Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 3

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (302)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ani by som to nenazval ponorkovým filmom. Je to skôr klasický katastrofický film o parte ľudí, ktorá uviazne na nejakom mieste a my sledujeme ako sa ich celý svet snaží zachrániť. A to, že sú uväznení v ponorke na dne mora je prakticky jedno. Klaustrofobických scén z ponorky sa príliš veľa nedočkáme. Väčšinu filmu je posádka v jednej miestnosti. A aj keď film na začiatku venuje postavám dosť veľký priestor na to, aby si diváka získali, tak mne boli celkom ukradnutí. Nedočkáme sa ani príliš napínavých pokusov o záchranu. Od začiatku je jasné čo treba spraviť, ale pýcha ruskej armády nepustí a tak je oveľa pútavejšie sledovať snahy ženy jedného z posádky alebo američanov ako sa snažia presvedčiť neschopnú Ruskú armádu, aby prijali pomoc. Na konci filmu som mal pocit typu: hm, to bolo všetko? Technická stránka je ok, herecké obsadenie tiež solídne, ale v žiadnom ohľade film proste nenadchne a ani na sekundu poriadne nestrhne. Nejaký dokument, ktorý som pred rokmi o histórii Kursku videl, bol oveľa napínavejší a zaujímavejší. 6/10. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že film pracuje se zadanou látkou nejlépe, jak mohl. Výprava výborná, práce s fakty korektní, fabulovaná dramatizace v únosných mezích. Sděluje bez přehnaného patosu to podstatné: že za tragédii mohl šlendrián, a že v Rusku, jako vždy, lidský život neznamená nic ve srovnání se strategickými zájmy. --- Smutný je fakt, že Rusové tohle pořadí hodnot všobecně akceptují. Pár vdov si poplakalo, ale národ jako celek vítá fakt (nebo iluzi?), že do ozbrojených sil se od té doby investuje mnohem víc, a jejich výkonost a prestiž se zlepšily. ()

Reklama

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Sleduju Černobyl (seroš) a ten pocit marnosti je naprosto stejný.Náš bývalý největší vzor a velký rudý bratr je marnost nad marnost.Chápat Ruskou mentalitu je nad mé rozumové dovednosti. Napadá mě jedna věta z dnes pro mě již neznámého díla NÁS MNOGO... Filmu bych vytknul jen z mého pohledu rychlý rozjezd..Ještě pořádně nevíte co je to Kursk a už jste v ohni výbuchu. Jinak bože ochraňuj nás před tupostí komunismu a totality.Hloupostí a malostí lidského pokolení. Ochraňuj nás od Ruské mentality. Rusko můžete jen litovat. Nemělo a nemá budoucnost. Nevěřím. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V tom důležitém základu z toho sice odkapává ta kýžená frustrace, ale na mě jsou tyhle, ve velkém, fabulující příběhy podle skutečných událostí, jen velmi blbě sežvýkatelné. Rusáci to zase jednou grandiózně posrali a se svéráznou pseudohrdostí sobě vlastní nechali pomalu chcípnout bandičku soudruhů ve tmě, zimě a smradu. To je tak asi zhruba všechno co víme. Jestli si ponórkáři efektně zpívali nad flaškou vodky, nebo si strachy srali do trenek, to už můžeme jen hádat. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

KURSK je síce výpoveď, ktorá v sebe nesie hollywoodskeho ducha, rozhodne ale hollywoodsky nevonia. Aspoň nie až tak. Dôvod je jasný. Nieje z Hollywoodu. Ako pridaná hodnota mu slúži spravodlivosť. Kto sa niekedy o tejto udalosti dozvedel, bude vedieť. Popri tom, ide o remeselne dokonalo spracované dielo. Takže niečo aj pre trikovo zaujatých geeks. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ako poradcovia pre film pôsobili odborníci na danú tému, ako novinár Robert Moore, autor knihy, na ktorej je film založený, David Russell, komodor kráľovského námorníctva, ktorý sa pokúsil zachrániť mužov z Kurska, a odborník na ponorky Ramsey Martin. (Arsenal83)
  • Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) ako šéfa verejného informačného panelu: v skutočnosti ho viedol ruský prezident Vladimir Putin. (Arsenal83)

Reklama

Reklama