Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Naši hrdinové za zvuku metalu obětavě bojují o každý metr bitevního pole, aby zachránili město Hawkins. A spolu s ním celý svět. (Netflix)

Recenze (104)

Klajnik

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předramatizované až běda, ale přitom je to strašná píčovina. Ždímání citů skrze kýčovité a vykonstruované momenty mě fakt nebere. Když někdo říká, že tohle nemá obdoby, tak je debil. CGI neni tak kvalitní a i kdyby bylo, tak je to jedno, protože po obsahové ztránce je to fakt sranec. Dvě a půl hodiny nudy střídající cringe. Občas jsem nějaké natahované vyznávání pocitů musel přeskakovat, jinak bych se asi poblil. Drama pro 13 letý holky. ()

jerry12

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série Stranger Things je jedním slovem spektakulární a definitivně zařadila tenhle seriál mezi absolutní legendy, které jednou bezesporu budou hybatelem žánru. Ale... Jediná "vada na kráse" čtvrté řady a zejména toho epického závěrečného dvoudílného čtyřhodinového finále je, že tvůrcům chybí lidově řečeno koule na to nezavděčit se všem ve prospěch narativní přirozenosti a zkrátka a jednoduše sem tam zlikvidovat nějakou postavu. Já vím, Billy, Eddie a tak dále... ale to jsou pořád jen vedlejší účelné postavy, které se objevily na začátku té samé řady a jejich přínos smrtí skončit musel. Odvahu zbavit se některé z hlavních postav (např. Max by se nabízela, třebaže patří k mým nejoblíbenějším) však liberální Netflix prostě nemá. To by tolik nevadilo, kdyby to už po těch čtyřech sériích nezačalo působit tak naivně, že banda dětí dokáže úspěšně a bez (větších) obětí vzdorovat největšímu záporákovi, který kdy žil. Chápal jsem to zhruba do první poloviny třetí řady, kde se ještě dalo mluvit o tom, že je to seriál primárně pro mladé publikum. Cílovka čtvrté série však už je podstatně starší (i díky dlouhému čekání) a vyspělejší, takže by myslím takový krok dokázala akceptovat, nebo dokonce ocenit. Kdyby postavy klíčové pro děj byly dvě tři, asi bych chápal, že se tvůrci nechtějí obírat o potenciál charakterů do dalšího dění, ale tady je těch postav jako máku, takže bychom o jednu dvě klidně přijít mohli (i když třeba neradi). A nebo si to tvůrci šetří na pátou sérii, která by měla být definitivně poslední, takže tam prostoru pro masakr bude dost? Uvidíme. Každopádně i navzdory veskrze negativní úvaze netlumí tenhle "nedostatek" ani v nejmenším moje nadšení z aktuální série a z toho, že Stranger Things už poněkolikáté reprezentují všechno, co mám na filmu a televizi rád - obrovskou kreativitu, emocionální sílu, schopnost empatie, neuvěřitelně autentického vtažení do děje a hlavně bažení po další dávce. Zkrátka droga. A ještě bych se na závěr vrátil k "největšímu záporákovi, který kdy žil" - myšleno smrtelně vážně. Ano, napříč historií. A ano, včetně Dartha Vadera, Jokera i Voldemorta. Ta sofistikovanost a ideová reálnost bere dech. To si musíte dát, i kdybyste nechtěli a i kdyby vás něco jako Stranger Things vůbec nezajímalo. Vecnův vysvětlující monolog je jediná přednáška, kterou v životě musíte slyšet. ()

Reklama

peetrejr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále štvrtej série bolo dobré, lenže bolo až tak dobré? Veru nie. Tvorcovia si zrejme povedali že by bola nuda keby z toho nespravili kašu a tak namiešali všetko čo sa dalo. A máme tu 2 hodiny a 30 minút ani nie poslednej časti seriálu! Je to iba ukončenie série, ktoré bolo také veľkolepé a srdcervúce. Hopper ešte hrdinsky musí dokončiť niečo v Rusku, deti doma bojujú proti Vecnovi... Taký normálny deň. Max sa nechá posadnúť a dúfa že ju niekto zachráni ale v poslednom momente už prichádza naša hrdinka El, ktorá jedným pohybom ruky zoberie Henryho do vzduchu a hodí ho preč. Zatiaľ čo sa toto deje v Hawkinse na Kamčatke Hopper bojuje s Demogorgonom a zoberie si meč (ktorý vyzerá ako z Game of Thrones) a porazí Demogorgona! Vecna uväzní El a Max ale tu prichádza Mike, ktorý prehovára k El a motivuje ju k tomu, aby sa postavila a bojovala. Síce už keď je Max dolámaná tak El zasiahne. Isteže si poradí z  Vecnom. Tu nám ale nastáva ešte jedna úloha: zabiť Vecnu v Upside Down. O to sa postaral Steve Háro Harrington. Bohužiaľ Maxine zomiera ale v tom jej El navráti život.  A Max isteže prežije a iba upadne do kómy. Ale mňa najviac ranilo keď umrel náš lord Eddie... Obetoval sa aby ochránil Hawkins. Bohužiaľ však musím konštatovať že to bolo zbytočné. Pretože Hawkins je už roztrhnutý bránami a pomaly sa pretvráva na Upside Down. Neviem či mám plakať od smútku, či z toho, aká to bola omaľovánka. Veď nie, nebolo to až také hrozné len hodilo by sa trošku zredukovať hrdinské plačlivé scény. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejutahanější a nejpřeceňovanější "finále," který jsem za dlouhou dobu viděla. V první sérii to začalo jako příjemný retro sci-fi s prvky hororu a neotravnou partou nerdovských dětí, tady to končí jako neuvěřitelně nafouknutá a nabubřelá telenovela plná nepřirozených plků, citových výlevů a přehrávajících, jakože vtipných postav. SPOILER: Navíc ta neskutečná srabařina tvůrců neustřelit čéšky aspoň jedné hlavní postavě, a tak se ty zbabělci zmůžou leda na to, že představí postavu novou - děsně cool outsider, samozřejmě - a obětují ho na konci, aby to mělo aspoň nějaký bodycount a nepůsobilo to tak trapně, jakože skupinka dětí je už počtvrtý schopná vyváznout strašlivému zlu ve stylu Cthulhu a neodnese si ani škrábanec. To naposledy zvládal snad jen Harry Potter, ne? A i tam nakonec zakápla pěkná řádka postav. KONEC SPOILERU. Dvě hodiny stopáže možná vypadají epicky, ale akce je tam tak dvacet minut a všechno je příšerně natahovaný. A když už se konečně něco rozjede, musí tam hned šoupnout např. toho dlouhovlasýho, tragicky nevtipnýho kripla a jeho teorii o ananasový pizze. Holt už asi nejsem cílovka. No, žádná škoda. ()

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bylo to sakra dlouhé, ale stálo to za to. Akce v každé minutě. Parádní záběry. Super hudba. Vyzdvihnout musím hlavně postavu Eddieho a jeho kytarovou scénku v Upside Down s Master of Puppets. Nemělo to prostě chybu a neskutečně jsem si to užila! Jedinou výtkou je závěr epizody, kde jsem trochu doufala, že se konečně dočkám toho kýženého GRRM konce, avšak Dufferovic hoši to trochu pokaňhali tím oživováním. Nicméně i tak to byla docela solidní hra na emoce. Jsem zvědavá s čím nakonec přijdou v závěrečné sérii... ()

Galerie (120)

Zajímavosti (8)

  • Na Zimním bále hraje píseň „Every Breath You Take“ od The Police. (Duoscop)
  • Délka epizody činí 150 minut a jedná o druhou nejdelší epizodu u seriálů. Rekord drží epizoda Amor Vincit Omnia (2018) seriálu Osmý smysl (od r. 2015), jejíž délka činí 152 minut. (HanzoBureshi)

Reklama

Reklama