Reklama

Reklama

Lev v zimě

(TV film)
  • USA The Lion in Winter (více)

Obsahy(1)

Dvoudílné historické drama natočené podle divadelní hry Jamese Goldmana. Píše se rok 1183 a v rodině anglického krále Jindřicha II. to doslova vře. Jeho žena královna Eleonora je zavřena ve věži, protože se ho už několikrát pokusila sesadiť z trůnu. Politická situace však není jednoduchá a země potřebuje silného vůdce. I oproti omezeným možnostem plánuje královu demisi a výměnu druhého preferovaného syna Richarda za krále. Jindřich má však jiné plány a zdá se, že i jeho další synové. Blíži se zima a situace se vyostřuje. Začíná nemilosrdná rodinná válka o trůn, kterou vyhraje ten nejsilnější a nejschopnější... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kašlu na nějakou historickou přesnost, výprava je mi naprosto ukradená, původní verzi jsem neviděl a je mi to jedno, protože takováhle exhibice pro dva výjimečné herce nemůže být hned tak něčím zastíněna. Milující se, nenávidějící se, neustále intrikující a duchy minulosti i budoucnosti pronásledované ústřední duo je naprosto famózní. Tolik proměn od pólu k pólu v tak rychlém sledu jsem snad ještě neviděl. Standing ovations také pro režiséra, jenž neodolal a do role spanilé francouzské princezny obsadil svou neméně spanilou choť Julii a ve výsledku pro celý film plně využitých 80%. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Znovu je na místě se zamyslet nad tím, jak je možné, že jinde televizní tvorba s klidem zastíní tu filmovou, a u nás občas člověk mívá pocit, že všechny náklady na díla naší TV by se mohly hodit do chřtánu Molochovi a vyšlo by to nastejno. Předesílám, že neznám verzi s O´Toolem a Hepburnovou, i když vzhledem k reputaci těchto herců věřím, že se jednalo o záležitost, která člověku nevypadne do druhého dne z hlavy. Ale jen s obtížemi si umím představit, že by něco mohlo zastínit tuhle verzi. A to v rámci celého historicko-dramatického žánru, nejen tohoto tématu. Obvyklá slabina - scénář - nám podává obraz událostí v živých barvách a nesklouzává k obvyklému patosu, typickému pro historické filmy stejně jako pro psa štěkání. Jazyk a obraty jsou neuvěřitelně živé a oživují i postavy samotné, které pro nás rázem přestávají být polobájnými postavami z dob zašlé slávy. Protože to byli lidé stejně jako my a 12. století mělo, přiznejme si to, do nějaké slávy daleko. Atmosféra by samozřejmě byla ničím bez herců, kteří do jednoho odvedli na svých postavách skvělou práci a Jonathan Rhys-Meyers vytvořil další ze svých bravurních úlisně androgynních kreací. Nikdo z nich ale nemůže zastínit ústřední dvojici. Patrick Stewart coby král s mocí, které se mohl rovnat málokdo v Evropě té doby, ale současně unavený, stárnoucí a roztrpčený muž, který září na politickém poli, ale prohrává na tom osobním, dává zapomenout na své dokonalé a poněkud odosobněné Picardy a Xaviery, Glenn Closeová je jako Eleanor, která s lety a prohrami neztrácí nic ze svého šarmu a pohotovosti, ale její slabina tkví v jejích vlastních citech, o kterých je přesvědčená, že dávno zahynuly, strhující, pochopitelná a děsivá současně. A jako v životě necítíme na konci ani zvláštní triumf, ani zdrcující porážku, jen posmutnělou smířlivost s faktem, že i na nejsilnějšího lva čeká jeho zima. A mnohdy nejvíc mrazí nepochopení a nesváry s těmi, kdo by měli být člověku nejbližší. Pokud jste si někdy třeba jen na okamžik mysleli o své rodině, že je děsná, pravděpodobně se jí po dvouapůlhodinovém pobytu s králem, královnou a jejich třemi potomky půjdete omluvit. A doufat, že něco podobného nepotká jednoho dne vás a vaše blízké. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tedy že by měl Richard homosexuální sklony a ještě navíc poměr s francouzským králem jsem slyšel prvně. Jako psychologická studie stárnoucího Jindřicha slušné, ale coby historické dílo mimo. Update: A, on je to remake filmu s O'Toolem a Hepburnovou, to jsem ani nevěděl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí mě téměř šokovalo zjištění, že to natočili Američané. Zachycení středověkého života, výprava, intriky, to vše se jim povedlo velmi pěkně. "Divadelního předka" v sobě Lev nezakryje, ba naopak - velmi pěkná šance vidět divadelní velikány v akci, když zrovna nemůžete navštěvovat divadla, kde obyčejně hrají. Dialogy si pohrávají se slovíčky a jsou krásně ďábelsky vypointované - tohohle ducha jazyka si já vychutnám vždy a ráda. A taky jsem vždycky říkala, že Patrick Stewart vypadá nejlíp s vlasy. -"You love nothing. You're incomplete. You're as dead as you are deadly." --- -"I spent two years on every street in hell." -"That's odd. I didn't see you there." --- -"Piss on your peace." ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hudba Richarda Hartleye je velmi příjemná a pěkně pseudogotická. Scénář asi zabral hodně popsaných stránek, film je sice plný dobrých hereckých výkonů, ale co naplat, když se v něm jen mluví, intrikuje přesně podle stejného vzorce, který se nemění, kdyby několik jinak zbytečných dialogů vystřihli, mohlo to být lepší. Takhle je doba - středověk - jen vedlejší činitel. Hlavní slovo mají dialogy a neustálé dohadování, což začne být zdlouhavé. Škoda toho, protože napodruhé už se to dokoukat nedá! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Původní vetzi z roku 1968 těží z filmových prostředků, tato je zase sevřenější. Neumím říct, že tamta je lepší, než tato a naopak. Skvělý scénář, dokonalá režie a herecký koncert Patricka Stewarta a Glenn Closse. Samozřejmě to není historie, je to především drama plné espritu, vtipu a stále nových a stupňujících se nečekaných zvratů. Nádherná konverzační záležitost v historických středověkých kulisách, která ani při své douapůlhodinové délce nenudí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasný herecký koncert P. Stewarta a G. Close. Príbeh sa odohráva zväčša počas jedného dňa, na vianoce r. 1183. Rozplieta sa pred nami sieť intríg, uzatváranie a rušenie spojenectiev, kde hlavným cieľom je následníctvo na anglickom tróne. Neriešim, či sa film drží historických faktov alebo nie. To tu nie je dôležité, určite by sa našli chybičky. Na filme je najzaujímavejšia dynamika zvratov a s nimi spojená zmena emócii jednotlivých postáv, hlavne ústrednej manželskej dvojice. Najskôr láska, potom nenávisť, potom láska atď.... Herci, hlavne predstaviteľka Eleonóry, sa museli veľmi snažiť aby vyjadrili tak presvedčivo svoje postavy. Z toho dôvodu dejová linka vôbec nenudila aj keď je príbeh pomerne jednoduchý. TV film opäť raz príjemne prekvapil. 80/100 ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

"Bože, jaká to chamtivá trojice: král, král, král!" Jindřich a Eleonora, co se mají pořád svým způsobem rádi, jejich povedení synové a směšné sobectví všech v boji o moc. Dialogy jsou geniální ("Národ bude v šoku, až se dozví, že naše manželství bylo bezdětné."), díky kterým ale Lev v zimě často působí až moc ukecaně a příliš čpí divadelní předlohou. Opět se ovšem ptám, kam mizí naše peníze v ČT. Do Poslední sezóny? Podobným způsobem by totiž šel zpracovat "bigamista" Přemysl Otakar I. a jeho dvě manželky, to by bylo taky panečku drama. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Původní verze patří vůbec k mým nejoblíbenějším filmům, takže do remaku jsem šel s despektem a to hodně silným. Ale zažil jsem obrovské překvapení. Končalovskij nechal všechny dialogy i scény prakticky nezměněné a dokonce dodržel takový detail, jako že mužské party hrají britští herci, zatímco královnu Eleanor Američanka. A právě ve výběru herců měl neskutečně šťastnou ruku. A troufám si říct, že v některých partech méně známí herci své slavnější kolegy přehráli. Konkrétně Andrew Howard a Jonathan Rhys Meyers v rolích Richarda I. resp. Filipa II. Augusta a i slavná závěsová scéna tady vyzněla lépe pro remake. Líbilo se mi i jiskření mezi Patrickem Stewartem (Jindřich II.) a Glenn Close (Eleanora) a zálibně jsem s díval i na Julii Vysockaju. Kvalit originálu tohle zpracování nedosahuje, protože Peter O'Toole je s rolí Jindřicha II. srostlý a Eleanora Akvitánská bude mít navždy podobu Katherin Hepburn, ale i tak se budu určitě ke Končalovskému často vracet. 90% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nevyhnu se srovnání s britskou verzí ze '68. Oproti ní se Steward a Close představují v o něco více filmovější verzi téže divadelní hry. Více filmovějších záběrů, více pompéznějších obrazů, více filmovější hudby. Zprvu mi neseděla Glenn Close, obecně jí nijak nemusím, ale postupem filmu i byla snesitelnější a obě hlavní postavy skutečně nádherně své role zahrály. Co se královských synů týče, ti mi, proti britské verzi, byli o něco více ... ukradení, nebyli zahráni špatně, jen nijak zapamatovatelně, takové v ději se stále objevující se vedlejší postavy. Francouzský králíček se ale také povedl. Celkově se to povedlo, na 5 hvězdiček to ale nemá, přeci jen 150 minut je dost, a rovné 4 hvězdičky si po právu zaslouží Peter O'Tool a Katharine Hepburn. 3 by ale pro Patricka s Glenn byly málo. Končalovskiho adaptace tak ode mě dostane 3,5*. Sice se zobrazí hvězdičky 4, ale já budu vědět své. Já vím. Vy víte, že vím... ;) ()

danecek24

všechny recenze uživatele

62. Zlatý Glóbus za rok 2004 - cena (1) - *Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Glenn Close + nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Patrick Stewart ()

emo 

všechny recenze uživatele

Skvelý film. Skvost televíznej produkcie. Herci sú fantastický, scenár dobre vzpointovaný, hudba dobre dotvára atmosféru. V niektorých aspektoch aj prekoná slávny Harveyho film! ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Poznámka rýpávého historika: Na začátku druhé části filmu se Eleanor zmiňuje o syfilis, i když je známo, že syfilis se začal šířit do Evropy z Ameriky až po jejím objevení 1492. Nechci touto nepřesností film shazovat, protože v tomto filmu nejde o přesnou historickou věrnost a vyčerpávající fakticitu, ale především o herecké výkony a o zobrazení toho, co s lidmi dělá nezřízená touha po moci. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Temer všetky dialógy sú lži, intrigy a zasa iba lži. Vymyslené z pera tvorcu divadelných hier, nevšímajúc si historických reálií. Ešteže tu máme originál s O'Tooleom a môžeme porovnávať. Kedže sú dialógy takmer rovnaké, hlavní protagonisti rovnako dobrí, kulisy, kostýmy tiež, i samotné diela hodnotím rovnako. V tomto novšom spracovaním sa mi veľmi pozdávala hudobná stránka. Aké bolo moje počudovanie potom, keď som sa z tituliek dozvedel, že sa o ňu postaral Sympfonický orchester Slovenského rozshlasu. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Sice je to nějaký čas co jsem to viděl, ale při vzpomínce na herecké výkony obou hlavní představitelů mi běhá mráz po zádech. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další remake který je kvalitativně opravdu srovnatelný s originálem a nedělá mu ostudu. Oproti verzi ze 60. let sice tady musím hvězdu ubrat (zas AŽ tak se jí nové zpracování prostě vyrovnat nemůže), ale být tahle verze první, asi bych se plného hodnocení nebál. Patrick Stewart a Glen Close jsou samozřejmě fantastičtí a zejména ve druhé části předvádějí mimořádný herecký koncert. Ostatní jsou taky skvělí. Tahle verze je o něco výpravnější, potěší nádherné slovenské exteriéry (Spišský hrad!) a taky delší, ale jen o pár minut. I tenhle Lev v zimě prostě nabízí jedinečný divácký zážitek, který je o to intenzivnější, protože je založen na dialozích. A o to lepší, protože je televizní. Prostě skvost. Historicky sice možná nepřesné, ale v tomhle případě je to fakt úplně, úplně jedno. 85 %. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá ruská krv sa nezaprie ani v obyčajnej televíznej produkcii, kt. je podľa mňa dôležitou aj keď často podceňovanou časťou kinematografie. Naviac, milujem Glenn Close. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Môže byť. Televízny film, kde absentujú akčné scény, výrazné digitálne efekty, zbesilý strih a nadupanosť. Ide o divadelnú záležitosť, ktorá stojí a padá na hercoch a stojí na nich viac než dobre, najmä Glenn Close a Patrick Stewart znesú najprísnejšie kritéria, ale v podstate sú to aj všetci ostatní, ktorí vystupujú. Ak má človek rád históriu a komplikované rodinné vzťahy, ide priam o skvost. ()

Reklama

Reklama