Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priemerná až podpriemerná kriminálka, ktorá sa napríklad s takým Mostom nemôže porovnať ani v najmenšom. Kriminálna línia zaujme na začiatku najmä spôsobom vykonávania vrážd, avšak to tempo pomaly opadne a začne sa riešiť osobná linka hlavnej predstaviteľky, ktorá mi bola úplne ukradnutá. Na konci seriálu si nakoniec uvedomíte, že vám je vlastne jedno, ako to celé dopadne, pretože si vás nezískala ani jedna postava. Ako by aj, keď od tretej časti nastáva hyperpolitická korektnosť, ktorá nie je tlačená masovo, skôr podprahovo a pomaly. Jeden by sa divil, čo všetko sa môže stať. Francúzska vyšetrovateľka je samozrejme dcéra imigrantov a o výške cca 16 cm dokáže skoliť násobne väčšieho chlapa, premôže ju jedine tlupa aj to lesťou. No a druhý vyšetrovateľ je konvertovaný homosexuál, ktorý po desiatkach rokov zistil, na ktorej strane vlastne stojí. Ale netreba sa báť, sú tam aj bieli heterácki muži, väčšinou však, čuduj sa svete, na strane tých zlých. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Mohla to být zajímavá exkurze do severní Skandinávie s napínavým pátráním navíc. Když ale odečtu mínusy: mizerná role francouzské policistky, přehnaný počet šokujících vražd, něco permanentně rušivého snad ve všech záběrech, pak se dostávám na průměr 55% (zatím 884 hodnotících se mnou většinou moc nesouhlasí, průměr je 81%). ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Zase seveřani, zase netradiční pojetí a zase top !!! Více než v jiných severských počinech, zde tvůrci trošku odvádějí divákovu pozornost a rýpou se ve zdánlivě nesouvisejících paralelách a příbězích, které se na první pohled vůbec do seriálu nehodí a nutí diváka k hlubokému zamyšlení. Sranda je, že například i bez hodně detailních popisků hlavních charakterů by se ve výsledku asi nic nedělo, na druhou stranu i když tu někdo tvrdí, jak zbytečné bylo popisovat minulost hlavního hrdiny, švédského prokurátora a hlavní hrdinky, francouzské policistky, aspoň si mohl člověk více lámat hlavu a utvářet v hlavě konspirační teorie. Pocem kamdeš, říkají všichni tvůrci téhle fajnové kriminálky, kterou v klidu označím za kvalitativně minimálně stejně povedou, jakou byl dnes už dá se říct legendární Most - spontánní a upřímné nadšení !...................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nerad bych u skandinávských seriálových kriminálek pravidelně končil u pětihvězdičkových hodnocení, ale v případě tohoto seriálu prostě nemůžu jinak, než tu pokorně děkovat za obrovský filmařský zážitek. Tvůrci tu totiž umně zvolili existující lokace v severošvédském městě Kiruna, zahrnuli do scénáře jeho ne úplně pěkný příběh o místní těžbě, přesunu města nebo o vztahu Švédů k Laponcům, a do toho zakomponovali vraždy, které mají mezinárodní přesah. Takže se sem vypraví francouzská kriminalistka, která má co dělat, aby na tamní laponský způsob života přistoupila a vlastně ho vůbec pochopila. A jelikož tato kriminálka má pouhých osm dílů, dělají si tu s hlavními i vedlejšími postavami vysloveně co chtějí. Dlouho se mi tedy nestalo, abych byl ihned po prvním díle nadšený a ihned po něm prahnul po dalším díle až do samotného konce. To za prvé. A za druhé je tu pár momentů, které vnímám až na pomezí geniality. Především tedy animovaný start třetího dílu, obecně kamera zabírající nádherné prostředí severního Švédska, potažmo Laponska a především i efektivně vykonstruovaný závěr, který byl napjatý jak kšandy u kalhot. Za mě tedy super. Osobně mohu říci, že tohle je zatím nejlepší skandinávská kriminálka, co jsem viděl. A to mám Most hodně rád. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Most to nejspíš nepřekonává, ale oba scénáristé se opět vyznamenali a jejich rukopis je poznat. Příběh je odlišný, ale vystavěný podobným způsobem, jako Bron/Broen, jen ta Saga Norén chybí. Zato je tu poměrně sympatická Kahina (prý Francouzka) a trochu nerozhodný Anders, jež tvoří ústřední dvojici seriálu. Všech osm dílů jsem zhltnul s napětím a zaujetím. Vřele doporučuji! ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama