Reklama

Reklama

Louskáček a čtyři říše

  • USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 1

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (115)

Dado 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu zasadený do zasneženého viktoriánskeho Londýna je jedným slovom očarujúci, no potom, čo sa s ním rozlúčime, nastáva veľmi nepríjemné rozčarovanie. Vstupom hrdinky do gýčovo spracovaného paralelného sveta totiž započne otupné dobrodružstvo s predvídateľnou zápletkou a otravnými postavami, ktorým už podľa očakávania vyvolaného trailerom kraľuje Sladkastá víla, zakončené absolútne nezvládnutou akciou v závere. V období Vianoc by ma atmosféra filmu spolu s hudbou, ktorá vychádza zo svetoznámeho Čajkovského baletu, možno dokázali pri hodnotení obmäkčiť. Koncom februára, kedy sa mi film podarilo zhliadnuť, však podobné zahmlenie zmyslov nehrozí. (45%) ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že ztvárnění královského paláce a jeho obyvatel je fakt hodně sladký. Napomáhá tomu i vzhled hradu, který dost výrazně kopíruje nadýchanou podobu moskevského chrámu Vasila Blaženého v Kremlu. Že by šlo o alegorii říše, trpící pod domnělým nebezpečím, a tak sama začne nesmyslně zbrojit...? No nic. Lze se taky pozastavit nad překladem, dialogy jsou mnohdy kostrbaté, některé výrazy zbytečně knižní a obraty zastaralé, v dalším dialogu se rozhovor odehrává normálně a s moderními výrazovými prostředky... Ale mnohem důležitější je, že celé dílo je okouzlující tím správným disneyovským způsobem. Z plátna dýchá duch doby starých pohádek, první setkání s démonickým myším králem rozhodně stojí za to, a vůbec mě celý přeslazený kouzelný kraj jako z klasické disneyovky fakt bavil. Velkým plusem je fakt, že Mackenzie Foy je stejně stará skoro jako její postava, a Keira Knightley je ve všech svých polohách Cukrové víly rozkošná (ostatní herci předvádějí jen takovou rutinu, mám pocit, že třeba Helen Mirren to moc nebavilo). A úplně nejlepší je, že film naladí na blížící se Vánoce. I díky melodiím z Čajkovského - škoda, že neměly větší prostor. PS: Na nářky chytrolínů, že louskáček Filip nebo kmotříček ve viktoriánském Londýně jsou ztvárněni černými herci, lze říct jen to, že v pohádkovém syžetu, kdy nikomu nevadí, že se hrdinka setká s myším králem a pobývá ve světě hraček, vyhlížejí tyto stížnosti minimálně nepatřičně. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Na Luskáčikovi ma zaujala hlavne výprava, ktorá sa mi nezdala prehnaná a herecký výkon Keiry, ktorá tam ako jediná skutočne hrala. Foy mi pripadala taká unilá, už len obliecť do mníšskeho habitu a Mirren s Freemanom tam ako postavy skoro ani nemuseli byť, tak málo času dostali. Scenár bol úbohý až nasierací, Hnevám sa, že sa Hallstrom podpísal pod tak málo muziky za tak veľa peňazí. Komukoľvek kto sa na tom podieľal to akurát v očiach divákov ublíži. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Klasika z pera romantika E.T.A. Hoffmanna ožívá v novém, moderním pojetí: Film nabízí pestrobarevnou plejádu rozličných charakterů a překrásných lokací, že z toho člověku přechází zrak a místy trochu bolí oči, ale i tak bych čistě z audivizuálního hlediska neměl téměř žádných výtek. Příběhově však film poněkud těžce pokulhává až upadá na ústa - chápu, že se jedná primárně o film pro mladší publikum - avšak i v těchto vodách lze vybruslit jiným a trochu méně předvídatelným směrem. Osobně mě nejvíce zaujaly sekvence s Perníkářkou, jejím děsivým příbytkem a bandou klaunů. Keira Knightley se tvářila, jako by čichala místo cukrové vaty něco jiného - ale budiž, její postava taková nejspíš měla být. Mackenzie Foy, která je známá zejména skrze Twilight, měla oproti upírskému výplachu naštěstí vděčnější roli. Snímek, který je na povrchu líbivý jako ono tajemné vajíčko s cylindrickým otevíráním, avšak obsahově je až na pár světlých záchvěvů vcelku prázdný. ()

suzanne1997 

všechny recenze uživatele

Nějak nedokážu přijít na to, proč, ale podle mě to prostě nefungovalo. Možná je to proto, že jsem nikdy baletu příliš nerozuměla, ani jsem jej nijak nevyhledávala. Tady se ta troška ovšem dala snést. Podle mě byl spíš problém ve zpracování než v ději, Clara měla objevit záhadnou říši a prožít neobyčejné dobrodružství. Tady to však bylo trošku jinak, na základech povídky by se dal vystavět příběh plný nečekaných zvratů a ještě nečekanějších řešení, dalo by se vyhrát s dialogy a samozřejmě s propracovaností postav. Když to shrnu, tak jsem čekala něco víc, více napětí, odvahy a propracovanější děj, tohle mi přišlo jako pro děti z mateřské školky. Odvážná Clara se vydává do neznámého světa, aby bojovala proti zlé Matce Perníkářce po boku Švestkové víly, jenže přitom je ta zlá právě ona. Tenhle film mě opravdu zklamal, je to jedno z nejodbytějších zpracování, jaké jsem kdy viděla. V tom divadle jsem pomalu usínala a ve finále bylo nesčetněkrát lepší než tohle. V žádném případě nedoporučuji přílišná očekávání, možná Vás poté film, na rozdíl ode mne, příjemně překvapí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. října 2018 v Los Angeles. (Varan)
  • U filmu se vystřídali dva režiséři. Je oficiálně zdůvodněno, že Lasse Hallstrom neměl mezi hlavním natáčením a postprodukcí čas, a tak ho zaskočil Joe Johnston. (ČSFD)

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama