Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kathy Nicol (Jennifer Connelly) je mladá žena, která se zoufale pokouší nalézt nový smysl života poté, co se vymanila ze závislosti na alkoholu. Vinou úředního omylu a lhostejnosti je vystěhována z malého bungalovu v Severní Kalifornii, který pro ni představoval poslední životní jistotu - bezpečný domov. Kathy se ocitá bez střechy nad hlavou a bez pomoci: dům má být hluboko pod cenou prodán v aukci. Mladá žena hledá způsoby, jak tomu zabránit. Jejím protivníkem se stává muž, který má stejně jako ona silné důvody pro to, aby dům získal: íránský imigrant Behrani (Ben Kingsley), bývalý plukovník íránského letectva, který po útěku z vlasti marní své schopnosti ponižující prací, aby manželce Nadi (Shohreh Aghdashloo) a synkovi Esmailovi (Jonathan Ahdout) zajistil alespoň odlesk dávné prosperity. Dům je pro Behraniho zhmotněním amerického snu, o jehož naplnění nepřestával snít. Kathy se však odmítá vzdát bez boje...
Podle románového bestselleru Andre Dubuse III "House of Sand and Fog", který se dostal mezi finalisty prestižní National Book Award, natočil debutující režisér Vadim Perelman strhující psychologické drama. Jeho námětem je soupeření dvou zcela rozdílných lidí, které rozděluje rasa, pohlaví, názory i kultura, v níž byli vychováni. Kathy a Behraniho (v podání oscarových laureátů Bena Kingsleyho a Jennifer Connelly) však spojuje pocit, že jsou vyděděnci a touha svou zoufalou situaci změnit. Soupeření o dům se rychle mění v otevřenou válku plnou dramatických zvratů, ve které nikdo nemůže tak docela zvítězit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro režiséra byl tenhle film prvotinou (napsal scénář a produkoval) a musím říct, že to dopadlo skvěle.... Jednoduchá zápletka ze které se vyvine snadno uvěřitelný a silný příběh, kterým vás autor provede bez zbytečných efektů až k finále, na které se nezapomíná. Herecky naprosto bezchybné (těžko říct, jestli je lepší Jennifer nebo Ben) a navíc ty nádherný záběry navozující tu správnou atmosféru ... ke stovce chybí fakt jen kousíček..... Je pěkný, že se pořád točí takový filmy... ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Jedna z najsmutnejších, ak nie úplne najsmutnejšia psychologická dráma, akú som videl. Zo začiatku sa trochu vlečie, no akékoľvek chyby vynahradí záverečných 30 minút, ktoré predstavujú drámu v tom najpravšom zmysle slova. Snímka, v ktorej herecky excelujú Jennifer Connelly a Ben Kingsley, ukazuje ako jedna maličkosť kompletne zmení životy niekoľkých ľudí. Niečo tak tragické sa často nevidí. Prekvapilo ma, že tento film je prvotinou režiséra Vadima Perelmana, na debut je totiž prekvapivo vyspelý. Škoda len, že po ňom toho už veľa nenatočil. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Tento příběh měl skutečně oscarový potenciál, jenže ten byl rozmělněn přílišnou dávkou patosu v některých scénách. Teprve když se kolečka osudu patřičně rozhýbala, stal se i děj mnohem poutavějším. Jenže s tím souvisí další problém Perelmanova debutu – nerealistické (neboli přehnané) chování většiny postav během posledních minut. Zatímco zbytek děje se nese v realistickém duchu, v závěru jako by autor potřeboval rychle a efektivně „utít“ všechny rozpletené dějové linie, což se mu ne zrovna dvakrát povedlo. Každopádně, Dům je možná postavený z tak nedůvěryhodných materiálů, jakými jsou písek a mlha, přesto stojí poměrně pevně – někde mezi evropským uměleckým a americkým nezávislým filmem. 75% Zajímavé komentáře: k212, Niella, castor ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

To je ten druh filmu, který vyvolává rozporuplné pocity a polemiku. Takže nebudu se vrtat v problematice imigrantů, o nichž si myslím, že by měli pískat podle písničky té dané země, kam se přiserou, ať už jsou jejich důvody k udělení azylu oprávněné či nikoliv. V tom je tedy jasno, respektive jasný můj postoj k jádru problému, proto i psychologie jde stranou. Než děj začal dramatizovat, v podstatě nešlo o nic, jen takové courání z místa na místo, z jedné sračky do druhé. Ale v momentě, kdy gradoval směrem nahoru až vygradoval, ztratil veškerý glanc i soudnost. Prostě šaškárna, pohádka o Aladinovi a slabém ptáčátku bez rozměru, rozsahu, myšlenky, natož poučení. Jediné, co mě zaujalo, bylo mistrné kouzlení s kamerou, zejména záběry na velmi krásnou a sexy Jennifer Connelly. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podľa námetu som očakával, že zažijem niečo na spôsob antickej drámy s jej osudovou neodvratnosťou. Nezažil som. Z pochvalných vyjadrení na adresu Jennifer Connely som očakával herecký zážitok. Nedočkal som sa. Jennifer mi pripomínala postavu z reklamy na Visin. Do úst jej vložili výroky, ktoré urobili jej postavu (spoločne s tým čudným policajtom) nedôveryhodnou. A tak z celého vykonštruovaného filmu ma zaujal iba výborný Ben Kinsley a viacero dobre vybraných záberov kamery. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Autor předlohy Andre Dubus III dostal od filmových studií kolem sta nabídek na zrealizování své knihy. (Ai.ma)

Reklama

Reklama