Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet EUR1,300,000Tržby Celosvetovo $478,000▐ Nedá sa uprieť snaha o dosť originálny thriller, ktorý dokonca má aj nejaké tie slušné zvraty, či napätie. Herecky to je troška kostrbaté, hlavne úvod má taký pomalší rozbeh, také rozkúkavanie sa ale potom sa to zlepší. Kamarátka hlavnej predstaviteľky tam občas zbytočne prehráva, je taká okiepená. /60%/ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že se našinci taky konečně pouští i do jiných projektů, než jen dobových dramat, krimi seriálů a stupidních komedií. A technologický sci-fi thriller je docela velké sousto. O to víc mě překvapilo, že se to v rámci mezí povedlo. Scénář samozřejmě zamrznul někde v 90. letech u Krajních mezí, ale vizuálně to působí jako slovenská variace na Black Mirror a i přes hromadu naivních momentů, které si technologicky odporují a hlavně jsou bez jasně daných pravidel (hlavně samotná AI), je to docela zábava sledovat. Postavy jsou, až na kámošku hlavní hrdinky, celkem v klidu, má to fajn cinematography a dějově to až nečekaně graduje. Cením i dobrou pointu. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi hodnotí dost těžko. Silné 3* nebo slabé 4*? Jako, líbilo se mi, že to má napětí (a v závěru je teda funkční dost, až jsem čuměl), že v Česku konečně natočil film jiného žánru, než komedie nebo drama (a ještě pohádky se tu točí) a vlastně mě to skoro ani nenudilo, což je taky celkem zázrak, Gabriela Marcinková se tu snaží uhrát co může, jelikož je to skoro celé jenom na ní, jelikož ostatní role tu jsou vedlejší, taky to bylo celkem dobře natočené a na naše poměry i dobře zvládnuté, dokonce to bylo zvládnuté i technicky. ALE... Má to i negativa. Je tu dost nelogičností, dost děr ve scénáři (SPOILER jako, fakt pochybuju, že by ten dům získal takovou moc, aby ovládl každou elektroniku po světě... KONEC SPOILERU), sem tam to je i tak trochu naivní, ale to jsem schopný režisérovi (ale snad jenom českému), který doposud točil teen komedie a teď se pokusil o něco nového a vážného a napínavého, odpustit. Příště by to mohlo být lepší. Některé vedlejší role, konkrétně kamarádka Zuzany, jsou celkem blbě zahrané (SPOILER kamarádka jí najde na mobilu, kdo jí skrze ty kamery v domě sleduje a tlemí se u toho, jako kdyby o nic nešlo KONEC SPOILERU a těch momentů je víc). Co se nápadu týče, je tam toho hodně z jednoho čarodějnického dílu Simpsonových, tohle jsem jako fanoušek přehlédnout nemohl. Na jednu stranu, je zajímavý nápad to natočit vážně, na druhou stranu, fakt tam toho je z toho dílů dost vykradeného, naštěstí závěrečná pointa je jiná. A tohle všechno ten film prostě kazí. Zase upřímně, české filmy jsou tak strašně v háji, že tohle rozhodně patří mezi nejlepší filmy tohoto roku, aspoň co jsem zatím viděl. Když zavřu obě oči, tak by to na slaboučké 4* bylo, ale jenom kvůli tomu, že nic moc lepšího tenhle rok v Česku nevzniklo. Což je celkem šílený, jak zmiňuji u spousty komentářů k letošním českým filmům. Takže velmi, velmi slabé 4*. Btw, chtěli jste někdy vidět, jak dům znásilní ženskou? No prosím. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film je na československé poměry tak jiný, až jsem si celou dobu sledování říkal, kde jen že jsem podobný námět viděl. Zajímavý scénář i děj mi rušily mezinárodní obsazení (nevím proč, ale odjakživa mám ke kombinaci herců odpor) a "Oko dravce" na konci, stejně jako trochu zvláštní pointa. Ovšem celkově jsem se docela bavil. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Konceptuální přehlídka spodního prádla (kdybyste to nevěděli, tak sochařka standardně v ateliéru pracuje v sexy černém prádelku, ze kterého jí leze půlka zadku) a hlouposti nelogického jednání postav. Rozhodně se budu svěřovat chlápkovi, co vypadá nejvíc podezřele a polezu do jeho baráku, když už mám echt podezření, že mě špehuje. A taky ustelu svojí kámošce na sedačce v obýváku a přikryju ji levnou dekou z IKEA, když mám monstr super-barák, ve kterém když nejsou pokoje pro hosty, tak co tam je? Sex s výřivkou ultra WTF a Vojtěch Dyk jako jeden z mnoha pasivních, okatě nastrčených product placementů. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Děj filmu nápadně připomíná Speciální čarodějnický díl (2001) seriálu Simpsonovi (od r. 1989). V části s názvem Dům na zabití (House of Whack) se Simpsonovi přestěhují do chytrého domu, načež umělá inteligence začne mít zálusk na Marge. „Romantická“ scéna ve vaně se rovněž vyskytuje v obou dílech. Na tuto podobnost v minulosti upozornili jak diváci, tak i filmová kritika. Už během prvních uvedení v kinech autoři zmínili inspiraci zahraničním seriálem, jeho název však neuvedli. (krisikowa)
  • Zbraň použitá ve filmu je odstřelovací puška SVD dragunov. (K98)

Reklama

Reklama