Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem "objevila" rebela s příčinou Jamese Deana, který si mě okamžitě získal a stal se pro mě opravdovým Idolem, jehož smrt je obrovskou škodou pro diváky a film vůbec. Jeho první snímek, který natočil se svým učitelem Eliou Kazanem se po právu stal legendou jako samotný Dean. Podobenství s biblickým příběhem Kaina a Ábela je dovedně zakomponováno do filmové řeči, takže neznechutí ani ateistu mého ražení. Naopak, toto působivé drama, s vypjatými scénami, se mi nadlouho vryje do mozku. Úchvatné jsou zejména záběry jakoby nakřivo, které ilustrují právě ty zásadní okamžiky střetu otce a syna. Ztraceného, osamělého, nikdy nemilovaného. Syna, který bojuje s vnitřními běsy a démony sžírající touhy po otcově uznání a lásce. Konec sice nekoresponduje s biblí (jestli se tedy nepletu), ale film tím nijak netupí, jen zmírňuje bolest hrdiny (diváka). Postava, se kterou jsem se ztotožnila až do morku kosti. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Paradni drama ktere je skvele zahrano Jamesem Deanem. Na konci jsem uz byl z otce, ktery sveho syna prehlizel tak rozcileny ze jsem to zaverecne poznani, ktere braskovi ustedril vylozene pral to stejne i efekt jaky to melo na otce. Pribeh je skvely a pochopitlny a jeho sila a vypoved s roky nestarnou. ()

Reklama

aluna 

všechny recenze uživatele

Nezáleží, jak moc jsou naši staroušci spravedliví a milující, ani, kolik v sobě máme dobra, stejně se všichni někdy cítíme, a taky že jsme, jako kal. Každej někdy zůstává nepochopen, v rodině, společnosti, ve světě. A tak to má být, jelikož není nic děsivějšího než charakter Arona a dovolím si ocitovat slavnýho "filosofa" z cca 18. století: "...To na ty poctivý si musíš dávat pozor, u nich nikdy nevíš, kdy udělají nějakou děsnou blbost." Na chyby, který vzhledem k roku vzniku rozhodně má, Cálím, páč stejně strčí do kapsy spoustu filmů zrozených dávno po něm. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film pouštěla, nevěděla jsem nic moc víc, než že je to podle Steinbecka a že hlavní roli hraje James Dean. Se spisovatelem mám ten problém, že ač se mi líbí náměty, které si vybírá, většinou mi přijdou pohřbené a zkažené přílišným patosem, potažmo sentimentem, což v sobě sice odráží vkus doby vzniku, ale dneska je dneska a já jsem já a já to nemůžu překousnout. S Deanem jsem měla ten problém, že jsem znala jenom jeho pověst a ne jeho schopnosti. Po shlédnutí snímku jsem absolutně spokojená. S postavami, jak s Calem, tak s Abrou, jsem se nečekaně ztotožnila, v tom je myslím ta opravdová nadčasovost, lidé jsou pořád stejní. Pocit z filmu ještě umocnilo srovnání s filmem James Dean z roku 2001, který pojednává o hercově životě i o natáčení právě tohohle filmu. ♥♥♥ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Adaptace Steinbeckova  biblického románu, respektive  jeho druhé části. Příběh dvou bratrů, nýmanda Arona a labila Caleba, kteří si v závěru své role  de facto prohodí, založený na strašlivém rodinném tajemství o žijící matce, toho času vedoucí penzionu pro pány,  se mi pod kůži nedostal.  Filmařsky zdařilé, leč téma zde opravdu trochu zastaralé. Na druhou stranu "Cesta do pekla jest lemována dobrými úmysly", pravda a závěrečné odpuštění na první pohled neodpustitelného dojemné.  Takže tři. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)

Reklama

Reklama