Reklama

Reklama

Zabíjení

  • Česko Velká kořist (více)
Trailer

Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Příjemná staromódní černobílá detektivka založená na precizním naplánování loupeže peněz z dostihů a přesném rytmu jejího provedení nahlíženého z více pohledů. Ovšem jedna zvědavá žena a jeden neposlušný pes dokáží změnit i dobře provedený plán. Podle mne jde o nadprůměrné noir - krimi, ale ještě ne geniální snímek začínajícího Kubricka. Do 2001: Vesmírné odysey, Osvícení nebo Eyes Wide Shut to má dost daleko. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gAe1CJWH_B8 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ještě, že jsem seděla, vám řeknu - díky komentářům, které jsem si prozřetelně četla před projekcí, což běžně nedělám... Termín komentář bych v těchto případech změnila na ódu, už jen pro abúzus slůvka geniální, které mě v panice donutilo pátrat v záhlaví, zda se proboha nejedná o žánr! Takže já se teď podělím o své dojmy, kde na "g" budou začínat jen výkony herců - tedy gumové... ani plán loupeže mně nepřišel nijak perfektní, ale zato celkem odpovídající skutečnosti, proto taky většina lumpů končí za mřížemi, ještě v tom lepším případě, že. Lineární neuspořádanosti nechci upírat prvenství, sofistikovanost však ano. Po nějakém tom odlehčení vtipem ani stopy, pokud k němu neměla posloužit krása pokladníkovo sviňské ženy nebo úsměv čarostřelce Nikkiho. Největším krachem se ale ukázalo být soupeření vypravěče a hudby o to, kdo je rušivější - a nemůžu se rozhodnout. Nezklamala noir atmosféra a stylizace padouchů (prostě padouši ze starých časů mně přijdou mnohem víc padouchovitější, než ti současní), jakož i staré dobré propriety typu futrál na hudební nástroj a nakonec i vcelku napínavý průběh loupeže. Můj verdikt beztak nemůže znít jinak, než - dalo se. I s přihlédnutím k době vzniku. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Výborná režisérova hra s narativními schématy dělá i z jednoduchého a přímočarého příběhu velice zajímavou podívanou, škoda jen že ji místy přehnanou teatrálností zvrhává až k sebeparodičnosti. Každopádně technicky - hlavně kamerou, světlem a komponováním záběrů je o několik tříd výš než všechny noirové filmy které v té době vznikaly. 8/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kubrick nedokázal natočiť zlý film. V tomto prípade nesklamal, ale ani neohúril. Slušne rozohraná dráma podľa mňa v druhej polovici stráca dych a poteší vás len smrť jednej hnusnej mrchy. Tiež si myslím, že na krátku stopaž tu bolo príliš veľa postáv. Zaujímavou bola kamera, ktorú tentokrát ale prekvapivo nedržal v ruke samotný Kubrick. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Po dosledování tohoto snímku mám nekontrolovatelné záchvaty radosti. Náhle, jakoby z ničeho nic, zvednu obě ruce na obličej, křečovitě otevřu ústa, pevně zavřu oči a vydávám blíže nedefinovatelné zvuky. Takovou odezvu u mě vyvolalo Zabíjení, respektive naprosto dokonalý závěr, jelikož, přiznejme si, začátek byl poněkud nevýrazný a člověk, tedy já, v tu chvíli nějak neočekával, i přes fakt, že film vedla persona Stanleyho Kubricka, se snímek stane až tak dobrým. Mimo začátek mi ale rovněž absolutně nesedla scéna při jedné z vražd, kdy se mi na mysl vkradla i kacířská myšlenka, která nesla něco o amatérismu. Jinak ale výborný zážitek a Kubrick rozhodně nezklamal ani ve svých začátcích. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1956 v New Yorku. (Varan)
  • Stanley Kubrick a producent James B. Harris založili před natáčením společnost Harris-Kubrick Pictures. Společně koupili práva na novelu Lionela Whitea "The Snatch" za 10 tisíc amerických dolarů, avšak asociace výrobců a distributorů filmů MPPDA nedovolila natočit film o únosech dětí. Došlo tedy k výměně práv na knihu "Clean Break", podle které byl poté film natočen. Novela "The Snatch" se pak dočkala zfilmování v roce 1968 jako Noc následujícího dne (1968) s Marlonem Brandem v hlavní roli. (gogos)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama