Reklama

Reklama

Johanka z Arku

(festivalový název)
Krátkometrážní / Drama / Historický
Francie, 1900, 10 min

První zfilmovaný příběh o Johance z Arku neboli Panně Orleánské, která bojovala proti Angličanům ve stoleté válce. V pozdější době byl snímek upraven doprovodným komentářem. (zdeny99)

Recenze (30)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Revolučné dielo po mnohých stránkach. Avšak to prevedenie a dej bolo skôr komické, Méliès podľa mňa bol skôr komikom a tieto filmy preto nemali silný dramatický charakter. Taktiež príbeh o Jane z Arku mi veľmi nesedí, nechce sa mi veriť, žeby sväté bytosti navádzali na agresiu voči nejakému národu, či mocnosti, najmä v Novom Zákone. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Má to vše, silný příběh opírající se o historické události, skvostnou a gigantickou výpravu, jedno z prvních (ne-li první) využití obrazu v obraze, silnou imaginaci, punc zapomenuté klasiky, humornou vložku i finální scénu s ilumináty. Uprostřed je sice trochu vata, ale podle mého jde o film srovnatelný s Cestou na měsíc, není-li ještě o chloupek lepší. 90% ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vím, je to asi moje ostuda, ale já moc nechápal o co tam jde a co to má společnýho s Johankou z Arku (až na ten konec, samozřejmě). Nicméně i tak dám pět, protože to vypadalo famózně. Nádherná kolorace a k tomu nově dodaná strhující hudba dělají z tohoto snímku z konce 19. století opravdu krásný zážitek. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ručně kolorovaná nádhera a další průkop páně Meliese, tentokrát na poli historického filmu. Z původního snímku se ztratil první obraz, zřejmě o dětství Johanky z Arku, ale naštěstí to neznamená nějaké podstatné ochuzení diváckého zážitku. Přesto, že jsem viděl verzi bez komentáře, užil jsem si projekci naprosto parádně, zejména obraz o vyjetí armády do pole byl naprosto úžasný, prošla skupinka, střih, převlékli se v zákulisi a šup, šli znovu a nakonec jich prošlo víc než 500 ! ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Bohužel z původně 240 metrového filmu jsem viděl jen asi minutovou ukázku, ale i přesto mě okouzlila "mohutnost" scén a i díky Méliésovu reklamnímu sloganu "Velké představení s dvanácti obrazy. Přibližně pět set nádherně kostýmovaných osob na scéně..." bych měl chuť vidět tenhle filmeček celý. I přesto, že oněch pět set herců bylo notně nadsazených a ve skutečnosti jich vystupovalo něco kolem padesáti. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o jeden z prvních kolorovaných filmů. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama