Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Żakovo vyprávění o vězeňské službě je jasným svědectvím o tom, jaká je jím zobrazovaná realita, svět obydlený zloduchy a desperáty, kteří jsou přece těmi „dobrými", přestože vypadají hrozivě. Snímek klade otázku, v jakém stavu jsou ti, v jejichž duchovním pojivu se usazuje smog našeho světa. Existenciální otázky však nezastiňují žánrové zasazení filmu, což je bezpochyby dobře. Żaka podle všeho zajímá otázka morální ambivalence bez ohledu na to, že jeho úvahy zaznívají mezi hlasitou střelbou a úderem pěstí. (Kino na hranici)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (33)

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdybych si před promítáním přečetl zdejší obsah, patrně bych se filmu vyhýbal víc než kapavka Tetracyklínu, protože ten artový hnědopich, co tu s takovou distersní exaktností, ba až savantickou idiocií šermuje s cizími termity jako panic se šulínkem, evidentně na delší dobu navzdory doporučením svého psychoterapeuta vysadil antikokotika, otevřela se mu třetí díra do prdele a zase uviděl víc než samotný režisér. Maciej byl na projekci, je to racionální, sympatický a skromný týpek s nohama na zemi a myslím, že kdyby si přečetl, co tu o jeho opravdu kulantním, naprosto přímočarém a neoddiskutovatelně originálním napínači ten ufon napsal, okamžitě by na něj zavolal minimálně gejxorcistu, protidrogové a Úřad pro potírání užvaněných esoterických masturbantů, co si nevidí na špičku čuráka. Režisér si dozajista žádné „pičoidní otázky neklade, duchovní pojivo, v němž se usazuje smog, jakož i morální ambivalenci“ má naprosto v prdeli, a ten sebezcákavý blábol měl asi znamenat jen to, že i polská vězeňská služba je plná bezskrupulózních, zkorumpovaných, mnohdy i věčně ožralých a řádně vypatlaných zmrdů, kteří se, když na to přijde, neštítí ničeho. A tím největším je zde legendarny pancerny Janek, který už sice s tankem nejezdí, protože by se jeho věkem sešlá posádka pomalu nenasoukala ani do geriatrické ambulance a Šaryk je dávno v kielbaskach, avšak nadále ty obrněné vozy umně zneužívá k nekalým rejdům. Takže tento opravdu zábavný, napínavý, svižný, špinavý, klaustrofobický, výborně zdramatizovaný, zahraný i natočený film, o jakém si náš buranský Kameňákov může nechat leda tak zdát, stojí za to zhlédnout nejen proto, že je fuckt popiči, ale také pro možnost ještě uvidět na ekranie jednu z ikon kinematografii państwowej. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Výborný polský film s až hollywoodským potenciálem. Kdyby měl i hollywoodský rozpočet a tak o 30 minut delší stopáž na pořádné rozvinutí vedlejších dějových linií, byl bych spokojený ještě víc. Ale i tak je tenhle poměrně úsporný film o hodných a zlých policajtech a padouchovi, který není až takový padouch, prostě výborný. ()

Reklama

majo0007 

všechny recenze uživatele

Tunajší obsah filmu totálne "mimo mísu"! To musel písať nejaký rádoby intelektuálny fanda Tarkovského, alebo človek, čo má zapnuté Arte od rána do večera a umenie vidí aj v zasychajúcej primalaxovej farbe. Nedajte sa odradiť, nečakajú vás žiadne existencionálne otázky, ani psychologické úvahy. Naopak, dočkáte sa odrezaného pinďúra, pohľadu ako funguje eskorta alebo feťáckej ikony, kde sa filozofické sračky neriešia a grcá sa v absťáku na hajzli. Celý film prakticky v reálnom čase popisuje transport vraha väzeňskou dodávkou. Nie každý má však záujem, aby to v zdraví prežil. A budú padať hlavy aj vo vlastných radoch. Poľská kinematografia v najlepšej forme. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Solídna väzenská dráma, ale nie taká ako býva zvykom. Zaoberať sa existenciálnymi myšlienkami nechám na hnidopichov, ktorý uvidia aj v hovne silný art. Snímok Macieja Žaka je tvrdým a nekompromisným filmom o transporte vraha za prítomnosti bacharov... Hoci je úvod trochu neprehľadný, ak sa príbeh rozbehne, ide na plné obrátky. Postupne sa nám otvárajú skutočnosti z minulosti a dotvárajú motívy zainteresovaných. Film nie je dokonalý, ale poľský film opäť presvedčil, že vie natočiť emočne vypätý a zaujímavý snímok. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Režisér Maciej Žak v Konwóji umně rozvádí vtahující příběh o korupci, cti a svědomí způsobem, který mne téměř okamžitě pohltil. Není to dokonalý film, i zde se najde pár chybek, což je citelné zejména u pomalejšího startu či některých scénáristických "přešlapů", avšak tváří v tvář skvěle vyprofilovanému příběhu, postavám a dusivé realitě, to snímku rádi odpustíte a budete si plnými doušky užívat tuto polskou thrillerovou jízdu. Doufám tedy, že v brzké době uvidím i další povedené žánnrové kousky od tohoto režiséra. Skvělá práce! ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama