Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Karel Janak sa snazi a snazi a sńazi ... ale prilis u toho vidiet kopirovanie zahranicnych vzorov. Nie ze by to vadilo, ale obavam sa ze Janak rezisersky nedospeje ani na svoju 50 -ku. Zacinal nezavaznymi tinedzerskymi komediami a naraz snaha o pomaly az mysteriozny fryler , a hned dokonca o Umelej inteligencii ? Podla Janaka jo, ale ja myslim, ze scenar je priserny, napisany len na kolene a to este aj hura systemom. Apropo, ceskoslovenske mysteriozne frylery sa tu stale jaxi neudomacnili. Uzivatel Kamil Fila znamy tu ako Tetsuo ma Ramzeszial pravdu to s tou brakovostou : 30 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemá to chytrý dům Alfie vůbec jednoduché. Pošle paničce květiny, ona mu nabídne tykání, on ji vzápětí udělá ve vaně a co na to ona? Druhý den je naštvaná a chce si zase vykat. Tohle by rozhodilo nejeden procesor.. Po řemeslné stránce se to snaží tvářit alespoň evropsky, když už ne světově a pobaví i užití hlasu Tonyho Starka, nicméně s narůstajícími aktivitami malého Skynetu se vše zhoupne do tvůrčího tápání v thrillerové oblasti, logického vzduchoprázdna a nechtěné směšnosti. A mimochodem, nešlo si nevzpomenout na speciální čarodějnický díl Simpsonů, kde se „Ultrahouse 3000“ s medovým hlasem Pierce Brosnana marně pokouší odloudit Marge. Koupelnový gigolo Alfie by si za své empatické rozhraní zasloužil stejný osud. Službu u Patty a Selmy, kde by s odpojenou autodestrukcí a zahalen cigaretovým dýmem plnil roli popelníku.. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V první řadě oceňuji, že po delší době někdo v česko-slovenském prostředí dokázal natočit i něco jiného, než film s tématem komunismu, romantickou komedii nebo vánoční pohádku (škoda, že se po tomhle dost zdařilém pokusu o moderní žánrovku vrátil Karel Janák zase zpátky do těch posledních zmiňovaných oblastí). Mysteriózní thriller se sci-fi zápletkou vnímám jako příjemné osvěžení domácího filmového rybníčku, Důvěrný nepřítel je svěží, moderní, má nápad i myšlenku, sympaticky kolíše na hraně thrilleru s přesahem a atraktivní filmové zábavy. Úpřimně žádné geniální dílo se nekoná a snad každý druhý aspekt (vybrané dialogy, různé díry ve scénáři, vrcholná akční scéna... o výkonu v hlavní mužské roli raději nemluvě) by si šlo představit ve výsledku na lepší úrovni. Na druhé straně jako celek to překvapivě na mě dobře fungovalo, musím pochválit slušný vizuál, výborný střih, stejně jako budování atmosféry a napětí – ten film mě ani jednu minutu nenudil, po celý čas spolehlivě udržel nejen v pozornosti, ale také v napětí, přestože některá vyústění šlo předvídat. Podobný „inteligentní“ dům s funkcí počítačového pomocníka, mluvícího a na každém kroku zasahujícího bych i přes některé výhody vážně nepotřeboval a na místě Zuzany bych veškerá umělá zařízení v krásné stavbě začal ničit daleko dříve... :o) Přesto mě postupná cesta k vrcholu hrozby tohoto vynálezu zkázy bavila, stejně jako odhalování záhadného počínání systému a jeho pravého úkolu. Za mě spokojenost. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi hodnotí dost těžko. Silné 3* nebo slabé 4*? Jako, líbilo se mi, že to má napětí (a v závěru je teda funkční dost, až jsem čuměl), že v Česku konečně natočil film jiného žánru, než komedie nebo drama (a ještě pohádky se tu točí) a vlastně mě to skoro ani nenudilo, což je taky celkem zázrak, Gabriela Marcinková se tu snaží uhrát co může, jelikož je to skoro celé jenom na ní, jelikož ostatní role tu jsou vedlejší, taky to bylo celkem dobře natočené a na naše poměry i dobře zvládnuté, dokonce to bylo zvládnuté i technicky. ALE... Má to i negativa. Je tu dost nelogičností, dost děr ve scénáři (SPOILER jako, fakt pochybuju, že by ten dům získal takovou moc, aby ovládl každou elektroniku po světě... KONEC SPOILERU), sem tam to je i tak trochu naivní, ale to jsem schopný režisérovi (ale snad jenom českému), který doposud točil teen komedie a teď se pokusil o něco nového a vážného a napínavého, odpustit. Příště by to mohlo být lepší. Některé vedlejší role, konkrétně kamarádka Zuzany, jsou celkem blbě zahrané (SPOILER kamarádka jí najde na mobilu, kdo jí skrze ty kamery v domě sleduje a tlemí se u toho, jako kdyby o nic nešlo KONEC SPOILERU a těch momentů je víc). Co se nápadu týče, je tam toho hodně z jednoho čarodějnického dílu Simpsonových, tohle jsem jako fanoušek přehlédnout nemohl. Na jednu stranu, je zajímavý nápad to natočit vážně, na druhou stranu, fakt tam toho je z toho dílů dost vykradeného, naštěstí závěrečná pointa je jiná. A tohle všechno ten film prostě kazí. Zase upřímně, české filmy jsou tak strašně v háji, že tohle rozhodně patří mezi nejlepší filmy tohoto roku, aspoň co jsem zatím viděl. Když zavřu obě oči, tak by to na slaboučké 4* bylo, ale jenom kvůli tomu, že nic moc lepšího tenhle rok v Česku nevzniklo. Což je celkem šílený, jak zmiňuji u spousty komentářů k letošním českým filmům. Takže velmi, velmi slabé 4*. Btw, chtěli jste někdy vidět, jak dům znásilní ženskou? No prosím. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Co vznikne, když se po teenagerských komediích pustíte do dramatického, mysteriózního thrilleru? Vlastně jen další komedie, i když nechtěná. Jak přesně píše Oktavianus, pan režisér s panem Slivkou zřejmě na Primě zahlédli jeden z čarodějnických dílů rodiny Simpsonových a napadl je tento super filmový nápad, žel je také napadlo to natáhnout na sto osm minut. Režie je docela slušná, nicméně scénář je skutečně jedno velké faux pas, stejně tak celý vývoj děje i některé postavy (jediný soused široko daleko se super půdou či tajemná Andrejova kolegyně). K dobré režii by bylo potřeba přidat i scénář minimálně na stejné úrovni, možná příště. [Kino Citadela - Litvínov]. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • „Hledali jsme supermoderní dům, který by stál opravdu uprostřed samoty a působil tak ve filmu dostatečně strašidelně. Nakonec jsme točili v domě, který je v Praze uprostřed další zástavby, ten jsme ‚obalili‘ do modrého pozadí a okolí samoty, které je pak vidět ve filmu, je tak iluze. Natáčení tím samozřejmě bylo složitější, protože exteriéry se točily v Tatrách, a propojit ty přechody nebylo snadné,“ dodává k natáčení Důvěrného nepřítele režisér Karel Janák. (Lucillle)
  • Děj filmu nápadně připomíná Speciální čarodějnický díl (2001) seriálu Simpsonovi (od r. 1989). V části s názvem Dům na zabití (House of Whack) se Simpsonovi přestěhují do chytrého domu, načež umělá inteligence začne mít zálusk na Marge. „Romantická“ scéna ve vaně se rovněž vyskytuje v obou dílech. Na tuto podobnost v minulosti upozornili jak diváci, tak i filmová kritika. Už během prvních uvedení v kinech autoři zmínili inspiraci zahraničním seriálem, jeho název však neuvedli. (krisikowa)

Reklama

Reklama