Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

boni 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit. Plusy jsou tradičně kvalitní zápletka a pozvolně budované napětí s precizní gradací, tedy prvky typické pro mé oblíbené nordic noir dílka, a dále opravdu nádherné scenérie. Mínusy můžeme hledat a také nalézt v době vzniku. Bohužel tady je ta snaha nacpat tam vše moderní tak strašně křečovitá, že to působí jako velký rušivý element po celou dobu seriálu. Ještě bych bral Alžířanku, Sámy a občasné narážky na tohle téma, kdyby to nebylo tak jednostranné a často fakticky lživé. Vzhledem k roku vzniku, kdy vrcholila uprchlická krize, je tahle křeč ve stylu "všichni Francouzi a Švédové, vy zasraný rasisti, podělte se s neandrtálci o svoji těžce vydřenou civilizaci, protože vlastně ani vy tady nejste doma", poslední platí hlavně pro Švédy, dosti nechutná. Abych se oslím můstkem vrátil, tak nacpat tam ještě do hlavních postav utajeného gaye, utajeného bisexuála, starého Švéda, jenž si nechá přivézt manželku z Thajska, jež ho samozřejmě ihned bezpodmínečně miluje až na věky, a další, to už je komické na stejné úrovni jako smutné. Velká škoda, neb jinak to je kvalitní podívaná. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi bych se už opakovala po zdejších komentářích, že jsem dlouho neviděla tak originální vraždy a celkově se mně líbilo, že jsem téměř nikoho z herců neznala. Seriál, který si jede po své lajně s prvky mírného mysteriózna. S životem a některými tradicemi Laponců, zkrátka trochu jiná kriminálka, to je osvěžením mezi ostatními seriály, kterých se nyní rojí mraky. ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamätám, kedy sa mi posledne (a či vôbec niekedy) stalo, že by som si "strihol" až takýto extrémny maratón a pozrel si seriál za jeden jediný deň, no tentoraz to šlo tak nejak prirodzene "ako po masle" a absolútne neľutujem. Severská kriminálna novinka, ktorá je v našich končinách ešte dosiaľ pomerne neznáma, avšak osobne si myslím, že si ju postupne, vďaka nesporným kvalitám - nie nadarmo sa tu v komentároch viackrát ocitlo prirovnanie k už dobre známemu Mostu -, nájde viacero priaznivcov daného žánru. Obsahová stránka je totižto kvalitatívne veľmi silná, postupne odkrývané ústredné tajomstvo diváka poľahky priam opantá, rovnako tak zaujímavé a kvalitné sú aj vedľajšie dejové linky protagonistov seriálu, psychológia postáv, originálne spôsoby vrážd, zakomponovanie tém ako sú sebapoškodzovanie, rasizmus a predsudky, sexualita či taktiež priblíženie laponských zvyklostí, rituálov a mýtov (aj keď v tomto ohľade je to sporné, nakoľko onen šamanizmus a celkovo zakomponovaný prvok mystičnosti mi možno chvíľami mierne prekážal, respektíve vedel by som sa bez neho obísť). Čo sa týka stránky vizuálnej, v tomto smere už absolútne nie je čo vytknúť, zvolené prostredie najsevernejšej, málo obývanej časti Švédska je priam vynikajúce (šiesti policajti majúci v troch smenách vo dvojiciach dohliadať na jednu pätinu celého švédskeho územia) a zobrazované lokácie prekrásne, čiže v tomto smere je to absolútne bez problémov, ba dokonca si myslím, že je to vzhľadom na neokukanosť veľký plusový bod a akási pomyselná "perlička" na príťažlivosti celého tohto vydareného seriálu. Nuž a v neposlednom rade ma nadchlo vynikajúce herecké obsadenie, myslím tým komplet všetkých podieľajúcich sa hercov, v prvom rade ale jednoznačne Leïlu Bekhti, ktorá si na základe jej fantastického hereckého výkonu (kde som jej uveril každučkú jednu jej repliku, výraz tváre, mimiku) a taktiež neobyčajnej exotickej kráse, obrazne povedané "ukradla" celučičký seriál len a len pre seba. A hoci proces vyšetrovania nebol vždy práve dokonalý a bezchybný, tvorcovia si občasne dopomohli akýmisi scenáristickými "barličkami" a aj celkovo samotný záver a konečné rozuzlenie by som si vedel predstaviť trošičku inakšie, koniec koncov som nad plným ohodnotením aj tak takmer vôbec neváhal. Mojimi hlavnými dôvodmi naň boli najmä už spomínaná zaujímavosť pre mňa vopred absolútne nepoznaných zvyklostí miestneho obyvateľstva, očarujúce prostredie a Kahina Zadi (postava francúzskej policajtky stvárnená Leïlou Bekhti). 90% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

místy hodně hutná a v mnoha ohledech originální severská kriminálka.Krom toho,že ještě dva díly před koncem není vůbec zřejmé o co jde,každý má nějaké tajemství a nebo je minimálně magor,je tu i spousta zajímavých věcí z laponských tradic a člověk se i něco dozví.Některé scény opravdu nezapomenutelné,na plný počet to není jen z důvodu,že to vyústění mohlo být ještě o fous lepší...80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před první epizodou jsem s klidem očekával, že se mé závěrečné hodnocení bude pohybovat vysoko v červených číslech, jak už to tak se severskými kriminálkami mám, takže jsem se dočkal velkého překvapení (nemilého). Nechtěl bych všechny nedostatky házet na Francouze, ale fakt si myslím, že na nich mají lví podíl. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že prioritou není vyšetřování, ale soužití různých (pokud možno všech) kultur na jednom evropském písečku. Tvůrci se neustále pokoušeli navodit atmosféru zvláštního tajemna a dosáhli jen toho, že pro mě seriál žádnou atmosféru neměl. Dost mě otravovaly neustále flashbacky do Kahininy minulosti i stále nové překvapivé výsledky vyšetřování. Ne, tento seriál na mě nefungoval, a to mám Most ve svých oblíbených deseti. ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama