Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

fcreading 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel, kto režíroval Salems Lot, určite by som si to nepozrel, ale nebolo to až také hrozné. Upíri vo svojej tradícií nesklamali, ani Tobe Hooper čo by režisér, ale dlhá stopáž veľmi ničí tento film a aj samého diváka. Najmä prvá polovica je taká uťahaná, a aj keď k niečomu ozaj dôjde, hneď to aj skončí. Druhá polovica už bola o niečo lepšia, hlavne posledná hodina keď už poznáme vrahovu identitu. Škoda tej prvej nudnej časti, dal by som aj viac, takto ale na 80 percent. Z úcty k Hooperovi nadpriemer. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Z dětství si pamatuji jednu z nejzásadnějších scén tohoto hororu, totiž když dost asertivní upíří šéfik bez problému zmuchlá pastorovi křížek, místo aby se po jeho zahlédnutí s kvílením odporoučel. Ta scéna je také jediná, která mi v paměti uvízla. Po letech a nepřipraven jsem čekal klasický upírský příběh o děsuplných událostech. Jeho jádro ve filmu opravdu je. Bohužel živoří za mlhou dobové vyprávěcí nedostatečnosti, čímž mám na mysli žánrová klišé (v neposlední řadě hudební) a patos. Viděna dobrovolně verze kratší, které jsem pak ale kladl za vinu nedokončenost některých motivů; zde mezi komentáři naopak lze najít názory, že delší verze by zasloužila prostříhat. Uvažoval jsem o trojce kvůli několika zajímavým scénám a troše nostalgie, ale ono to celkem za moc nestojí. 2½. ()

Reklama

Kangax 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na Draculu a jeho nespočetné spracovania, remaky a pod. Najlepší upírsky horor je Salems Lot (1979) !Zatiaľ čo početné spracovania Draculy sú vo vetšine prevarené romantické pseudohorory, pri tomto vás bude mraziť zaručene v chrbte! Teda pokiaľ tomuto filmu dáte šancu a nezhrozíte sa obrovskej minutáže - 184 min. Videl som tú dlhú - trojhodinovú verziu, ktorá bola spracovaná z TV seriálu, a napriek na dnešnú dobu neúnosnej minutáži a minime akcie som sa ani chvíľu nenudil.... Tobe Hooper patrí jasne k americkej hororovej špičke, v tých rokoch bol v TOP forme a v tomto filme to jasne dokázal. Tam kde by vás iný tvorca unudil dlhou stopážou k smrti, tam Tobe Hooper exceluje. Dlhá minutáž mu dáva dosť času na pracné budovanie skvelej, špičkovej a hlavne oldschoolovej atmosféry. Charaktery hrdinov sú skvele vykreslené, a lietajúce mŕtve deti vznášajúce sa za oknami nezabudnuťelné ! Spev mrtvých - nemŕtvych, a zákerné pomalé likvidovanie všetkého živého v mestečku je vrcholom tohto žánru - upírskeho hororu.... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedného dňa sa do malého mestečka Salem prisťahuje starší pán, ktorý si prišiel spolu s "partnerom" otvoriť malý obchodík so starožitnosťami. Je to ale skutočný dôvod prečo sa prišli usadiť do Salemu? Po ich príchode sa totiž začnú v mestečku diať zvláštne veci. Najprv miznú deti, neskôr aj starší občania mesta. Proti zlu sa postaví jediný muž.. Atmosféra, príbeh, herecké výkony. To sú tri dôvody prečo dať tri hviezdičky. Nato že ide o horor z doby "kamennej" som milo prekvapený. Lepší priemer. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a místy hodně strašidelná upířina. Viděl jsem pouze tzv. director's cut, takže velmi dobře chápu, proč původně vznikla daleko kratší verze. I když, pravda, o celou hodinu bych to asi nesestříhal. V každém případě by u mě šla z kola ven hned úvodní spoilerová scéna, kompletně znovu-použitá v závěru. Poněkud slabší herecké výkony by na kratší ploše asi taky až tolik nevynikaly. Na druhou stranu, oba představitelé manželů Sawyerových (Julie Cobb a George Dzundza) byli výborní. Přitom je dobré si povšimnout, že celá ta linie s nevěrou neměla téměř žádnou opravdovou spojitost s hlavním příběhem. … Salem’s Lot je třetím nejlepším horrorem Tobe Hoopera - horrorem pořád dost dobrým, zdaleka však nedosahujícím průkopnické originality Texas Chain Saw Massacre nebo vybroušené dokonalosti Poltergeista. Moje největší výtka směřuje především k zastavování obrazu při prvních útocích upíra. Tato podivná vychytávka na mě působila jako studená sprcha - nemám rád, když mi někdo připomíná, že "je to přece jenom film". Naštěstí bylo v druhé půli snímku od laškování v tomto stylu upuštěno. Mohl bych vytáhnout ještě pár dalších mušek na kráse tohoto sedmdesátkového strašení - měl jsem dokonce připravenou slovní hříčku o tom, že by Hooper mohl občas přitlačit na pilu. Ale neudělám to, protože v podstatě jsem s Prokletím Salemu spokojený a Tobe občas na tu pilu dokáže přitlačit i zde. … To, co je na jeho Salem’s Lotu nejlepší, už ve svých komentech dostatečně vyzdvihli jiní (připomenu létající děti, působivé hlavní monstrum a přihodím scénu z márnice). Jen dodám, že pojetí upírů coby čistě zlých a skutečně strašidelných bestií, je z dnešního pohledu živou vodou. Připomíná nám totiž, že nemrtví nejsou jen doménou sladkobolných mládežnických fantasy, kde vystupují jako pohlední idolové pubertálních děvčat, a že v jiném (mnohem starším) žánru, umí být tyhle kreatury dokonalým ztělesněním plíživého děsu a nešizených nočních můr. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Kratší verze filmu se od té delší liší nejen stopáží, ale několik scén je uvedeno v jiném pořadí a jedna je dokonce natočena jinak. Když Cully Sawyer (George Dzundza) nachytá svou ženu Bonnie (Julie Cobb) s Larry Crockettem (Fred Willard), donutí Larryho namířit si na obličej pušku, kterou drží Cully v ruce. V kratší verzi si musí Larry strčit pušku do pusy. (fisus)
  • Původně byl Toobe Hooper osloven, aby natočil pouze celovečerní film podle Stephena Kinga. Během natáčení se však objevily zvěsti o natáčení Draculy Johnem Badhamem a výrobě remakeu Upíra Nosferatu Wernerem Herzogem. Vedení Warneru tedy bleskově přehodnotilo strategii a z původně plánovaného celovečeráku sešlo a začala se natáčet TV minisérie. (Rodriguez)
  • „Salem´s Lot“ napsal Stephen King jako poctu Stokerovu „Draculovi“. Tuto poctu chtěl vyjádřit i ve filmové verzi tím, že do filmu vpraví odkaz na Draculu. Odkaz byl realizován podobou upíra, který odpovídá Draculovi z filmu Upír Nosferatu (1922). (BrianStorker)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama