Reklama

Reklama

Geniální průšvih

(festivalový název)
  • Thajsko Chalard Games Goeng (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh na motivy skutečných událostí o geniální studentce, jejích kamarádech a společném plánu, jak na podvádění v testech vydělat miliony. (Asean+3 Film Festival)

Recenze (43)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po cca 8 hodinách v pendolínu, jsem se v Košicích seznámil za hotelových okolností s csfd parťákem freddym, chrstnul jsem do sebe dvě piva, něco co se tvářilo jako jídlo a jupijajej za thajským filmem. Musím přiznat že v oblasti Thajské kinematografie jsou mé znalosti na úrovni novorozeněte, protože včetně tohoto filmu jsem viděl celkm dva thajské filmy, ovšem z průměrným hodnocením 5* což je tedy bomba. Film jeho nápad se může zdát naprosto fádní , zkoušky ve škole, možná prestižní, ale pořád zkoušky, ale co z toho udělali tvůrci to se hned tak nevidí. Regulerní moderní thriller, který má neskutečný tempo, působí sexy, je napínavej, skvělý soundrack umí dokonale vygradovat všechny "zkouškový" scény. Tvůrcům není cizí se dotknout i sociálního tématu u ekonomické situace studentů. Hlavní hrdinka Lyyn je superkočka. Už tak skvělý filmový zážitek ještě umocnil silný závěr. Festivalový start na Artfilmu v Košicích jak hrom. Navíc příjemný popíjení před a po projekci na zahrádce před kinem spojená s pokecem, víc už chtít prostě nemůžu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus v zahraničí trochu vyhajpovaná záležitost (81% od 4000 lidí na IMDB mi příjde trošku přestřelené), ale svým originálním námětem Thajsku rozhodně nedělá ostudu. Příběh o slečně, která je matematickým géniusem a rozhodne se svým nadáním vydělávat peníze, že bude při exams radit svým spolužákům, ovšem nápad a styl cheatování je hodně nápaditý (piáno) a při závěrečné zkoušce se z toho stává slušně napínavý thriller. Kdyby hlavní hrdinka nebyla taková ošklivá tlama a zkrátili by stopáž o 20 minut, možná bych šel i na 4. Na Thajsko však inteligentní a originální snímek. 65% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když se zakoukáte na plátno, bojíte se jen na chvilku vypnout, kouknout se jinam nebo se prostě jen obyčejně nadechnout, aby vám cokoliv neuteklo? Přesně tohle jsem zažil při sledování tohoto navýsost dokonalého a beze vší pochybnosti strhujícího filmu, který je vlastně o tak obyčejném tématu, jako je podvádění u zkoušek na střední škole. A pokud jste si dosud mysleli, že podvádění za pomoci obyčejného taháku je nebezpečné, tak hlavní hrdinové v čele s Lynn zde rozehrávají vysokou mezinárodní podvodnou hru, která může skončit všelijak. Ale je zaručené, že nudit se nebudete. Zde vše stojí na správném místě, od perfektně promyšleného střihu, přes skvělý hudební doprovod v těch správných pasážích, až po strhující finále, které člověka donutí zamyslet se nad morálkou a nad vlastními prioritami. Nelze nemilovat hlavní hrdinku, člověk si dokonce oblíbí i jejího soka, a vlastně celá ta parta měla něco do sebe. Tohle bylo tak skvělé, že těch 130 minut uteklo jako nic a mrzelo mě, že se musím s Lynn rozloučit. Nadšení střídá úžas nad tím, jak se z banálního tématu dá vykřesat skvělý film. Rozhodně nezapomenutelný zážitek. [27. Art Film Fest Košice] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na ťamanov celkom zaujímavá dejová linka, a tentoraz ani nebol problém s rozpoznávaním tvárí, takže som mohol sledovať príbeh už od začiatku. Sympatické tiež bolo, že sa netočil okolo lacného námetu vykradnutia banky v štýle amerického Podfuku, ale že sa snažil o originalitu. Áno, ľudia sú vynaliezaví, len keby tú vynaliezavosť využívali aj trocha iným smerom ku prospechu všetkých, nielen seba. Celkovo spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Parádní jízda, díky níž konečně vím, jsk vypadá epesní film. Jen ten závěr je spíše ekočkový. Taková pointa mě vážně zklamala. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nakoniec som sa rozhodol dať tam plnú. Už pri predošlom Poonpiriyaovom filme som váhal a toto bol skrátka bezchybný thriller s nezvyklou tématikou a perfektne premakaným scenárom. Trochu to kazí len moralizujúci záver, ale tak už to pri filmoch zo školského prostredia býva. Miestami identické s réžiou Dannyho Boylea. 90% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající. Připomíná mi to vlastní zkušenost, akorát tady je to ve větším měřítku. Nicméně, super podnikání, to se musí nechat. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Může se vynalézavost školních taháků povznést na jinou úroveň? V Ásii (Thajsku) na to mají tímhle počinem jasnou odpověď! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Po tomto tu sa už svet bude na thajských študentov študujúcich v zahraničí pozerať cez prsty ... muhahaaa. Fandila som im ako blázon. Zábavné, originálne, napínavé a svižné ... tlieskam. 4,5* ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Námět, který dělá ze švindlování při písemkách napínavý heist, není vůbec špatný a jeden se tetelí, když si navzájem hrdinové posílají odpovědi otázek, ze kterých vytvářejí čárové kódy na tužky, které si rozdávají při testech. Zbytek je bída s nouzí, kdy ohavná kamera, na koleni dělaný střih a herecké ochotnictví se plácá ve 130 minutách našedlého obrazu, které by se daly zkrátit o pětinu jenom tím, že by neustálé zpomalené záběry běžely v normální rychlosti. Měl jsem smířlivější náladu díky tomu vyčerpávajícímu thrillu, který film solil při obcházení mezinárodního testu SITC, nicméně celé dílo se u mě pokořilo finálem, kdy nám je řečeno, že pravda skutečně leží na straně nesmyslných biflovacích jednorázových zkoušek, které určí zdali něčím v životě budete, nebo ne a ne naopak, kdy by mělo být spíše straněno postavám, které chytrým a inovativním obcházením zkostnatělého systému rozhodování nakonec vyhrají nad systémem a pokoří ho tak. Oni ho zde sice pokoří, nicméně samotný systém sám zvítězí jen díky tomu, že celou lumpárnu nakonec jedna z postav napráší úřadům a to jen z vlastní sobeckosti. Potvrzení tohoto statu quo po dvou hodinách je prostě zrada, srovnatelná s tím, kdy by na konci Dannyho parťáků George Clooney šel na policii prásknout svý kámoše v zločinu, peníze by jim tak byly opět sebrány a vráceny casinu. Nevim. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Nevěřila bych, že může sledování podvodu při studentských zkouškách být tak adrenalinové. Bylo to napětí stejné, jako kdyby se jednalo o nějakou velkou bankovní loupež. A vlastně větší, protože filmů o bankovních loupežích je spousta. I když se jednalo o nefér hru, nedalo mi, než těm děckám fandit nejen proto, jak měli všechno geniálně vymyšlené, ale taky i z toho důvodu, že oba hlavní aktéři neměli na mysli jenom svůj prospěch, ale chtěli vytáhnout z bídy i své rodiče. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy nebylo opisování tak napínavé. Ta promakanost jednotlivých postupů se Thajcům povedla a konkrétně klavírní nápověda byla naprosto geniální. Sociální aspekt, který hlavní hrdinku k tomu všemu vedl sice není kodvíjak originální, ale nijak neurážel. Tradiční problém jsem měl s asijským hereckým projevem, ale jen v některých aspektech. Trošku mě zklamal závěr. Já vím, že tak by to asi mělo být, ale jsem si takřka jist, že v podání západní produkce by to bylo přesně naopak, což by se mi líbilo víc. Ale i tak je to jedna z nejoriginálnějších věcí, co jsem za poslední roky viděl. 80% ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený thajský film ze školního prostředí o geniální studentce, která za nemalé prachy začne pomáhat svým spolužákům s opisováním. I když snímek viditelně pokulhává v logice chování některých postav a poněkud matoucí expozicí, výborně si to vynahrazuje scénami se samotným podváděním při testech, které jsou zcela bezpochyby zlatým hřebem. Podobnou zábavnou sofistikovanost člověk najde třeba u Dannyho parťácích nebo Mission Imossible, ovšem tady nejde o to dostat se do nějakého trezoru nebo banky, tady jde prostě o to napsat těžký test za jedna. A světe div se, tady je to napínavý jak kšandy, obzvlášť během vynikající poslední