Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (604)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Poměrně zvládnutý pokus, jak předhodit masám k sežvýkání, o čem vlastně to Japonsko je... v čem vlastně vězí ta jinakost a divnost. Taková věc se možná skutečně může povést lépe někomu zvnějšku... jednak protože mu není trapné po lopatě vysvětlovat i to, co by přišlo Japonci až nevkusně jasné a příčící se jejich estetice nevyřčeného... ale zadruhé i proto, že je to někdo vidící věci s odstupem -- a když je umí i předložit dál... A nakonec, kdyby to někdo fakt nechápal, tak je tam i pohled těch fakt nechápajících - což mi přijde tak nějak akorát vkusné. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý snímek z prostředí New Yorku, kde hraje černoch s pseudonymem Ghost Dog, pomyslného samuraje, který má za nejlepšího přítele francouzského prodavače zmrzliny, kterému vůbec nerozumí. Film, při kterém je vykládám kodex Samuraje, hraje hudba vystřižená jako z anime Samurai Champloo, . . . opravdu dobrý příběh a herci. Nikdy bych nevěřil, že Ghost Dog bude taková bomba s tak dobrým zpracováním. 85 % ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dle mého soudu se jedná o dokonalý film. Staré japonské kodexy mají něco do sebe a škoda že v dnešní době je již prakticky nikdo nectí. Forest Whitaker se dokázal přetavit v jednu opět výraznou postavu a vdechl jí život tak jak by to možná nikdo jiný nedokázal. Upřímně mám tohoto herce opravdu moc rád, protože jej těžko přehlédnu a není to jen kvůli jeho postavě:) Jako gangsterský film Cesta samuraje je rozhodně kultovní záležitostí. 90% ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdu nádherná kamera nasnímala tenhle vyjímečný snímek o zabijákovi řídícím se velmi netradičními pravidly Samurajů. Krutý, rychlý, necitelný k protivníkovi a přesto citlivý a sympatický. Tohle všechno dal do ztvárnění role Forest Whitaker a vyzdvihl svůj výkon na úroveň Ferguse za Hry na pláč. Skvělá atmosféra a konec, proti kterému nelze nic namítnout. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

CESTU SAMURAJE LEMUJE SMRT. KAŽDÝ DEN, BEZ USTÁNÍ, SE POVAŽUJ ZA MRTVÉHO. V TOM TKVÍ PODSTATA CESTY SAMURAJE..… Film protkaný samurajskou filosofií, je pro mne zvláštní dílko. Musíte mít náladu přistoupit na režisérův styl vyprávění. Pokud budete naladěni na stejnou notu, určitě budete velice spokojeni. Jestli však čekáte akci, budete zklamáni (myslím však, že kvůli akci se na tento film nikdo dívat nemíní). Až poetický příběh, perfektní filmařina a skvělý F. Whitaker. To vše vás donutí přemýšlet. Třeba o tom, jestli je nezávislý film pro vás to pravé. Já nevím…. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Herecký debut rappera RZA (muž v maskáčích), který k filmu složil i hudbu. (Pumiiix)
  • Scéna, ve které Ghost Dog (Forest Whitaker) zastřelí mafiána skrz odtok dřezu, je odkazem na film Cejch zabijáka (1967), kde se podobná scéna také vyskytuje. (sator)
  • Ghost Dog (Forest Whitaker) čte ve filmu dvě knihy. První je „Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga“ od Cunetoma Jamamota, druhá „Rašómon a jiné povídky“ od Rjúnosukeho Akutagawy. „Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga“ je text, který vznikl na začátku 18. století v Japonsku. Text nadiktoval samuraj Cunemoto Jamamoto jako reflexi budhistického mnicha, kterým se stal po smrti představeného klanu Nabešima. Rjúnosuke Akutagawa, autor knihy „Rašómon a jiné povídky“, je považován za nejlepšího japonského spisovatele období po první světové válce. Napsal asi sto čtyřicet povídek prodchnutých humorem a jemnou ironií. Obě knihy vyšly v češtině. (Witta)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama