Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po automobilové nehodě se na operačním sále ocitnou téměř dvě mrtvé ženy – stařičká docentka historie (S. Budínová) a krásná a hloupá volavka zlodějského gangu Yvetta (T. Brodská). Pro záchranu alespoň jedné z nich se dva lékaři (K. Roden, J. Hartl) rozhodnou pro experiment a zdravý mozek docentky transplantují té, která nehodu zavinila. Z bezvědomí se tak probudí žena s tělem a tváří mladé dívky, ale s myšlením staré intelektuálky... Film s prvky sci-fi, který natočil režisér J. Jireš na námět J. Moserové, se zamýšlí nad lidskou identitou a časem, který je člověku na tomto světě vymezen. Zápas vědomí s hmotou, duše s tělem, mládí se stářím sehrála v excelentní faustovské studii v dívčí podobě T. Brodská, která získala za tuto „dvojroli“ Českého lva za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecký výkon, zdá se ovšem, jakoby za celkové stáří organismu mohlo jen opotřebením mozku, proto se například moje maminka podivovala, proč se Brodská belhá jako stařena, když by mohla mít svěží pohyby mladice, neb ji nic nebolí. Alzheimer je věc jiná. Po zajímavém, pěkně rozjetém začátku stojícím na vědecko-fantastickém podnětu film směřuje po trochu předvídatelné cestě k nedotaženému konci. Taková oddychovka na nedělní odpoledne pro důchodkyně, která však nepostrádá jistou svěží dávku humoru, a oplývá i filozofickými a humanistickými ambicemi. Technické zpracování některých "subjektivních" pohledů je jedním slovem otřesné a rušilo mě více než cokoli jiného. Na to, že to je české, mohlo být hůř. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Představte si film o chudém člověku, co vyhraje milion, ale do konce filmu chudák neví, co si s ním má počít, až o něj nakonec přijde. Bavilo by vás to? Že ne? Tak se na DVOJROLI vykašlete. Zajímavá je jen námětem, který je ale scenáristicky i technicky tristně pohřben (že by ta stařecká uondanost byla tvůrčím záměrem?) a svou mimořádně otravnou hrdinkou. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámý, ale vcelku pozoruhodný český televizní film. Když se po havárce v nemocnici ocitnou dvě ženy, lékaři zjistí, že už nemohou zachránit obě. Proto se rozhodnou pro experiment a mozek jedné transplantují do těla druhé. Mladá holka se tak probudí s mozkem staré a zkušené ženy. Tolik lehký sci-fi námět. Jinak jde ale spíše o vztahové drama. Mou pozornost Dvojrole upoutat dokázala a přivedla mě na zajímavé myšlenky. Jak bych se choval sám v těle dvacátníka se zkušenostmi sedmdesátníka? Jak bych naložil s novým, ale vlastně cizím životem? Na filmu bych ještě vyzvedl herecký výkon Terezy Brodské, která to dokázala zahrát velmi přesvědčivě a po právu získala za svoji roli Českého lva. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jaromil Jireš se dost možná inspiroval u amerických kolegů. Film námětem připomíná akční snímek Tváří v tvář. Nedělejte si plané naděje. Budínová s Brodskou proti sobě "akčně" nepůjdou. Veškerá podobnost s hollywoodským spektáklem končí záhy, když film dostane poněkud komorní, místy sofistikovanou podobu. Scifi prvek je zde opravdu jen na okraj. Dva lékaři vpraví mozek postarší a intelektuálně založené dámy do těla mladice, která byla za života jejím pravým opakem. Jak se tělo sžije s mozkem, to je i není zásadním pojednáním filmu. Úvodní premisa zajímavá, při operaci se jen dva lékaři baví nad operovanou, přičemž je divák ušetřen jakéhokoliv detailu kamery na pacientku. Triky si film nemohl dovolit. Muselo se to obejít bez nich. Film vyhlíží dost lacině, technická stránka atakuje spodní hranici. Hlavní břemeno nesla Tereza Brodská, která náročnější roli zvládla zajímavě a vysekla ženu, jejíž chování v mnohém připomene seniorku. Brodská je z celého filmu tím nejzajímavějším, co je k vidění. A k vidění toho moc není. Film je zpracován televizní formou, která nepřijde s ničím zajímavým. Tempo z úvodní třetiny rychle opadne, příběh se ponoří do své psychologicky-komorní úrovně. Náhle to celé působí prázdně, příliš se neřeší, co experimentem vlastně lékařská věda získala, příběh dostává silně naivní rozměr, který hrozil. Nedokonalý scénář, utahaná režie a počáteční potenciál. Z nevšedního českého filmu se vytratil působivý rozměr, zůstalo jen u náznaků, čím by mohl film být, kdyby se na něm lépe zapracovalo. 40% ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Stegr tento film označil za depresivní a divný. A takový 100% je a měl být. Původně jsem chtěl dát o několik hvězdiček méně, protože je tento film velmi emocionálně hutný a smutný (což moc nemusím, nemám rád filmy, ve kterých "moji hrdinové" končí špatně). Ale nakonec dávám 4 hvězdičky, protože zde herci opravdu excelují. Kdyby byl rozpočet tohoto filmu trošku větší, snímek delší, scénář propracovanější a technické zpracování na úrovni 21. století, mohl z toho být snímek světových kvalit. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Závěrečná scéna s Terezou Brodskou na lavičce je točena v Brně v Bjornsonově sadu, ovšem v reálu lavička v parku není a nikdy nebyla. (bo.rec)
  • Českého lva 1999 za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Tereza Brodská. (M.B)

Reklama

Reklama