třetiny, kde si hrdinové vezmou pod palec jeden z nejtěžších mezinárodních testů, jsem si začal trochu i kousat nehty. Mimo tyto skvělé scény se ovšem o žádný zázrak zas až tak nejedná, vztahy mezi jednotlivými charaktery nejsou moc zajímavě rozvinuté, ovšem k hlavní hrdince si člověk najde sympatie, to zase jo. Velice fajn podívaná, navíc je to vůbec první thajský film, co jsem v životě viděl, takže díky! Slabší 4* ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Po 13 game sayawng je "Chalard Games Goeng" ďalší solídny krimi-thriller z thajskej produkcie, ktorý svojou originalitou a autorovou nápadivosťou pozdvihuje inak štandardnú zápletku, ktorá býva v mnohých prípadoch nefunkčná a pochopiteľne aj podceňovaná. Síce sa spočiatku môže zdať, že námet o podvádzaní pri písomných skúškach zrejme nič veľké neponúkne a viac ako 2-hodinová stopáž by bola vzhľadom k námetu celkom prepálená, ale prekvapivo bol výsledok úplne iný. Mnohé nápady tu sú hravým spôsobom šikovne spodobené, nesklame ani celkom sympatický kasting a v pozadí beží dobrý soundtrack, bez ktorého by niektoré scény vôbec nefungovali. Dokonca tu bolo aj minimum komických alebo vyhrotených momentov, čo v ázijskej kinematografii veľmi nebýva zvykom. Chalard Games Goeng by si mohol zaslúžiť aj štyri hviezdy, lenže nie všetko tu funguje tak ako má a stále sa tu vyskytujú väčšie či menšie chyby, ktoré film stále nijak nevyzdvihujú z priemeru. Jednou slabou stránkou je napríklad to, že sa dej ubehá viacerými smermi a nevie, ktorý by bol ten správny. Keď divák dopozerá prvú polovicu zdá sa, že prichádza rozuzlenie a následné vyvrcholenie medzi dvoma rívalmi, avšak len vtedy začína hlavná dejová línia a všetko, čo bolo predtým akosi stráca nejakú hodnotu. Prechod z priemernej školskej drámy s komediálnymi prvkami na vážny napínavý thriller nefunguje úplne tak ako má a celé to neskôr pôsobí nevyvážene. Jednoducho to kvalitatívne nie je stále na tej istej úrovnia dobré scény sa striedajú s tými zlými. A aj keď je záverečná skúška poriadne napínavá a takmer až plnohodnotná, finále bolo nakoniec úplným sklamaním. Najviac mi prišlo blbé vyhrotené, alebo skôr nerealistické riešenie situácií (vyvarujem sa spoilerom, ale napríklad scéna, kedy sa hlavnej hrdinke a otcovi skazí životný cieľ bola riadne divná, nerealistická a racionálnym uvažovaním až neuveriteľná), ale to bolo asi zámerom pre ten "comedy" žáner, ktorý je k tomuto filmu priradený. Ak vyhľadávate originálny a napínavý thriller, od ktorého očakávate nápadité a hravé momenty, smelo do toho, avšak nejak vyložene inteligentný scenár od toho naozaj neočakávajte. Silné tri hviezdy a bohužiaľ slabé finále. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Ze dvou třetin čistej řez, poslední akt už ale přehnaně šponuje napětí do komických výšin (bezmála bourneovskou honičku s ruskou gorilou ten film vůbec nepotřeboval). Zasloužená chvála za nápaditou režii, proklatě ostrý střih a tu plíživou kritiku školního systému, kde odejít do zahraničí znamená zruinovat si mládí, nebo si zaplatit někoho, kdo si ho zruinuje za vás. 80% ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Nápaditý snímek s pěknými děvčaty v hlavních rolích, na Thajsko neobvykle kvalitní dílo. O napětí i díky povedené hudbě nouze není a nad nápaditostí postav zůstává někdy rozum stát, kam se hrabou mé dávné metody podvádění na střední :-) Ale zdaleka ne vše se točí jen a jen kolem testů a zkoušek, film má i svou druhou tvář, kterou je drama odehrávající se mimo školu související s rodinnými poměry jednotlivých studentů. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Thajský film jsem už dlouho neviděl a tento mi nedávno padl do oka a tak jsem do toho šel. Odnáším si z něho vesměs kladné pocity, i když je určen spíš teenagerům. Ale na chuť by si mohli přijít i příznivci exotického prostředí a odlišnější mentality. Rozhodně je příběh o zneužívání své geniality při podvodech originální a zpracování slušné. A jen dokazuje, že "s jídlem roste chuť ..." [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama