Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledním dílem geniálního režiséra Elii Kazana se stala adaptace nedokončeného románu F. Scotta Fitzgeralda. Robert De Niro se v něm v roli filmového magnáta Monroea Stahra stává nepřímým průvodcem po Hollywoodu v éře 30. let, v době, kdy se ze „svatého háje“ postupně stávala opravdová továrna na sny… (oficiální text distributora)

Recenze (22)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To Fitzgeraldovo torzo som čítal. A ako to už uňho býva, človek ostane trochu zmätený v postavách, ale zároveň si s nimi užíva takú tu správne buržoáznu atomsféru. A premýšlal som, či sa adaptácia pokúsi dotvoriť podľa poznámok celý román, alebo spracuje len časť, ktorú ešte Fitzgerald stihol dokončiť. No a napokon teda Kazan zadaptoval nedokončený román. Čo je fajn, pretože sa mi na príbehu páčila najviac romanca, ktorá “úvodu” prevažuje. Zároveň nie je fajn, že ten príbeh je skrátka nedokončený, aj keď sa môžeme  tváriť, že sa jedná o celok. Asi by to s prižmúreným okom šlo brať ako povedzme štúdiu osobnosti, ale divácky je to, bez konca (a prostriedku) nevďačné. Tri a pol, možno slabšie 4*; hlavne za De Nira a Theresu Russell. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevytkne, že film je velmi pomalý. Při sledování filmu jsem měl neustále nutkání přemýšlet o úplně něčem jiném, než to abych se soustředil na film. I tak by mi nic moc neuniklo. Film nemá žádný děj, jen chce náhlédnout do života kolem filmu a konkrétně na člověka. Zde je to producent, kterého hraje De Niro a toho si budu asi jako jediného pamatovat. I když zde hrálo pár dalších velkých herců. Nejvíc z filmu se mi líbila romantika u nedostavěného letního domku a část s Jacken Nicholsonem, kde se De Niro opije. Jinak je to docela nepodstatný film. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Posledny film reziserkeho velikana Elia Kazana /Na vychod nod Raje, Viva Zapata, v Pristavu/ je len priemer. Tematicky ide o bohateho magnata, ale dej sa tu jaxi vyparil. Tempo je pomale, a veruze aj nudne, hlavne stredna cast filmu sa priserne vlecie. Dovod, preco som to pozeral, je, ze je to preplnene proflaklymi drzkami. Idem teda konkretne, Jack Nicholson /Prelet nad Kukaccim Hnizdem, Bezstarostna Jizda, Telesne Vztahy/, Robert Mitchum /El Dorado, Lovcova Noc, Nepritel pod Hladinou/, Tony Curtis /Rozbite Zrcadlo, Spartacus/, Jeanne Moreau /Brutalni Nikita, Falstaff, Zlutý Rolls Royce/. No a nesmiem zabudnut na mojho oblubenca Donalda Pleasence /Jestli se rozzlobime, budeme zli, Race for the Yankee Zephyr, bondovka You Olnly Live Twice/. No a este De Niro k tomu. 62 % ()

Vencisak 

všechny recenze uživatele

Divím se, dívím, že Poslední magnát je tady poměrně podhodnocený. Řekl bych, že neprávem. Předlohu jsem tedy nečetl, ale že by film působil nudně? Toť zřejmě subjektivní pohled. Místy mi naopak přišel velmi vtipný. Možná to bude zálibou ve filmech o filmech, ve výpovědích režiséra o jeho řemeslu. Navíc De Niro hrající rozšafného, poměrně roztomilého ředitele opravdu stojí za shlédnutí. Stejně jako okouzlující postarší Jeanne Moreau, jejíž manýry starých hollywoodských hvězd dávají filmu zářivou gloriolu nostalgie té doby. Navíc nechybí Kazanovo tolik typické závěrečné odcházení ze scény. Kazan se s profesí rozloučil důstojně. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední magnát je jediný film, kde se setkali velikáni De Niro a Nicholson a tomu plejáda dalších hvězd (Curtis, Mitchum, Pleasance, Milland, Moreau) takže jsem byl zvědavý. No a bylo to takové nijaké. Drama bez dramatu, děj bez pořádného příběhu, atmosféra 30. let nulová. Herci tu mají větší či menší štěky, což platí i pro Nicholsona, který je tu asi 10 minut (a rozbije De Nirovi hubu). Co zbylo? Přesný De Niro jako ledově chladný, strohý hollywoodský producent, pár okamžiku kdy ožívají staré černobílé filmy a celkem pěkná romance, která ovšem od začátku nikam nevede. Nebyla tu úplná kravina, 3* si to zaslouží, ale za pár hodin nebudu vědět o čem to bylo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Film vychází ze života Irvinga Thalberga, slavného amerického filmového producenta a jednoho ze zakladatelů společnosti Metro Goldwyn Mayer. (Conspi)
  • S hlavní rolí byl před obsazením Roberta De Nira spojován Jack Nicholson, kterého si vyžádal sám producent filmu Sam Spiegel. (Conspi)
  • S rolí Kathleen Mooreové byla spojována jména Anjelici Hustonové a Susan Sarandonové, kterou upředňostňoval i samotný producent Sam Spiegel. Role nakonec připadla Jihoafričance Ingrid Boultingové. (Conspi)

Reklama

Reklama