Reklama

Reklama

Lynč

(seriál)
TV spot

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do malého města Buchnova, aby zjistil více o násilné smrti Denise, kterého znal od dětství, stejně tak jako obviněného vraha. Nalezne tam nejen vzpomínky na minulost, ale také řadu podivností a záhad ze současnosti. Ukáže se totiž, že Denisovu smrt doprovázel krutý lynč. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý své tajemství. Velkým tématem projektu je odkrývání reality maloměsta a objevování skrytých kostlivců ve skříních jeho obyvatel. Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (54)

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že aktuální společenská témata musí pro Českou televizi vznikat na workshopech a táhnout z valné většiny začínající herci. Lynč je totiž v české kontextu záslužný počin, kterému ve výsledku nechybí silné momenty. Jenom obsahuje takové množství scénáristicky nedotažených motivů, nesmyslných motivací a přehnaných šablon, že musíte chtě nechtě skřípat zuby nad nevyhnutelností špatného přijetí celé série od "nějakých čechoamerických lepšolidí". ()

zette 

všechny recenze uživatele

Asi od druheho do pateho dilu to vypadalo celkem slusne. Nenormalni pocet scenaristu v cele s Americanem, ktery ma za sebou zarivou minulost se pak v zaveru projevil. Si jako nekdo mysli, ze vrazda na namesti, ktere prihlizi nejmene 20 lidi se nevyresi a musi pockat az na hnupa z Prahy, jo? Mistni policista-samotar je jeste hloupejsi a naivnejsi nez cela Policejni akademie v cele s Maixnerem, naprosto neuveritelne... Ale par dobrych napadu to melo a celkem me bavilo to sledovat, i kdyz zaver byla uz totalni fraska. Hlavne ti dva Nemci, kdo tohle vymyslel? Bez pointy, trapnost a zmar. Z hercu byl nejlepsi Kriz, naopak Stivinova podala snad svuj nejhorsi vykon. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tři autoři námětu, sedm scenáristů a tři dramaturgové dali dohromady seriál, který dobře ilustruje rčení „od deseti k pěti“. Ze začátku se mi líbilo, že se autoři snaží o sociální realističnost. Pak se objevil motiv incestu, který z toho sice trčel jako vidle z hnoje, ale pořád to bylo tak na tři hvězdičky. Bohužel pak přišlo na řadu duo německých homosexuálních mafiánů v eco-friendly autě a šlo to úplně do kopru. Když se vám srazí realističnost s parodií, nejpravděpodobnějším výsledkem bude rozklížený paskvil. Nedosti na tom, poslední díl se bude moci používat jako odstrašující příklad ještě roky do budoucna. Místo finále je tu buď scenáristicky zcela nezvládnutá epizoda, nebo něco tak dlouho přestříhávaného, až to diváka unaví, a ten prostě vypne. Mnohé postavy se v průběhu celého seriálu chovají zcela nelogicky, jak se to zrovna autorům hodilo. Podobně nevyrovnané byly i herecké výkony, mezi kterými to nakonec vyhráli mladí nováčci jako např. Marsell Bendig. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díly seriálu vypadali víc než slibně, také sjem je hodnotila pozitovně, Jak ale děj pokročil, objevili se nelogičnosti a způsob zpracování, který sérii tak trochu srazil na kolena. Obsazení mladých neokoukaných herců fungovalo, Pavel Kříž má tendenci u zloduchů přehrávat (Ať žijí rytíři, Odsouzené ...) u pohádek to vydit nemusí, ale tady šlo o stěžejní postavu, která chtěla citlivější zpracování. Tvlrci by měli divákům víc věřit, že pochopí z náznaků a nemusí se jim všechno strkat až pod nos. Beru to jako studentský počin, ze kterého se tvůrci poučili a příště předloží chutnější sousto. ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Místo sedmi scenáristů a amerického konzultanta to chtělo především schopného dramaturga. Škoda vyplýtvaného potenciálu tolika mladých lidí. Od ČT je sice hezké dávat šanci i neostříleným tvůrcům, ale pokud si jejich podporu představuje zrovna takto, tedy předhodit je "velkému" jménu, které se dobře vyjímá v PR článcích, jinak ale při neznalosti českého jazyka reálií může těžko pomoct zrovna při tvorbě tohoto typu seriálu, to ať raději mladé nepodporuje vůbec... Plusové body snad jen za spoustu neokoukaných herců, případně i za zajímavé obsazení těch okoukanějších (ambivalentní doktor Pavla Kříže, rasistický hnusák Jiřího Dvořáka, za každou cenu smířlivá starostka Barbory Kodetové). Doufám, že se Pavel Anděl, Marsell Bendig nebo třeba Štěpánka Fingerhutová objeví časem v něčem lepším... ()

Galerie (112)

Zajímavosti (13)

  • Tvůrčí štáb v počtu několika stovek lidí včetně místních komparzistů se pohyboval v Blšanech (které představují seriálové město) v dubnu a v květnu 2018. Filmaři a herci natáčeli především na náměstí, ale také například v budově obecního úřadu. Blšany se pro potřeby filmového příběhu změnily na fiktivní městečko v českém pohraničí s názvem Buchnov. Na náměstí se natáčely například scény s kolotočem a houpačkami na pouti, při níž se bavili děti i dospělí, nebo také dramatičtější momenty – nepříjemné dotazy na starostku a srocení davu, při kterém musel zasahovat policista, jehož ztvárnil herec Marek Němec. (Frontie)
  • Budova, jenž má v seriálu reprezentovat sídlo německých kontroverzních podnikatelů Klause (Ladislav Hampl) a Franze (Ondřej Nosálek), se nachází poblíž Fóra Karlín v Praze. (Nick321)
  • Hospoda u Kachny existuje a v seriálu nese svůj skutečný název. Nachází se v Blšanech, které byly v seriálu přejmenovány na fiktivní Buchnov. (Nick321)

Reklama

Reklama