Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Recenze (309)

Paity 

všechny recenze uživatele

Úvodní část pentalogie o básnících, o které už od začátku přichází svět. Skvělé herecké obsazení a zejména Oldřich Navrátil, co by Emil Nádeníček je geniální. Ješě bych vyzdvihnul skvlého Ringo Čecha, co by místního saunmana a následně i zpěváka na prknech, co znamenají svět. Velmi příjemné, velmi pravdivé, velmi nevtíravé a hlavně, pro všechny generace. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Básníci resp. první čtyři díly kondenzují nostalgii po časech, kdy jsem byl na tom s buchtami podobně jako Štěpán, ale na poezii jsem neměl střevo a na obrozeneckou akci, jejímž prostřednictvím bych si vychutnal všechno a všechny včetně chemikáře, koule. O organizačních dovednostech nemluvě. Rámec režie ochotnického představení jako příležitosti seznamovat diváka s postavičkami filmu velmi sluší. První díl z kvalitativního básnického monolitu vyčnívá ženskou představitelkou, která by zasloužila méně lyrický nick [třeba Blbka, svou pitomostí je coby objekt gymnazijních tužeb příznačná], ještě snesitelným podílem citátů a průpovídek, které v následujících dílech převážily nad civilní mluvu, a dokonalou nevinností, jež se z logiky básnické evoluce z následujích dílů postupně vytrácí, aby vyklidila pozice dospějšímu přístupu ke vztahům a pragmaticky uvolnila prostor product placementu a chlípným narážkám na zrzavé pubické ochlupení [všude jinde kvituji, ale od básnické série čekám jaksi cosi víc, než v co se zvrhla ve třetím tisíciletí]. K folklóru vybírat nejlepší díl se přidávám i já: Volím číslo tři. Bezdíkov rulez. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Tohle mám moc rád, navíc spojit filmovou dvojici Štěpána a Kendyho byl vynikající nápad! Jsou to určitě nejlepší básníci a prostě česká klasika. ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

První díl básníků, který odstartoval celou sérii. Poprvé se setkáváme s nezapomenutelným Pavelm Křízem coby Štěpánem Šafránkem a Davidem Matáskem jako jeho kamarádem Kendym. Výborní jsou např. i Oldřich Navrátil v roli Nádeníčka, Luděk Kopřiva jako baletní mistr, František Ringo Čech se svými tanečními kreacemi a písní „šuby duby Amerika“ Jiří Císler jako „rejža“ a v neposlední řadě Miroslava Šafránková jako Borůvka. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Přesně tak!První tři básníci jsou nejlepší, teď ty poslední dva porevoluční díly mě přijdou takový dělaný na silu.. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Start této úspěšné série začal dobře...sice se tento film trošku vymyká těm následujícím, zejména v tom, že tu je všechno tak trošku "soft",ale to je vlastně to, co se mi na tomto filmu líbí. ()

kapibara 

všechny recenze uživatele

....."a pane Nádeníček,proč tam zpíváte pár sejrů,tam má být kus chleba?!!...."tam jsou dlouhý noty!!!....bych vypadal jak pitomec!!!" nezapomenutelný Nádeníček,Emil Nádeníček :) ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

V pochmúrnych 80ich rokoch bola táto komédia to lepšie čo v starom dobrom ČSSR vyšlo na strieborné plátno. Vždy sa rád k básnikom vraciam (k prvým trom alebo štyrom). ()

ADIO45 

všechny recenze uživatele

Režie i scénáře se bravurně zhostil Dušan Klein, námět k filmu ale napsal Ladislav Pecháček - ten svou povídku původně pojmenoval Amatéři, rozhodně nepočítal s tím, že jeho kratičkou novelu někdo zfilmuje. Je to česká komedie, s nádechem ironie, různých vtípků, lásky, ale hlavně poetismu uhrančivého Štěpána, a jeho nejlepšího kamaráda Kendyho. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Legenda - ač považuju pozdější díly ( některé ) za koukatelnější , tak tohle je první a originální s některými nezapometulnými hláškami, songy a postavami drobných rolí je pecka. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Mám sérií o básnících opravdu rád, ale první díl u mě za druhým a třetím o kousek zaostává. Jako seznámení s hlavními hrdiny to obstojí na výbornou, ale neměl jsem při sledování tak příjemný pocit, jako u následujících částí. Stále se ale jedná o nadprůměrný příspěvek do žánru. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ano, film pro pamětníky. Zmínka o logaritmickém pravítku, tak to bude už hodně starý... Pro naši generaci ale tenhle film nezestárne. Prožívali jsme podobné romanticko-sentimentální chvíle na gymplu, jen zhruba s desetiletým rozdílem - a tenkrát se svět tak rychle neměnil... Film už předznamenává uvolnění cenzury po tvrdé normalizace 70. let, když si dovoluje kritiku frází a hesel, jimiž byly tehdy plné všechny noviny. Novátorské uvedení Lesní panny zcela pravdivě vypichuje rozčarování mnohých emigrantů, kteří si mysleli, že jim v cizině budou létat pečení holubi do úst. Pavel Kříž toho moc nenafilmoval, tenkrát si ho pamatuji jen ze Zámku Nekonečno, po návratu pak snad z průměrných Andělských očí a odpadových seriálů. Tenkrát se zdál být ale skutečně nadějnou hvězdou českého filmu. Mirka Šafránková byla půvoabnou dívenkou - na rozdíl od kyprých Kořínkové a Štěpánové. Skvělou roli získal František Filipovský, obdivuhodné bylo jeho přitančení na pódium (v takřka 75 letech). Skvělá role tanečníka Huga byla přisouzena Luďku Kopřivovi, velmi dobře se svou komikou uvedl Oldřich Navrátil a ovšem Ringo Čech se svým nádherným songem Šuby Duby Amerika... Velmi vydařený první díl Básníků. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká filmová série s výborným úvodním dílem, a lehkým českým humorem. Kříž a Matásek ve svých životních rolích, které jim zajistili popularitu na dlouhá léta. ''Pojď pojď už se nevracej...'' ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama