Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (SnowpiercerOkja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. (Aerofilms)

(více)

Recenze (900)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si říkal, že tenhle film porota v Cannes i zdejší členstvo vyhajpovali proto, že asi viděli příliš málo všelijakých korejských (nebo jiných) podivností, že na Korejce je Parasite celkem střídmý a umírněný a že jsem tedy popravdě čekal (a těšil se na) mnohem větší bejkárnu. A ani malá decentní zabijačka na konci můj dojem příliš nezměnila. Asi takhle - objektivně je to určitě dobrej film, takovej zajímavej černokomediální softthriller říznutej sociálním dramatem, kdybych měl tedy škatulkovat. Ale nadchne především stádního středoproudovýho diváka, kterej nikdy nic moc podobnýho neviděl. Když máte s čím srovnávat (a máte navíc trochu vyvinutější náklonnost pro všelijakou perverzitu a neobvyklost), přijde vám tenhle majitel francouzský palmy jako vcelku nudnej patron, aspoň mě teda kdejaký korejský krimi osloví víc. A fádní konec mě pak vyloženě zklamal a definitivně přesunul jazýček vah mýho hodnocení směrem dolů. Nejzajímavější (protože jediná trochu hlubší a tragičtější) ze všech zúčastněných postav je postava "parazitického" otce. A komu se v téhle roli zamlouval onen korejský kudrnáč, tomu určitě doporučuju mnohem působivější "Žízeň" https://www.csfd.cz/film/223382-zizen/prehled/ . P.S.: Pokud vám někdo smrdí, nedávejte mu to příliš najevo. Třeba je to frustrovanej nevypočitatelnej chlápek. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Určitě nepopírám, že film má svoje kvality. Film je dobrý, ale na nejlepší film mi přijde přeci jen přeceňovaný. Korejskou filmografii nesleduji, a proto jsem rád, že díky ČSFD víkendu jsem měl možnost do ní nakouknout. Film je možná na mě přeci jen až moc černý a dlouhý. Nejprve jsem si myslel, že film skončí po hodině a půl (byl by to dobrý konec), pak po hodině a tři čtvrtě (byl by to zajímavý konec) a po druhé hodině jsem odhadování konce filmy vzdal. Finále je patřičně nečekané a přestřelené. Ale jako tragikomedie o chudé rodince, která se vmísí mezi smetánku jsme se bavil. I když mi to přišlo dlouhé a až moc drsné. Tak jsem se místy bavil. Na jedno skouknutí u tak doporučuji. Věřím, že film má kvality pro mnoho lidí. Na můj vkus... [8. Filmový Víkend ČSFD] (68 %) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Svižná korejská záležitost s originální zápletkou, jejíž balancování mezi různými žánry bohužel ne vždy vyjde. Tak přesně nějak takto by se dal pospat snímek Gisaengchung, který rovněž nabídne i výborné herecké výkony a spoustu neočekávaných dějových rozuzlení. Režisér Bong Joon-ho zde pracuje se všemi dostupnými charaktery tak bravurně, že Vám po chvíli zcela přirostou k srdci, pročež budete děj prožívat ještě o pořádný kus intenzivněji. Také zde musím zmínit i novátorskou kameru a soundtrack, jež snímku dodává patřičný nádech originality. Nebýt tedy poněkud dlouhé stopáže a již výše zmíněného rušivého přeskakování mezi žánry, o plném hodnocení už by nebyl sebemenší pochyb. Avšak i přes tyto zjevné nedostatky se v rámci filmové tvorby jedná o velice povedený nadprůměr, který se ve filmových seznamech vážně neztratí. Skvělá práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtiny mě bavily. Nejednalo se sice o žádnou pecku, ale bylo zábavné sledovat povedenou rodinku, jak se snaží likvidovat zaměstnaneckou konkurenci a nastoupit na její místo do služeb bohatého obchodníka a jeho jednoduché manželky, což byla asi nejlepší část filmu. Když se povedená famílie usadila, došel tomu na chvilku dech, ale ten film nabral s překvapivým zvratem a mě tak docela zajímalo, jak se to na konci vyvine. A tady přišlo zklamání. Čekal jsem cokoliv jiného, jen ne takhle laciné zúčtování. Drobná korekce sice přišla s úplným závěrem, ale pokažený dojem úplně nenapravila. Určitě se jedná o lehce nadprůměrné a především originální záležitost, ale upřímně řečeno nechápu, proč jsou z toho všichni tak hotoví. 70% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Takmer až škodoradostný komentár cynika, ktorý ale nestratil nadhľad ani odstup... a ani sa neprestal zaujímať a pýtať. Pozoruhodné nie len vo svojej ojedinelosti. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Docela netradiční filmový zážitek asi ano, ale po těch opěvujících ohlasech jsem rozhodně čekal víc. Mix žánru i míra bizarnosti sice ok, ale i tak jsem teda už viděl mnohem lepší creepy filmy napříč žánry. Pořád jsem čekal větší gradaci, dynamiku, napětí a místo "šokujícího" závěru, kde se úplně zbytečně jelo na sílu, bych mnohem více ocenil poctivé budování atmosféry. Sice mě to i tak bavilo sledovat celou dobu, ale emočně se mě to jednoduše nedotklo. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Parazit mě okouzlil řadou věcí. Nic ale nepřekoná scénu, kde jedna z hlavních postav sedí na poklopu záchoda a blaženě kouří, zatímco se místnost zalévá vodou a z mísy tryskají splašky. Nutno dodat, že jde skutečně o temně černou tragikomedii, která nepřestane překvapovat svým vývojem. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov od Bonga čo si budem pamätať. Budem vám vedieť o ňom porozprávať keď ma zobudíte o tretej ráno , aj o päť rokov. Jeho filmy nie sú možno dokonalé ale majú tak výrazný autorský rukopis, a takú žánrovú pestrosť, že si na nej budete pochutnávať - ak teda máte radi film. Je to herecký koncert, krásne vypointovaná freska osudov s nepredvídateľnými situáciami a s nábehom na akúsi čarokrásnu fantáziu na pozadí krutej reality. Film, ktorý krásne plynie z jedného žánru do druhého a robí to hravo a rozumne. Všetko je tu zmotivované a ešte sa to hrá trochu na kritiku spoločnosti. Parazit je rozhodne iný film. Zaujímavý a osobitý. Nie dokonalý. Ale zapamätateľný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neviem či som pochopil ústrednú myšlienku filmu. Bola to kritika triednych rozdielov v Kórey alebo filozofické zamyslenie nad tým, že prachy bohatstvo a vysnívaný dom skutočné šťastie človeku neprinesú? Nech už to bolo to či ono, tak prevedenie ma dvakrát nenadchlo. Ja tomu Joon-ho Bongovi na chuť asi nikdy neprídem. Hlavný problém je, že je film strašne naťahovaný a kľudne by som ho skrátil aj o 40 minút. Najviac ma bavil úvod v ktorom spoznáme ústrednú živoriacu rodinku. Ich postupné infiltrovanie sa do bohatej rodinky je zo začiatku zábavné, ale postupne sa to u všetkých členov opakuje na jedno kopyto. Napriek tomu do zvratu na večernej oslave to je celkom zábavná komédia. Lenže potom atmosféra prituhne až sa začnú objavovať aj mŕtvoly a to mi už vôbec nesedelo. Hlavne vražda, ktorej sa dopustil otec rodiny, mi nedáva zmysel. Asi nevedeli jak inak vymyslieť ako ho odpratať do suterénu kvôli symbolickej pointe. Druhá polovica filmu a záver ma sklamali natoľko, že dávam len priemerné hodnotenie aj keď ten film priemerné nie je. Kvalita neustále poskakuje od skvelých scén po totálne nudné a nezmyselné správanie postáv. 5/10. P.S: CZ titulky sú top a nevšimol som si v nich ani jednej chybičky. :) ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Sociální drama jako řemen, v němž do sebe všechny žánrové složky celkem dobře zapadají, přestože jsou zároveň všechny, jak je v korejských filmech poměrně obvyklé, dotaženy do hraničních poloh, takže jejich míchání často může působit určité vnitřní rozpory v interpretaci děje i jeho protagonistů. Na druhou stranu, možná právě díky tomu ale výsledek přináší mnohem barevnější pohled na společnost, jejímž odrazem v něm vyprávěný příběh je, protože pro její velkou část není život prakticky ničím jiným než každodenním bojem o přežití, mnohdy za jakoukoli cenu. 90 % ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Od úvodných scén v suteréne som si užíval chovanie vychcanej rodinky. Bavili ma svojou vynaliezavosťou a boli mi sympatickí súdržnosťou. Príbeh sa zábavným spôsobom rozvíja a má v sebe ukrytú bonusovú zápletku, ktorá všetky tie podvody zkomplikuje, a poskytuje dobre pôsobiace rozuzlenie. Mám slabosť pre filmy, kde je dom regulárnou postavou. Parazit tento efekt rozhodne dodáva. Dosť zaujímavý počin, ktorý dokáže všetky udalosti doviesť do netuctového, ale pritom nesileného konca. Tunajšie pizdenie na nepravdepodobnosť, zbytočnú vyhrocenosť neberiem, pretože Parazit by bol bez toho len juhokórejský pokus o americké drama. Horúci kandidát na film roka 2019. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Povedená korejský počin se zajímavou zápletkou. Chvíli to vypadá na komedii, následně to přeroste i v thriller. Největší mínus vidím v jazykové bariéře. Prostě u jasných vtipných scén jsem se spontánně moc nezasmál neb než jsem si tu korejštinu přeložil ... pardon, přečetl titulky :) 71% (viděl jsem: 1x v pův.znění s titulky) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Šel jsem na jihokorejské Pulp Fiction, odcházel jsem spíš z Formanova Hoří má panenko. Parazit skutečně vypráví příběh, který stojí někde na hraně černé komedie a drsného dramatu. Pod tím vším je ale ještě jedna rovina, méně zjevná. Bong Joon-ho zároveň nastavuje poměrně chytře zrcadlo korejské společnosti. A účet, který jí vystavil není zrovna lichotivý: naprostá ztráta tradice a kontinuity hodnot, upozadění osobních vztahů a citových vazeb ve prospěch všeobecného honu za mamonem a touhou být konkurenceschopný, kompetetivní a nejlepší v tom, co dělám. Mikrokosmos Parazita je stejný jako mikrokosmos Formanova masterpiecu v tom ohledu, že film klame tělem v tom, o čem vypráví. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Pokud jste čekali úplně nějakýho jinýho parazita třeba z vesmíru nebo nějakou tasemnici (jako já, protože jsem si samozřejmě nepřečetla popis filmu, jenom jsem viděla název a bylo rozhodnuto), tak možná budete filmem zklamaný, ale sakra, i když jsem čekala, že to bude o něčem totálně jiným, byl to zážitek jak sviňa, takže neztrácejte naději, třeba vás to taky mile překvapí. Tohle je vůbec moje první zkušenost s korejskym filmem a musím říct, že mě to kurva zaujalo! Jestli čekáte thriller na americkej způsob (jako jsem to čekala já samozřejmě, protože jinak natočit thriller nejde ne?), tak budete pěkně překvapený (teda když vám to sedne, protože jestli ne, tak to můžete film rovnou vypnout a jít se radši vysrat). To si takhle totiž koukáte na super vážnou scénu a najednou zničehonic koukáte na komedii a na konci se dočkáte ještě masakru nožem jak z hororu. Ze začátku se to teda docela táhne, ale je to důležitý pro příběh, takže si nebudu stěžovat. Potom postupně začíná to správný psycho a už to nevypadá jako rodinnej film. No a na konec pěkný završení psychoušem ze sklepa, kterej pozabíjí polovinu rodiny. Příběh víc fakt popisovat nebudu, to by bylo na 10 stránek, tak se na to radši běžte podívat, stojí to za to. :) Hodnocení: 8/10 Edit: po znovudokoukání musím přehodnotit, tenhle film je lepší a lepší, čím víc se na něj koukáte. 10/10 ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s korejským filmem se odehrálo na Filmovém víkendu ČSFD a rovnou se jednalo o pětihvězdičkový zážitek, který mohu vřele doporučit každému, pro koho nepředstavuje odpor sledování filmu s titulky. Parazit je především velká legrace, ale zároveň se jedná o nepředvídatelný film, který několikrát během své stopáže změní žánr. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Můj poslední ze šestnácti filmů za čtyři dny na festivalu v Karlových Varech a musím říct, že jsem si lepší zakončení nemohl přát. Sehnat lístky na tento film bylo nejtěžší za všechny ty čtyři roky co na festival jezdím. Už podle toho jsem měl velká očekávání a ta se naprosto vyplnila. Stopáž přes dvě hodiny utekla jak nic a já si mohl říct že ten boj o lístky stál za to. Je to výborný snímek ve všech směrech. (KVIFF2019) ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Tady si někdo směle jde pro Oscara za nejlepší cizojazyčný film, co? Nejdřív Zlatá palma v Cannes a teď jsou i choutky na pozlaceného Mr. Propera, he? A vlastně proč ne. Parazit je velice příjemná a zábavná tragikomedie, která do sebe kombinuje prvky naprosto absurdních, ale zároveň vtipných situací, s taktní kritikou propasti mezi sociálními třídami. Výborně napsaný scénář, skvělé dialogy, plus veškeré postavy tam sednou jak ulité. Dokonce to snad téměř nikdy nenudí, za což velký palec nahoru. Hlavní rodinka sympatických anti-hrdinů svým způsobem připomíná onu chudou rodinu s podobně vydařeného asijského snímku Shoplifters, kterému bych rozhodně přál Oscara, kdyby nebyla nominována Roma. Parazit se ale momentálně stává mým kandidátem (protože předpokládám, že nominovaný bude), přičemž po obrovském úspěchu v Cannes by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby zabodoval i v Hollywoodu. Celkově to šlape moc pěkně, akorát teda ten konec se nepovedl, respektive posledních 15-20 minut. Moc uspěchaný, chaotický, nevhodný. Přišlo mi, že tvůrci se tam utrhli ze řetězu trochu víc, než bylo nutné. Jinak ale velice příjemné pokoukáníčko. Takhle vychcaně se infiltrovat do rodiny zbohatlíků, to chce koule. Lepší 4* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento snímok, je naozaj jeden z mála. Miešanie žánrov a štýlov, miešanie pocitov a citov, miešanie námetov a pohľadov. Z môjho pohľadu možno ocenenia Americkej Filmovej Akadémie, aspoň teda film, boli možno len politickou propagandou, ako ísť ďalej. Je tento snímok nepriznanou obeťou nového smeru oceňovania? Alebo to potvrdzujú aj tohto ročné sošky? Každopádne je to vo svojej forme strhujúci snímok a skvelý príklad pre umenie Filmu. ()

Související novinky

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

20.01.2022

Jihokorejský režisér a scenárista Džun-ho Pong (Pečeť vraha, Ledová archa), jenž se svým posledním snímkem Parazit před dvěma lety ve velkém zabodoval na předávání Oscarů, chystá svůj další projekt u… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

12.02.2020

Parazit zaznamenal na Oscarech bezprecedentní úspěch, když jako první cizojazyčný film vyhrál nejlepší film roku. Ještě předtím však bylo jasné, že se producenti pokusí oceňovaný film přiblížit taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama