Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 3

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (341)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma terorismu už je poměrně dost vytěžené a Patriots Day se to vlastně ani nesnaží moc vyvracet. Po technické stránce to není zase tak špatné, ušlo to i herecky a najde se tu pár dobrých momentů jako přestřelka či výslech manželky jednoho z atentátníků. Problém je, že tohle všechno už tu bylo mnohokrát k vidění v mnohem lepších filmech, díky čemuž Berg působí jako obyčejný plagiátor a je úplně jedno, že se jedná o rekonstrukci skutečné události. To nejhorší ovšem přichází v nechutně patetickém závěru, který se v divákovi snaží vyvolat pocit, že střelením resp. zatčením dvou pitomců je válka s terorismem vyhraná. 50% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Iste bola to obrovská tragédia. A celý proces honby za páchateľmi je spravený formálne bezchybne. Či už sa jedná o únos Číňana alebo o prestrelku na pokojnej ulici. Berg sa snaží zrekonštruovať najsilnejšie momenty. A z preživších sa snaží spraviť hodnoverné a komplexné postavy. Preto tu figuruje toľko mien. Ale nejakého hrdinu tu nemáme. Všetko je to kolektívna snaha o dopadnutie. Občas zažiari Wahlberg, občas J.K. Simmons a takto ideme stále dopredu. Tým, že základný kameň je samotná udalosť, zabúdame na hĺbku postáv, vzájomné vzťahy a nejaký presah voči divákovi. Je to natočené pekne ale necítiť z toho žiadnu silnejšiu emóciu. A keď už príde je príliš vykonštruovaná než, aby skutočne ulahodila. Na taký ľudský príbeh o neľudskom čine je tam toho, čoho sa chystiť, trestuhodne málo. Veľa hercov je tu skrátka len tak do počtu. Bergovi chýba osobitosť režiséra s myšlienkou. Ťahá svoje filmy posledného obdobia smerom ku konzumentovi, ktorý nepotrebuje rozmýšľať. Stačí ak tam dá nálepku - Toto sa naozaj stalo. Mne to ale akosi nestačí. Dokonca aj Ross s Reznorom sú tu akýsi nevýrazní. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Film má skvělé obsazení, jež je skvělým podhoubím pro základy události, která v roce 2013 šokovala svět. Avšak zhruba do poloviny filmu nic z toho nefunguje. První polovina je totiž zvláštně neosobní a pořád máte dojem, jako byste se na celou událost dívali zpoza tlustého skla, jímž nepronikne nic. Nicméně polovina druhá, to je něco zcela diametrálně odlišného. Z ničeho nic zde totiž začne fungovat úplně všechno. Od herců, přes dynamičnost scén až po soundtrack, to všechno najednou začne vytvářet realistickou a působivě zfilmovanou policejní akci za dopadení druhého útočníka. Sice je zde přemíra patosu a fakt, že motivační proslov Marka Wahlberga o "power of love" vyzněl spíše komicky, avšak to snímku po velkorysých akčních scénách odpouštím. Jen škoda, že Peter Berg toto skvělé tempo nezavedl hned od začátku. „I gotta find these motherfuckers, Carol. We gotta get out there and we gotta find these motherfuckers before they do this to somebody else.“ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Deň patriotov je podrobná rekonštrukcia bombového útoku na bostonskom maratóne v roku 2013. Dokonca až tak podrobná, že sledujeme obrovské množstvo vedľajších postáv, čo film predlžuje. Určite by nezaškodilo materiál trochu prestrihať a zdynamizovať celé udalosti. Ambíciou tvorcov však bolo podrobné vykreslenie udalostí. Inak ide o napínavú záležitosť s niektorými vynikajúcimi scénami ( napr. výsluch teroristovej manželky ) a notnou dávkou pátosu. Určite doporučujem, lebo takto komplexne som sa o týchto tragických udalostiach nedozvedel nikde. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dobře uchopený styl vyprávění. Seznamovačka s hlavními hrdiny a zároveň vysvětlení koncepce dějového spletence, klíčová událost bombového útoku a postupně se utahující smyčka. Něco podobného velmi zdatně fungovalo například v Zero Dark Thirty s tím rozdílem. že byl lépe dramaturgicky vybalancovaný. V Patriots Day je spousta patetického balastu v podobě výpovědi skutečných svědků události a různá moudra hlavních hrdinů, která nejsou příliš na místě a když, tak jsou prostě nešikovně uchopené. Pomine-li divák tedy tento neduh a fakt, že si z celého filmu krade dobrých 10-20 minut, nelze se neudivovat nad tím, jak má Berg v malíčku akci a dynamiku akčích pasáží, protože jeho přestřelka v ulících je frenetická, těkavá a přitom neskutečně syrová a přehledná. Zároveň scéna, za kterou měly idealně naběhnout závěrečné titulky. Kdyby uměl pracovat s postavami a s gradací příběhu tak jako Michael Mann, tak si všichni pískáme, protože by to byl plný počet. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Napriek tomu, že bol film natočený na motívy skutočných udalostí je postava Tommyho Saundersa (Mark Wahlberg) fiktívna. Sám Wahlberg o tom hovorí: "V priebehu vyšetrovania na miestnej úrovni Bostonskej polície bolo viac vyšetrovateľov. Je vlastne spoločný charakter všetkých.". Logicky tak i postava jeho manželky Carol Saundersovej (Michelle Monaghan) bola vymyslená. (De Large)
  • Mark Wahlberg byl nejprve proti filmu a roli odmítal. Roli přijal až po přečtení scénáře. (Dr Lizal)

Reklama

Reklama