ničoho a nikoho sa neštíti, síce Salomon Perel, nepáchal zverstvá, ale aj tak sa pohyboval, ako horúci zemiak, ktorého si podávajú z ruky do ruky, tak najprv, ako nemecký Žid, si žije docela bezproblémový život, pokiaľ sa k moci nedostanú národní socialisti, rodina musí následne odísť, lebo sa začal na nich HON, odchádzajú na čas do Poľska, kde sa dlho neohrejú, Salomon s bratom Isaakom, kvôli bezpečnosti, musia odísť, s ostatnými členmi rodiny, si hlavu nelámu, lebo už všetci vieme, kam pôjdu, najprv do Ghetta, potom do plynovej komory, následne do pece, atď. Pri prejazde sa obom nepodarí nalodiť sa po rieke, Salomon padá do vody, zachráni ho ruský vojak, a tak sa ocitá medzi sovietskými súdruhmi v pevnom zovretí, pocíti, čo je to vymývanie mozgov, ale to ešte nie je nič v porovnaní, keď bude pozorným žiakom v Hitlerjugend, v Hilerovej mládeži, kde si nájde i frajerku, ale nemôže sa s ňou vyspať, kvôli obriezke, v tejto spoločnosti, sa musí mať na pozore, aby sa neprezradil, ale jedna žena to vedela od začiatku, a bola pekne ticho, zachránila mu život, ktorý koľkokrát visel na vlásku. Áno, pred mládežou sa ocitne na fronte, vo wehrmachtu, kde sa stáva HRDINOM ! On má jednu výhodu, a to takú, že okrem svojej rodnej reči, nemčiny, ovláda i ruštinu, a tak môže hrať na obe strany, to mu hrá do karát... Potrebujú ho, ako tlmočníka. Už nenapíšem ani - ň, to treba vidieť, je to luxusný zážitok, i pre víziu Holland, skvelej kamery, bravúrneho scenára, či fenomenálneho hereckého predstaviteľa - Marco Hofschneider, ktorý používal krycie meno - Josef Peters, aby mal, aké - také nádeje na prežitie, lebo dobre vedel, čo im vtĺkajú do hláv, myslel si, že Židov Nemci presídla na Madagascar, ale až následne, ruský vojak mu vysvetlil, aká je skutočná pravda, a nebyť tam, náhodne jeho brata Isaaka, tak si myslím, že ten väzeň, ktorému podal vojak svoju zbraň, by ho bez váhania zastrelil... Výnimočný film, o ktorom sa vie - málo ! ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)
  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)

Reklama

Reklama