Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

john.h 

všechny recenze uživatele

Moc hezky film, ktery se neboji byt svuj a je z nej citit, ze je presne takovy, jaky ho reziser chtel mit. A to se dneska jen tak nevidi. Rezie, herecke vykony, nekolik paradnich dialogu, efekty a mimozni sceny (prisera v kine, napustena koupelna, muzikalova vsuvka) posouvaji film do slusneho prumeru a originalita do to zene do nadprumeru. Primhourim oko nad vylozenymi nelogicnostmi v deji, napriklad, ze se uklizecky muzou bez dozoru motat kolem supertajneho objektu, a dam tomu ctyri hvezdnicky.s odrenejma usima. Oscary take nechapu, zas tak skvele to nebylo. ()

Laaca 

všechny recenze uživatele

Od G. del Tora se mic moc líbil Faunův labyrint, takže jsem se velmi těšil na Tvar vody, o němž šly zvěsti, jak je výborný. Asi jsem tak vysoká očekávání mít neměl, protože jsem byl zklamán. Na jednu stranu výborný vizuál, casting herců a herecké výkony samotné, na druhé straně příběh. Celá linka se sovětskými špiony byla podle mě úplně mimo. Hlavně byla ale strašně odfláklá postava žabomuže, se kterým si začne uklízečka vztah. Za celý film se o něm nedozvíme vlastně nic. Dokonce není děj ani konzistentní v tom, jak moc je závislý na vodě a jak moc může být na souši. I ta romantická linka s němou dívkou drhne na všechny strany, mezidruhový sex je pak taková bizarní červivá třešeň na nepovedeném dortu. Za disciplínu vyprávění by si film zasloužil spíš dvě hvězdičky, ale díky tomu vizuálu a hercům dávám nakonec tři. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

20% - komentář 20ti slovy: Nepochopeno! Jako co nebo co? Mix filmů Zachraňte Willyho a Žbluňk :D Němá, nadržená holka si ukradne aquamena na prcání ve vaně. Konec :D ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně psycho film. Přiznám se, že jak ta holka kvůli tomu monstru byla schopna vytopit koupelnu, tak jsem začla být i trochu na straně záporáka. Aby ona se vzpamatovala a našla si lidskou bytost. Kdyby začla randit se ženskou, tak pořád by to bylo lidštější a alespoň by při milování nevytopili koupelnu. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Nie som práve vášnivý fanúšik excentrických svetov Guillerma del Tora. Áno, cestu k Hellboyovi som si na viac pokusov našiel, ale napríklad taký Faunov labyrint alebo Pacific Rim ma minuli úplne. Povedal by som až, že ma nudili. Podoba vody, ale oslnila akadémiu a tak som to proste skúsil. Je to príbeh o nie veľmi peknej, sexuálne žiadostivej, nemej dievčine, pracujúcej v akomsi zvláštnom laboratóriu, kde okrem iného držia v zajatí nezvyčajného tvora a kde je šéfom ostrahy sadistický zakomplexovaný ch*j dokonale stvárnený Michaelom Shannonom. Je to príbeh citu a súcitu, lásky, ale aj úplnej neúcty k životu a ku inakosti. Ja vlastne sám neviem, že čo s tým. Neviem to zaradiť jednoznačne ani žánrovo, ani či sa mi to páčilo alebo nie. Určite to nemá nič s oscarovým materiálom, to ako pŕŕŕ. Zato herci hrali výborne. Aj réžia si myslím bola skvelá a to napriek tomu, že film je “čudný?”. Asi to bude proste tak, že Guillerma buďto máte radi, a vtedy si film vychutnáte, alebo ho ani veľmi nemusíte, a vtedy vás nechá chladným a nevlezie Vám zvlášť pod kožu, prípadne ho až zhejtujete. Nebudem hejtovať, lebo malo to svoje kvality a koniec bol zaujímavý, no nebudem ani velebiť, lebo ma film neuniesol asi ako bol jeho zámer. Tak do 65 je ideálnych. ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Jakože ano, je to vizuálně moc pěkné (nic jiného bych od Tora ani nečekal), roztomilé a romantické a první půle filmu šlape poměrně dobře. Ovšem od druhé půlky už je dějová linka dost předvídatelná, značně naivní, záporák plochý a postavy se chovají...no zkrátka podivně. Samotný konec se snaží působit na emoce, ale minimálně v mém případě mu to příliš nevyšlo, nebylo to za mě úplně povedené finále. Na druhou stranu herecké výkony byly fajn, obzvláště Sally Hawkins hrála až překvapivě uvěřitelně. Soundtrack byl potom vyloženě výborný. Celkově nejsem nespokojen, ale ani uchvácen. Takových solidních 60-65%. ()

