Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nějak mě to celé za srdíčko ani za nic jiného nechytilo. Kromě kvalitního výkonu Jamese Deana, kterého velmi proslavila náhlá smrt, nebylo z mého pohledu obdivovat co. Vedlejší postavy mi přišly neskutečně nudné. Stejně tak stereotypní děj, který je o nekonečných pokusech získat přízeň přísného otce. Překvapil mě v tehdejší době výskyt lehké dívky, které nedělalo problém se sexuálně sbližovat s oběma bratry a kdyby snad pánu tatínkovi stále fungovalo náčiní, tak by zřejmě nepohrdla ani jím. Ze začátku to pro mě bylo čiré utrpení. Postupně jsem se do snímku přeci jen trošku dostal. Bohužel pouze trošku. Lepší hvězda. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Elia Kazan je aj napriek svojej neslávnej udavačskej minulosti jednou z najvýznamnejších literárnych a filmových osobností všetkých čias.Na sklonku svojho dlhého a plodného života získal Oscara za celoživotné dielo a ja si dodnes pamätám takmer nemé obecenstvo, ked s výnimkou Meryl Streep.Jimma Carreyho,Willa Smitha a niekoľkých málo dalsích prítomných nik netlieskal a nik neprejavil veľkému literátovi a režisérovi úctu tradičným stadingom.Jeho dielo napriek tomu žije dalej a je rovnako nesmrteľné,ako James Dean,ktorý si tajomstvo svojho jedinečného talentu zobral do hrobu a dodnes sa nikomu nepodarilo ani len priblížiť géniovi v ňom.Neuveriteľne krásny a talentovaný Pán Herec aj v tomto azda najlepšom zo svojich troch filmov dokazuje svoju výnimočnosť a aj šesťdesiat rokov po smrti učí svojich oveľa,oveľa mladších kolegov hrať.Obrovská poklona tomuto nádhernému a nesmierne silnému filmu. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Steinbeckův značně rozsáhlý román (něco kolem 600 stránek) jsem před lety četla, proto jsem byla zvědavá na filmové zpracování. Hodně toho bylo vynecháno, včetně postavy čínského kuchaře, který se o Cala a Arona od dětství staral. Byla jsem trošku zklamaná - přišlo mi, že se Kazan jen zaměřil na postavu Cala a ostatní charaktery dostaly jen hodně málo prostoru. Přesto jde o hodně dobrý a nostalgický film, když si uvědomím, co všechno mohlo z Jamese Deana ještě být...Zaujala mě i Julie Harris v roli Abry, při scéně s Calem na zastaveném kolotoči se mi tajil dech. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl,o ději jsem moc nevěděl,Deana jsem před tím nikde neviděl.A film mě dokázal totálně přikovat k sedačce,prožíval jsem ho od začátku do konce.Málokterý film se mě emocionálně dotkl tak silně jako tenhle.Dokonalý není a bez skvostného Jamese Deana by možná byl poloviční,ale přesto je jedním z mých nejoblíbenějších.A předlohu bych si moc chtěl přečíst.95 % ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem "objevila" rebela s příčinou Jamese Deana, který si mě okamžitě získal a stal se pro mě opravdovým Idolem, jehož smrt je obrovskou škodou pro diváky a film vůbec. Jeho první snímek, který natočil se svým učitelem Eliou Kazanem se po právu stal legendou jako samotný Dean. Podobenství s biblickým příběhem Kaina a Ábela je dovedně zakomponováno do filmové řeči, takže neznechutí ani ateistu mého ražení. Naopak, toto působivé drama, s vypjatými scénami, se mi nadlouho vryje do mozku. Úchvatné jsou zejména záběry jakoby nakřivo, které ilustrují právě ty zásadní okamžiky střetu otce a syna. Ztraceného, osamělého, nikdy nemilovaného. Syna, který bojuje s vnitřními běsy a démony sžírající touhy po otcově uznání a lásce. Konec sice nekoresponduje s biblí (jestli se tedy nepletu), ale film tím nijak netupí, jen zmírňuje bolest hrdiny (diváka). Postava, se kterou jsem se ztotožnila až do morku kosti. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)

Reklama

Reklama