Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý pražský advokát JUDr. Oldřich Lukášek má byt s výhledem na Vltavu, a přátele v pražské kavárně Slavie. Přesto uposlechne svého lékaře, aby se přestěhoval z Prahy na venkov. Jeho novým působištěm se tak stává malé městečko Mezihoří a prvním případem stará venkovská babička Márová, které synovec dluží sedm a půl tisíce korun a odmítá je vrátit. Jako odměnu za pomoc obdaruje vděčná babička Lukáška králíkem. Přestože je brzy zavalen dalšími případy, od vykradače aut Pastyříka až po žárlivce Vránu, který v hádce bodl svou družku, jeho hlavním zájmem zůstává causa králík, tedy babička Márová... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych se rád zmínil, jak manažeři csfd chodí na kategorizaci filmů. Už poněkolikáté shledávám, že film je chybně zařazen. Copak se jedná o komedii? A kde? Za celou stopáž filmu jsem se nezasmál. Ani nebyl důvod. Spíše se jedná o dramatickou tvorbu. Dále mě překvapilo, jak nízké hodnocení film má. Přitom se jedná o kvalitní snímek, navíc byl nominován i na festivalu v Cannes. Miloš Kopecký ve své nejslavnější desetiletce, kdy předvádí vyzrálé zkušené herectví. Film odráží nejen způsob a styl advokacie v socialismu, ale také problémy v mezilidských vztazích. A dneska jsou předvedené kauzy aktuálnější než dřív. Je to hodně dramatický snímek, který Kopecký vystihuje v posledních slovech. Už si je nepamatuji přesně, ale něco ve smyslu, jak můžeme ty grázly porazit, když nemůžeme používat stejné zbraně, jako oni a stále s nimi prohráváme. Rozhodně by si film zasloužil větší hodnocení a neměl by být tak opomenut. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký jako specialista přes prkotiny v poněkud banálním filmu o malých prohrách na malém městě. Od scénáristy Dietlova formátu by jeden čekal přece jen víc, zvlášť když uvážíme, jak brilantně si dokázal poradit se svými seriálovými hrdiny. Každopádně si nelze nepovšimnout, že režisér Jaromil Jireš obsadil některé postavy zcela proti zavedenému stereotypu – nepamatuji si, že by ještě někdy potom vytvořil Jaroslav Satoranský tak výraznou negativní roli. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

"Promiň, já už jsem příliš starý na to, abych měnil svůj styl". Miloš Kopecký v roli právníka, který kvůli zdravotním problémům odešel za prací na venkov. Zde řeší různé právní záležitosti a největší práci má se synovcem babičky Márové, který jí zapřel vypůjčené peníze. Příběh přímo ze života (aby ne, když scénář psal Jaroslav Dietl) a tak to chodí pořád dokola. Grázl vetšinou profituje a poctiví lidé jsou na tom biti. Výborné herecké obsazení zdobí tento krásný film a zejména Karel Augusta mě vyrazil dech rolí manžela, který v žárlivosti napadl svou manželku nožem. Po několikáté projekci zvedám hodnocení na plný počet, protože si to tato králičí kauza určitě zaslouží. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Téměř 40 let od vzniku filmu. Je to dlouho? Ano, je to dlouho, ale ne tak moc, aby se hodnoty převrátily zcela naruby a aby tahle sonda do života jednoho advokáta, který to myslí se spravedlností poctivě a vážně, působila dnes na diváka přinejmenším jako pohádka! Říci, že neexistuje malá nebo velká nespravedlnost, že všechny jsou stejné nebo odmítat v boji proti darebákům použít darebácké metody - no, řekněte, umíte si něco takového tady a teď představit? Já ne! Potěšil mne tenhle film i s jeho poněkud hořkým koncem. A to ani nemluvím o vynikající práci herecké! Vůbec neváhám: 5*. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Poměrně rozporuplný a těžce hodnotitelný film, který je z nějakého důvodu uvádeň jako komedie, ačkoliv se během něj ani jednou nezasmějete, a tvůrci se ani o pobavení diváka nesnaží, ba naopak, i napříč tomu, kdy byl film natočen, ukazují poměrně trpké případy rodinnných vztahů s dosti hořkým závěrečnýn vyzněním. Možná škoda, že se film nejmenoval Causa Vrána, protože případ Vrány nabídne ještě možná větší šok při finálním rozuzlení. Výborné výkony Miloše Kopeckého a Jaroslava Satoranského, jinak ale vlastně mnohdy dost těžko uchopitelný film, který úplně asi neví, čím chce být, potažmo jak jednotlivé myšlenky přenést k divákovi. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl v roce 1980 vybrán do soutěže Un Certain Regard festivalu v Cannes. (trojúhelník)
  • Scény v restauraci byly filmovány na rozhledně Bramberk, dále se filmovalo v Lučanech nad Nisou, Haraticích a v Železném Brodě. (M.B)

Reklama

Reklama