Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Gerard McMurray dokázal nemožné! Až dosud jsem nevěřil, že by negerský holokaust mohla být tak příšerná nuda. Absolutní katastrofa, kde se nezachovalo ani zrnko atmosféry předchozích dílů. S takovým céčkovým blábolem ať jdou šulini tvůrci opravdu rovnou někam do prdele. Všechno špatně! Dlouho jsem neviděl něco tak extrémně nepovedeného. Od obsazení totálních hereckých polen na všech frontách, až po maximálně debilně napsané dialogy, které zřejmě vytvořil nějaký špatně naprogramovaný generátor náhodných slov. Všichni, kteří se na tomto snímku nějak podíleli by si zasloužili jednosměrnou jízdenku na exkurzi do některé z plynových komor. Děs a hrůza! ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Nová vláda USA sa rozhodne začať nevídaný experiment, v ktorom luďom z nižších spoločenských vrstiev ponúkne možnosť zárobku. Ich úlohou je zúčastniť sa Očisty, teda udalosti, počas ktorej sú dvanásť hodín všetky zločiny legálne. Výsledok tohto pokusu je nepredvídatelný, a z toho, čo sa začne ako relatívne pokojný večer, sa čoskoro stáva nezastavitelné krviprelievanie. - Prequel k jednej z najvyrovnanejších moderných hororových sérií, ktorá si aj po štvrtom počine drží slušnú úroveň. Nedostal som síce to, čo som čakal, teda nejaké obšírne objasnenie toho, prečo to celé začalo, ale ako príspevok do subžánru Action Horror to vďaka efektívnemu tempu zapadá výborne, takže sa to u mňa akosi vykompenzovalo. Mierne nechápem rozhodnutie tvorcov umiestniť dej prvej Očisty v časti Staten Island, keďže tu kriminalita nie je na pomery USA príliš vysoká. Ovela viac by som uvítal zobrazenie Očisty z Detroitu alebo St. Louis. Spokojný som aj s hercami, z ktorých ma najviac zaujala Lex Scott Davis, ktorá mi štýlom hrania pripomína nestarnúcu Angelu Bassett. Slabé štyri hviezdičky si to zaslúži a som zvedavý, kam sa táto séria zase posunie s novým seriálom. + herec z The Visit + herečka z South of Hell + herec z Santa Clarita Diet + herečka z The Belko Experiment a Room 104 + herec z Bedeviled a Dismissed ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Experiment, který se v černošském ghettu trochu zvrhnul - tak by se dal popsat ve zkratce děj první Očisty. Už od začátku je jasné, kdo se experimentu bude účastnit a proč a samozřejmě v tom hlavní roli hrají peníze. Myslím, že skvělý potenciál toho maníka s injekcemi (Skeletorn?) zůstal nakonec trochu nevyužit, ale zase se mi líbilo pojetí místní mafie. Tenhle film v celé sérii rozhodně není špatný a kvituji s povděkem, že jsme i zjistili, kde se nápad na Očistu vzal. Prý sociologický experiment, pff. ()

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Já to tušil. Celou Očistu vymysleli dva pošahaní bělouši. Samozřejmě politik a doktorka. Úkol zněl jasně. Eliminace obyvatelstva v sociálně vyloučené lokalitě. Jenže ouha. Vyloučení si místo vraždění uspořádají pouliční multidrogovou párty a tak je musí pár bílých žoldáků (a jeden černý sociopat) k zabíjení maličko popostrčit, což samozřejmě komunitu asociálů stmelí a posílí. A tak se J, Zed a D spojí, zapomenou na svá bývalá drogová teritoria a ošklivým Vápnům pořádně natrhnou prdel. Kdyby tohle někdo natočil loni v Americe a popletl si barvy (vyměnil černou za bílou), tak dneska visí. Díky a nasrat. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Duch "The Purge" je ten tam. McMurray nám servíruje prostoduchý akční thriller, o kterém jsem si chvíli mohl i myslet, že je to parodie. Protože nasekat tolik stereotypů, klišé a otřepaností do jednoho filmu musí být nějaký záměr, ne? Bohužel ale opak je pravdou a McMurray se jen snaží vyždímat z Purge poslední kapičky diváckého zájmu. Celý to působí jako hromada dalších "straight-to-DVD" věcí s neznámými či druhořadými herci, nad kterou se zase tak moc nepřemýšlelo. Tady je bod A, kde začínáme, sem chceme dojít a tohle a tohle tam musíme po cestě v pasírovat protože prostě proto. A ono se to nějak slepí. Upřímně ale nejsem nějak rozhořčen, protože přesně to jsem čekal. Škoda. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • V pokoji Isaiaha (Joivan Wade) je na zdi plakát k filmu Halloween (2018), který také produkovala Blumhouse Production Company. (NiWi)
  • Ve filmu se neobjeví žádná postava z předešlých tří filmů. (NiWi)
  • Jedná se o prequel filmové série Očista. (mzss1)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama