Reklama

Reklama

Nikdys nebyl

  • Velká Británie You Were Never Really Here (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Joe je válečný veterán, který si nese celou řadu jizev. Nejen z nasazení v Afghánistánu, ale i z dětství, kdy musel čelit brutálnímu otci, a ze své kariéry agenta jednotky FBI pro boj s prostitucí. Svůj bezvýchodný život tráví mezi domem, kde žije jeho podivínská matka, a nebezpečnými misemi, na nichž zachraňuje ženy, které se staly oběťmi obchodu s bílým masem. Významný senátor si ho najme, aby přivedl zpět jeho nezletilou dceru, která skončila v jednom z anonymních domů, v nichž kvete dětská prostituce. Joe bere své osvědčené kladivo a vydává se na další výpravu za spravedlností. Tentokrát však nezůstane jen u záchrany bezbranné ženy. Joe mimoděk zasáhne do pedofilní sítě, jejíž vlákna vedou vysoko... Od té chvíle se jeho existence dostává do krvavé spirály, jejíž násilnost překonává i předchozí traumatické zážitky. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (247)

classic 

všechny recenze uživatele

KRITICI považujú najnovší snímok britskej režisérky Lynne Ramsay - You Were Never Really Here za akúsi variáciu kultového filmu Taxikár, režiséra Scorseseho, kde od pravdy nie sú vôbec vzdialení. Veterán Joe v podaní Joaquina Phoenixa má veľa vecí spoločných práve s iným vojnovým veteránom Travisom Bickleom v podaní Bobbyho De Nira... Jednak obidvaja sú totálne v psychickom vyčerpaní, zmietajú sa svojim životom, a takpovediac sú jednou nohou už v hrobe, alebo ešte aká-taká nádej predsa len svitá, pretože prácu, ktorú majú, ich „strašne napĺňa” + stretávajú sa so všelijakým ULTRA-brutálnym násilím, či skôr lepšie povedané, novšia verzia ho priam vyhľadáva, živí sa ním (kladivo ovláda perfektne), ale ani staršej verzii určite nie je cudzie niekomu rozbiť hlavu, či zlomiť ruku... Aj Ekaterina Samsonov má s Jodie Foster jednu spoločnú vlastnosť, konkrétnejšie vysvetlené - postavu, charakter, rolu. / K filmu. Phoenix je herecký extrémista, ktorý sa vskutku vyžíva v typických úlohách rôznych magorov, pričom tu je za pozitívneho, len s tým, že robí atypické, škaredé veci. Neuvidíte ho v dnes čoraz viac žiadanejších komiksových filmoch, alebo niekde v šialených sériach, ako sú Rýchlo a Zbesilo, o to precíznejšie sa vie stotožniť so svojim predobrazom, ktorý stvárňuje. Jeho výkon by som definoval, ako bravúrny a brilantný ! Film má taktiež dobrý zvuk, kameru, strih a hudbu. Taxikár 21. storočia, to je presná kombinácia režisérky a herca v hlavnej úlohe ? ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní záležitost, která by se snad dala nazvat jakýmsi artovým thrillerem, pořád je to ale hodně vzdálené. Synopse je tentokrát divákovi nápomocna, protože spoustu věcí se z filmu nedozví (třeba to, že Joe je veterán z války a bývalý agent FBI), neboť Ramsay zcela záměrně pracuje pouze s náznaky a flashbacky, z nichž si musí divák sám složit finální příběh. Ten ale zdaleka na všechny otázky neodpovídá (proč si celou dobu dává Joe na hlavu pytlík?, znásilnil senátor svou vlastní dceru?) a zanechává diváky v nejistotě, která ale v tomto případě asi není úplně na místě. Autorka také zcela záměrně neukazuje brutální akci, k níž vede dlouhá příprava, vždy se soustředí až na chvíle po provedení. Spolehla se také na poměrně hutnou a nepříjemnou atmosféru, která funguje po celou dobu a dává tušit, že se kolem hlavního hrdiny děje něco nehezkého. Film ale stojí a padá na Joaquinu Phoenixovi, který je vynikající a brilantně nechává nahlédnout do nitra své postavy a zároveň táhne vše dopředu díky svému charismatu a výrazu. Oné artovosti je ale ve výsledku až moc, což se projeví zejména v závěru, který je jen těžce interpretovatelný a chybí mu nějaký zásadnější dopad. K dobru ale nutno Ramsay přičíst to, že vzhledem k pomalému tempu a prakticky nulovému ději zvolila krátkou stopáž, která je únosná a má jen minimum vysloveně prázdných momentů. You Were Never Really Here určitě není špatný film a klasický žánr se snaží pojmout trochu jinak, jen je na můj vkus až moc artový, trochu zahleděný sám do sebe a nemá potřebu s divákem jakkoli komunikovat. 60 % ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pokud je “Good time” excelentní tripovou jízdou, pak je “Nikdys nebyl” precizní, skoro až artově natočenou, sondou do hlubin jednoho muže, který díky svým pochybným prácičkám přijde o všechno, ale má tu schopnost se ze všeho probít. Ne úplně po vzoru Johna Wicka, ale spíše s kladívkem v ruce jako v Oldboy. A je to svižná 90minutová jízda, která leckoho může unudit k smrti, mně ovšem nějakým způsobem totálně vtáhla. Phoenixovi tyhle role sedí jako prdel na hrnec a doufám, že jich ještě pár dostane. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Já tam ve skutečnosti taky nebyla, u toho střípkovitého vyprávění "bylo, nebylo". Pomalé tempo mě uspávalo a hrubé násilí za mák neoslovilo. Jen díky démonickému Phoenixovi jsem to dokoukala a stejně jako on, ani já nevěděla, co se mi to vlastně děje/dělo před očima. Ve zkratce dýchání s igeliťákem na hlavě, pohřební koupání v obleku, hnus pedofilie, zelené bonbóny a kladivo. Mně z toho vyšlo psycho bez pěkného dne. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

První půle lehce nad velká očekávání s tím, že v té druhé příjde něco, kvůli čemu jsem se bez předešlého nakoukávání trailerů pohodlně usadil do sedačky kinosálu a čekal "něco neobvyklého" aniž bych o ději filmu věděl něco bližšího. Stačilo spojení Phoenix - malý film - cannes - plakát s kladívkem a pár zdejších prvních komentářů a šel jsem do toho naslepo - v tom lepším případě, když toho dopředu víte o filmu málo, si odnesete perfektní zážitek. To se v tomhle případě nestalo. Druhá půlka šla u mne hrozně z kopce a po výborně namíchaném začátku zbylo v ústech jen takové průměrné mdlo. I tak mohu doporučit, protože Phoenix je prostě výbornej badass, hudba a děj zezačátku skvěle šlape a má to stopáž tak akorát. 6/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní natáčení se konalo v srpnu 2016 v New Yorku a okolí. (griph)
  • Lynne Ramsay po premiéře v Cannes řekla, že promítaná verze filmu nebyla konečná a ještě dojde k úpravám. (MLazi)

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama