Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kathy Nicol (Jennifer Connelly) je mladá žena, která se zoufale pokouší nalézt nový smysl života poté, co se vymanila ze závislosti na alkoholu. Vinou úředního omylu a lhostejnosti je vystěhována z malého bungalovu v Severní Kalifornii, který pro ni představoval poslední životní jistotu - bezpečný domov. Kathy se ocitá bez střechy nad hlavou a bez pomoci: dům má být hluboko pod cenou prodán v aukci. Mladá žena hledá způsoby, jak tomu zabránit. Jejím protivníkem se stává muž, který má stejně jako ona silné důvody pro to, aby dům získal: íránský imigrant Behrani (Ben Kingsley), bývalý plukovník íránského letectva, který po útěku z vlasti marní své schopnosti ponižující prací, aby manželce Nadi (Shohreh Aghdashloo) a synkovi Esmailovi (Jonathan Ahdout) zajistil alespoň odlesk dávné prosperity. Dům je pro Behraniho zhmotněním amerického snu, o jehož naplnění nepřestával snít. Kathy se však odmítá vzdát bez boje...
Podle románového bestselleru Andre Dubuse III "House of Sand and Fog", který se dostal mezi finalisty prestižní National Book Award, natočil debutující režisér Vadim Perelman strhující psychologické drama. Jeho námětem je soupeření dvou zcela rozdílných lidí, které rozděluje rasa, pohlaví, názory i kultura, v níž byli vychováni. Kathy a Behraniho (v podání oscarových laureátů Bena Kingsleyho a Jennifer Connelly) však spojuje pocit, že jsou vyděděnci a touha svou zoufalou situaci změnit. Soupeření o dům se rychle mění v otevřenou válku plnou dramatických zvratů, ve které nikdo nemůže tak docela zvítězit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (384)

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden starý omšelý dům může nejen poskytovat zázemí a domov, ale rovněž dokáže rozpoutat jednu na první pohled banální při. Mladá osamělá Kathy prošla protialkoholní léčbou, pravděpodobně i bolestným rozvodem a dnes žije ze dne na den. Plukovník Behrani je z Íránu, emigroval již před lety a nyní se snaží rodině zabezpečit jisté standardy, na které byli zvyklí. Koupí tak dům, který právě Kathy ze své nedbalosti (a shodě nešťastných náhod) vzali exekutoři. Plukovník si za svým snem ale hodlá tvrdě stát. Režisér se pohybuje lehounce na několika úrovních, zejména pak na rovině psychologického thrilleru. Atmosféra je hutná, budoucnost příjemně nejednoznačná. Silné charaktery všech zúčastněných tak ze snímku dělá nadprůměrnou záležitost. Divák se nemůže jednoznačně přiklonit na jednu či druhou stranu. Tragické vyústění však na sebe nenechá dlouho čekat!! Výtečná je i kamera (coenovský Roger Deakins) a hudební doprovod Jamese Hornera. Hlavní devízou je pak herecké ztvárnění – především Ben Kingsley podává v mých očích jeden z nejintenzivnějších výkonů poslední doby. Vyzrálý debut.. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro režiséra byl tenhle film prvotinou (napsal scénář a produkoval) a musím říct, že to dopadlo skvěle.... Jednoduchá zápletka ze které se vyvine snadno uvěřitelný a silný příběh, kterým vás autor provede bez zbytečných efektů až k finále, na které se nezapomíná. Herecky naprosto bezchybné (těžko říct, jestli je lepší Jennifer nebo Ben) a navíc ty nádherný záběry navozující tu správnou atmosféru ... ke stovce chybí fakt jen kousíček..... Je pěkný, že se pořád točí takový filmy... ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Na priemerný námet neprinášajúci zlomok kúzla sa dá okamžite a bez problémov zabudnúť. Do deja vás totiž vtiahne dokonale vypracovaná psychológia hlavných postáv, pomaly a pútavo plynúca réžia, prekrásna kamera a hypnotická hudba Jamesa Hornera. Všetky tieto aspekty vrátane hercov - talentovanej Jennifer Connelly a skvelého Bena Kingsleyho, vám na dve hodiny nedajú vydýchnuť a v závere len utierate slzy nad emocionálnym vyústením príbehu. Na film vás nepochybne prinúti myslieť ešte dlho po jeho zhliadnutí. Debutujúcemu Vadim Perelmanovi sa podaril zázrak. Malá dráma závislá na sile jednotlivých myšlienok, ktoré sú jej nepochybným pilierom. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako môže dopadnúť súperenie dvoch naprosto odlišných ľudí stojacich na okraji spoločnosti, ktorých spája len jeden spoločný záujem - snaha nadobudnúť pocit istoty a bezpečia? A ako v tomto smere zamieša karty slepá, možno až šialená láska? Aj o tomto pojednáva tento myšlienkovo bohatý film, okorenený skvelou réžiou a veľkou dávkou emócií (hlavne k záveru). Naozaj, človek si niekedy až príliš neskoro uvedomí, čo je v živote to najdôležitejšie. Mladším je možné takúto chybu do určitej miery tolerovať, ale keď si to neuvedomujú starší, tak to je potom hotová tragédia. Presne ako v tomto filme. 85/100 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSTE KATHY NICOL? JE TO VÁŠ DŮM?“..... Režisér V.Perelman pomaličku rozehrává psychologické drama, na jehož konci vím, že tento žánr asi nebude pro mě to pravé ořechové. Na základě vykreslení vztahů mezi jednotlivými postavami (plukovník - rodina, Kathy - plukovník (dům), Kathy - policista) se odehrává příběh, na jehož konci se nabízí otázka, za jakou cenu jste ochotni bránit svůj majetek a co všechno se musí stát, aby jste pronesli tu poslední větu - ,,proboha to jsem nechtěl(a)". Výborné herecké výkony J.Connely a hlavně B.Kingsley, zajímavý, nevtíravý hudební doprovod, ale ..... ,,NE, TO NENÍ MŮJ DŮM!!“..... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Většina filmu byla natočena v přilehlém okolí San Francisca. (Ai.ma)
  • Manželka autora předlohy darovala knihu svého manžela "Dům z písku a mlhy" Benu Kingsleymu ještě před tím, než dostal nabídku na roli Behraniho. (Ai.ma)

Reklama

Reklama