Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý pražský advokát JUDr. Oldřich Lukášek má byt s výhledem na Vltavu, a přátele v pražské kavárně Slavie. Přesto uposlechne svého lékaře, aby se přestěhoval z Prahy na venkov. Jeho novým působištěm se tak stává malé městečko Mezihoří a prvním případem stará venkovská babička Márová, které synovec dluží sedm a půl tisíce korun a odmítá je vrátit. Jako odměnu za pomoc obdaruje vděčná babička Lukáška králíkem. Přestože je brzy zavalen dalšími případy, od vykradače aut Pastyříka až po žárlivce Vránu, který v hádce bodl svou družku, jeho hlavním zájmem zůstává causa králík, tedy babička Márová... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych se rád zmínil, jak manažeři csfd chodí na kategorizaci filmů. Už poněkolikáté shledávám, že film je chybně zařazen. Copak se jedná o komedii? A kde? Za celou stopáž filmu jsem se nezasmál. Ani nebyl důvod. Spíše se jedná o dramatickou tvorbu. Dále mě překvapilo, jak nízké hodnocení film má. Přitom se jedná o kvalitní snímek, navíc byl nominován i na festivalu v Cannes. Miloš Kopecký ve své nejslavnější desetiletce, kdy předvádí vyzrálé zkušené herectví. Film odráží nejen způsob a styl advokacie v socialismu, ale také problémy v mezilidských vztazích. A dneska jsou předvedené kauzy aktuálnější než dřív. Je to hodně dramatický snímek, který Kopecký vystihuje v posledních slovech. Už si je nepamatuji přesně, ale něco ve smyslu, jak můžeme ty grázly porazit, když nemůžeme používat stejné zbraně, jako oni a stále s nimi prohráváme. Rozhodně by si film zasloužil větší hodnocení a neměl by být tak opomenut. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle peripetie právnického stavu z období normalizace se nikdy nezařadí do zlatého fondu československých filmů...a to i přesto, že tu po roce 1989 máme onu problematickou kontinuitu právního řádu... a dokonce ani kvůli faktu, že tohle točil v normalizační éře právě Jaromil Jireš, tvůrce takových skvostů Nové vlny, jako byl Žert či Valerie a týden divů...jedině charisma Miloše Kopeckého tuhle ,,komedii" drží nad vodou... ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Ostrieľaný pražský fiškáľ sa zo zdravotných dôvodov na sklonku kariéry presťahuje na vidiek a tam pokračuje vo výkone povolania, riešiac prípady ako vykrádanie chatiek, žiarlivostné scény s nožom alebo finančné pôžičky medzi príbuznými. Ako bonus okrem relatívneho kľudu a čerstvého povetria dostáva okrem peňažnej odmeny za svoje služby aj nutričné prilepšenie v podobe živých hlodavcov s dlhými ušami. Mierne tragikomická sonda do fungovania socialistickej justície, životných osudov previnilcov a vychcanosti niektorých spoluobčanov s vynikajúcim Milošom Kopeckým v hlavnej roli. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek a sonda do života jednoho stárnoucího advokáta, který stůj co stůj musí bránit čest staré tety, jejíž chamtivý a arogantní synovec nehodlá zapůjčené peníze vrátit. Mám však výhradu, o komedii se zde skutečně nejedná, spíše, když už, tak o tragikomedii s velice dramatickou "celospolečenskou" zápletkou. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Co je proboha na tomto filmu komediálního? Že vychcaný synovec obere svou starou tetu o téměř 8 litrů (v 70. letech poměrně vysoká suma), aby si mohl vozit prdel v drahém auťáku, u soudu zapírá jak Fučík a nakonec po těžkém úsilí advokáta v docela přesvědčivém podání Kopeckého (jedno z mála pozitiv filmu) babka, která svůj spor platí živými králíky žalobu stejně vezme zpátky? Nebo snad že chlap z nešťastné lásky k ženské, která mu nasadila parohy půl roku bručí ve vazbě a nakonec skočí pod auto? Já v tom filmu žádné komediální prvky jaksi nenacházím, když už, tak se jedná o poměrně pesimistickou tragikomedii s notnou dávkou černého humoru. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Scény v restauraci byly filmovány na rozhledně Bramberk, dále se filmovalo v Lučanech nad Nisou, Haraticích a v Železném Brodě. (M.B)
  • Snímek byl v roce 1980 vybrán do soutěže Un Certain Regard festivalu v Cannes. (trojúhelník)

Reklama

Reklama