Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (302)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Charakteristika postav námořníků bídná a víceménně dvourozměrná, dokonce i ve vypjatých okamžících "to tam není". Charakteristika ponorkového prostředí a nehody jako takové mistrovská. Temná, klaustrofobní, mrazivá, bez patosu. Vinterberg zdárně rekonstruuje historickou událost o životě a smrti námořníků nukleární ponorky a to hlavní co tomu chybí, je paradoxně trocha života a energie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než dopustit akt vměšování, raději vyměšovat na vlastní lidi, aneb K-141: The Orphanmaker. Mohlo by se zdát, že spojení Vinterberg a katastrofický film podle skutečné události bude kompatibilní jako měď s mosazí a peroxid vodíku, ale i přes postprodukční inferno to nebylo zas až tak zlé. Procedurální část bych si dokázal představit poctivější, stejně jako vyprofilování postav, ale na zoufalé souši, která relativizovala pojem národní ponížení, to ve své intimitě docela fungovalo. Apropo, nechápu, kde byl v danou chvíli lovec amfor Laďa, když Barentsovo moře je pro něj teplé jak moč batolete a hloubka 108 metrů jak bazén na dači.. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Přirozeně mě těší, že se zfilmování neujali rusáci. Na pohádky totiž nemám náladu každý den. Takže se sice musíme popasovat s tím, že herci hovoří anglicky, ale to se dá odpustit, neboť se nám dostává vcelku realistického pohledu na tragédii, která se udála v zemi, kde: "nas mnogo" a život lidský nemá žádnou cenu. Teorií o havárii je celá řada, však to, že ti chlapi třicet hodin žili, tloukli kladivem o pomoc a pomoci se jim nedostalo, jelikož "světová velmoc" neměla na záchranu vybavení, prostředky a vlastně ani baterie do záchranné miniponorky (jo, vidíš dobře), a povolit záchrannou akci zemím, které pomoci mohly- hrdost nepustí, to je na všem nejtragičtější. Důstojný film, který sice pozůstalí těžko někdy uvidí, však tvůrci se projektu zhostili se ctí. Líbila se mi jak linie podmořská, tak linie dramat, která se odehrávala v rodinách, na suchu. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Naivisticky humanistický film, který "bojuje proti komunismu" (!!!!!) stejným stylem, jako proti němu bojují mnohé porevoluční české filmy, což bych od belgicko-lucemburského filmu tohoto dánského režiséra opravdu nečekal. Mohl to být klaustrofobický thriller z potopené ponorky nebo dojemný film o beznadějném čekání manželek nebo politické drama o nemožnosti prosazení odvážné humanistické myšlenky ve zkostnatělých armádních strukturách, místo těchto variant nebo kombinace dvou z nich je to bohužel všechno dohromady, ale tím pádem pořádně nic... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Od Kursku jsem vlastně absolutně nic nečekal, o to víc mě překvapil poměrně silným emočním zářezem. Nejsem moc velký fanda těch velkolepých evropských koprodukcí. Většina z nich dopadá jako takový nemastný a neslaný mišmaš hollywoodské průměrné tvorby a nic moc zajímavého z toho tím pádem nekouká. Kursk navíc na první filmový pohled ničím zvlášť nevyniká. Průměrná vizuální stránka s množstvím (i když docela ucházejících) CGI dokreslovaček, tomu odpovídající styl vyprávění s několika se větvícími liniemi. Jenže příběh je sám o sobě natolik silný a zajímavý, že i v docela standardním filmařském provedení tlačí diváka úspěšně do sedačky. Postupně se navíc ukáže, že on ten Vinterberg přeci jen točí nadprůměrný biják, a že některé sekvence z hlavy úplně jednoduše nedostanete. Kursk je svým způsobem staromilsky odvyprávěný a ztvárněný katastrofický film, který působí na emoce diváka postupně, tak, jak se odvíjí vývoj postav a samotného příběhu. K hromadě věcí bych měl výtky a připomínky, ale divácký vjem ze silného citového zážitku u mě tentokrát vítězí. 8/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Ve filmu se vedle mnoha exemplářů dobového vozového parku objeví v několika záběrech i žlutá Škoda 105. (vladous)

Reklama

Reklama