Sundance.cz 

všechny recenze uživatele

Tvář vody ve mně vyvolala rozporuplné pocity. Co nelze vytknout, tak určitě atmosféru domu a bytu. Navíc podobného žánru se asi také moc nedočkáme. Přimhouřit oči jsem musel v některých nelogických pasážích. Až dojemné je spojení dvou nemluvicích tvorů, ale samotný milostný soucit s hlavní hrdinkou jsem přímo nesdílel. 65 % ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že se del Toro rozhodl natočit béčkové fantasy z konce 50. let, včetně zasazení do té doby, ale s dnešním áčkovým retro vizuálem a s drobnostmi ("politicky"/Oskarově vděčnými), které by tehdy do filmu nikdo nedal (gayové, rasová segregace, sex v reklamní US rodince...). Výsledná stylová (!) romantická pohádka pro dospělé je fajn, ale nepřináší nic, co bych už v minulosti jinde neviděl. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený fantasy romantický film, který sází na jistotu, ale nepřináší zhola žádnou novou myšlenku do žánrů. Guillermo del Toro musí občas natočit komerční snímek, který zaujme široké publikum a bude finančně uspěšný, aby si za pár let mohl natočit něco pro sebe, něco svého, originálního, co se nezaplatí tak snadno... Každý, kdo rozumí, jak funguje filmový průmysl, ví že je to pravda. Rozhodně jděte do kina a budete odcházet spokojení... ()

intro 

všechny recenze uživatele

Dal bych tři a půl hvězdy, ale to bohužel nejde a na ty 4 to nevidím. Zpracování perfektní, ale zdálo se mi, že druhá polovina se trošku vleče. Možná to chtělo menší stopáž. No i tak na jedno shlédnutí bych The Shape of Water šanci dal. 60 % ()

savatage 

všechny recenze uživatele

Pěkně pojatý film od mistra hororu Guillerma del Tora, se skvělým výkonem okouzlující herečky Sally Hawkins. Napětí, strach, krása, láska, to vše v jediném filmu. Ocenění a nominace, Tvář vody získal oprávněně. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Neobvykli film s milostnou zapletkou ktora rozhodne nie je tuctova .Nema upratovačka a prazvlašny tvor tvoria nevšedny milenecky par.Dve osamele bytosti ktore sa do seba zahladia a vznikne medzi nimi zvlašne puto dokonca dôjde aj na milovanie medzi nimi.Neobvykle,ale stači to na 13 nominacii na Oscara?Podla mna nie.Je to originalne a ma to aj dobru dobovu atmosferu začiatku 60.rokov a do toho je zakomponovana studena vojna.Badat aj jediničny režijny rukopis G.del Tora.Hlavny zaporak je velmi odpudivy a velmi dobre ho zahral Michael Shannon ale podobne tipy zaporakov ktory su od začiatku do konca zli a nikam sa neposunu sme už videli mnohokrat,tento spada do škatulky bežnych zaporakov.Film rozprava aj o važnych spoločenskych problemoch tej doby(homosexual,černošska spolupracovnička,diskriminacia),obojživelne monštrum a tyto ludia v ratane nemej Elisa toho maju viacej spoločneho ako sa na prvy pohlad zda.Kombinacia žanrov pôsoby mätuco a film časom ako by stracal dych.Film ma svoje čaro ale v tohtoročnych nominaciach na Oscarov su aj lepšie filmy ako tato rozpravka pre dospelych.7/10 ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama