Reklama

Reklama

Seveřané

(seriál)
Norsko, (2016–2020), 9 h 8 min (Minutáž: 29–34 min)

Hrají:

Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program plný drancování, plenění a násilných řešení problémů. (Netflix)

Recenze (64)

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Norští tvůrci nenechali na svých vikinských předcích nit suchou a divákům servírují koktejl černé a inteligentní konverzační komedie, která nicméně občas sklouzne k trapnějšímu fekálnímu humoru. Úroveň jednotlivých dílů/ sérií se drží na přijatelné úrovni, nebránil bych se tudíž dalším pokračováním. Jarl Varg se pro mě navíc stal jedním z nejlepších seriálových záporáků za poslední dobu :-))). ()

tharros 

všechny recenze uživatele

|| V kategorii briliantních píčovin, dávám 121% || Sám moc dobře vím, jak zaujatý vůči seriálu jsem, ale když mě to tak strašně baví. Skrze krátkou stopáž, excelentně ztvárněné postavy a chytře napojenou třetí sérii na první, jedu Seveřany stále dokola a dokola. || Dodatek na závěr: Pro ty, kteří vyrůstali na francouzské ptákovině RRRrrr!!! je tohle dream come true ()

Reklama

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Ako to dopadne, keď sa stretnú Vikingovia a Monty Python. Seriál má príjemnú stopáž a rýchlo ubieha, humor je trefný a veľká väčšina postáv sympatická. Jedinou výnimkou bol Orm, ktorému som prial fakt krutý koniec.  Ten sa však nekonal, keďže druhá séria bola neukončená a tretia bola v podstate "nultou", akýmsi prequelom k prvým dvom. Podľa mňa dosť nešikovný a narýchlo spatlaný ťah po tom, čo nechali v druhej sérii zabiť jednu z najobľúbenejších postáv a potom nevedeli, ako ďalej. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tu jednu hvězdu dávám za kostýmy, kameru a přírodu. Jinak je to tak naprostá nudná sračka, že jsem fakt nechápal. Jako humor není tupý a prvoplánový, on je vlastně jen strašně zdlouhavě podaný a mnohdy ani není moc vtipný. Často je fekální. Na každý díl vychází jen pár vtipů a většina je tak protažená, že člověka ani nebaví čekat na pointu. Postavy jsou nezábavné a nesympatické. Je to obrovská ztráta času. A tak to vypadalo nadějně. Úplně jsem si přál, aby se tam objevila ta legendární montypythonovská noha, všechny rozšlápla a někdo zařval: Tenhle skeč už není vtipný!" ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

A teď mi vysvětlete, jak třeba v porovnání s inteligentním a dost zábavným Space Force může mít tohle 78%? Shlídnul jsem dva díly a fakt mě to nebavilo. Těšil jsem se na podle traileru docela záživnej humor zasazenej do mně blízkýho prostředí vikingů. Bohužel jsem dostal hodně chabej humor zasazenej do jinak vcelku povedenýho prostředí vikingů. Celej vtip tady je založenej na trapně otravnejch dialozích, ve kterejch jde jen o rejpání se v detailech a slovíčkaření. Prostě takový ty americký rádoby-zdvořilostní dialogy, "obohacený" o trapný vyhánění věcí ad-absurdum. Fakt nechápu, jak tuhle kravinu tady někdo může srovnávat s Monty Pythonama. Tam to bylo založený na inteligentním vtipu (taky ad absurdum), ale tady je to založený na okázalý blbosti a trapnosti. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Norská spisovatelka Marie Kleve ocenila parodické násilí a to, jak odráží příběhy z naší doby, když lidé žijí ve vikingské éře. (MTHRFCKR)
  • Vikingská praxe ättestupa je ve skutečnosti mýtus. Jak je znázorněno v seriálu, od starších lidí se očekávalo, že se budou obětovat pro dobro vesnice. Původním zdrojem příběhu je však islandská zpráva ze 13. století v Gautreksově sáze. Údajné ättestupas v Norsku a Skandinávii zmiňují pouze historici z 18. a 19. století bez předchozích odkazů na jakékoli takové praktiky, kromě zmíněné Gautreksovy ságy. Nejuznávanější historici považují příběh za odraz islandské středověké tradice zobrazování Švédů jako barbarů, protože konvertovali ke křesťanství o století později než Island. (MTHRFCKR)
  • 13 herců v Seveřanech si zahrálo také v seriálu Netflix Lilyhammer (od r. 2012). (MTHRFCKR)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama