Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španělsko La casa de papel (Netflix version) (více)
Trailer
Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Španělsko, (2017–2021), 38 h 55 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvůrci:

Álex Pina

Hrají:

Álvaro Morte, Úrsula Corberó, Alba Flores, Itziar Ituño, Jaime Lorente, Miguel Herrán, Darko Peric, Paco Tous, Esther Acebo, Pedro Alonso, María Pedraza (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Recenze uživatele Evander k tomuto seriálu (8)

Série 1 (2017) (S01) 

První série La casa de papel mě zaujala promyšleným příběhem, zajímavou směsicí ústředních postav i celkově svým stylem. Jedná se o méně tradiční seriál, a o to zajímavější alespoň zpočátku je. Dobrý dojem ze seriálu jako celku mi kazí pouze extrémně nesympatická vypravěčka, a to opravdu neřeším její vzezření. V budoucí série v tomto případě moc nevěřím a píšu to dopředu, protože směřování seriálu ke konci první série moc naděje na dobrou podívanou i za dalších několik dílů neskýtá. No, uvidíme, první série je na každý pád v průměru velmi dobrá, zamrzí jen poměrně velké výkyvy v kvalitě jednotlivých dílů. 81% ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá série La casa de papel je celkově o něco slabší než série první. V některých místech tvůrcům citelně dochází invence, občas bych řekl, že snad i improvizují, což mě dost překvapuje (měl jsem za to, že první dvě série jsou ucelený, původní, a hlavně předem hotový příběh). Akční scény jsou napříč sérií místy přitažené za vlasy, až to hezké není. Vůbec se nehodí do této skvěle promyšlené hry na četníky a lupiče. Ale abych jen nekritizoval, většinu času je seriál velmi napínavý, stále obsahuje řadu výborně zpracovaných postav, které si v některých případech snadno dokážou získat divákovy sympatie. Vyvrcholení série mě pak po příběhové stránce velmi mile překvapilo a opravdu se mi líbilo. Po stránce provedení však většina z posledních desítek minut dost pokulhávala. Akční scény jsou v závěru opravdu velmi laciné (skoro až komiksové). 77% ()

Série 3 (2019) (S03) 

Třetí série La casa de papel je už výrazně slabší než první dvě. Stále se na ni dá relativně příjemně dívat, ale už je zde více nepromyšleností, objevují se naprosto debilní akční scény, postavy začínají jednat v rozporu se svými charakterovými rysy, když se to autorům zrovna hodí a tak bych mohl pokračovat. Seriál je dobrý a třetí série je stále ještě v pohodě koukatelná, ale trochu už se začínám děsit toho, co přinesou další dvě série. 69% ()

Série 4 (2020) (S04) 

Čtvrtá série La casa de papel je jednoznačně nejslabší ze zatím natočených a mrzí mě, že touto sérií, kterou už jsem vlastně pouze ze zvědavosti přetrpěl, děj nekončí. Už tato série je vyloženě pouze nastavovanou kaší a nedovedu si ani představit, co ještě autoři „vyškrábnou“ do série páté, kterou bohužel též uvidím, protože chci vědět, jak příběh skončí. Pokud by takovouto „kvalitou“ seriál začal, viděl bych tři, možná čtyři díly a bylo by vymalováno. 42% ()

Game Over (2020) (S04E01) 

Jednotlivé epizody seriálů nemám ve zvyku komentovat, ale zde prostě musím. Jedná se o doposud jednoznačně nejslabší epizodu seriálu, která ve svých přibližně 53 minutách obsahuje kolem 40 minut balastního materiálu, který do příběhu ani do tohoto seriálu vysloveně nepatří a tvoří pouze vatu. Takové vaty pozvolna přibývalo už v předchozí sérii, ale zde je to vrchol. Vaty je více než skutečného obsahu, a to je velmi smutné! Děj se tedy samozřejmě v této epizodě prakticky neposunul. Řekl bych, že po koupi práv k seriálu Netflixem, jej čeká stejný osud jako House of Cards. ()

Technické KO (2020) (S04E06) odpad!

Jednotlivé díly seriálů obvykle nekomentuji, u La Casa de Papel se ale musím vyjádřit již ke druhému dílu a zároveň poprvé některý díl tohoto seriálu ohodnotit jediným dostupným slovním hodnocením. Seriál jsem měl od začátku rád pro jeho neotřelý nápad i zajímavý způsob zpracování, ale co jeho tvůrci předvádí od třetí série a ve čtvrté sérii graduje, je neuvěřitelné a naprosto šílené. Tímto dílem se z mého dříve oblíbeného seriálu stává nekoukatelná sračka. Upřímně nevím, proč zrovna toto mají tvůrci zapotřebí, ale poslední dva díly jsou takřka nekoukatelné. Přirozeně z toho viním Netflix, ale to už tak asi u mé generace chodí… ()

Série 5 (2021) (S05) 

První půlka série je skoro katastrofa, ta druhá je o poznání lepší a rozhodně významně lepší než celá čtvrtá série. Sérii nicméně hodnotím jako celek, a tak je bohužel přibližně na úrovni té čtvrté, možná o malinko lepší. Nesporným faktem však je, že by bylo lepší, kdyby seriál zůstal u prvního povedeného příběhu a tento druhý, tedy poslední tři série, ani nevzniknul. Pátá série je opět, stejně jako série čtvrtá, pouze nadstavovanou kaší, hlavního příběhu je málo a aby mohl vzniknout požadovaný počet dílů, zákonitě musí obsahovat více vaty než skutečného příběhu, a tak se to i zde děje. Musím ale férově uznat, že poslední dva díly, a hlavně ten úplně poslední, tuto sérii táhnou nahoru a zakončení příběhu je příjemné a divácky vděčné, tím ale rozhodně neříkám smysluplné nebo reálné. Za celých pět sérií se mou suverénně nejoblíbenější postavou stala inspektorka Raquel Murillo alias Lisbon, druhá s jistým odstupem Nairobi a pak dlouho nikdo, možná Helsinky, Angel nebo Bogota, z minulosti asi Moskva. 45% ()

Spousta životů (2021) (S05E05) odpad!

Upřímně mě zajímá, kam až dokáže tento zpočátku výborný seriál klesnout a když vidím vývoj posledních sérií, tak věřím, že ani tento díl ještě není úplným dnem. Teda on samozřejmě úplným dnem je, ale tvůrcům La case de papel v tomto směru věřím a jsem si jistý, že se v posledních dílech ještě dokážou překonat. Jediným důvodem, proč se na tuto s prominutím sračku stále dívám, je to, že mě zajímá, jak příběh, byť uměle natahovaný, až to hezké není, skončí. ()

Související novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama