Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (228)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjde mi, že je film hodně podhodnocený a je to možná způsobeno tím, že ve filmu je více černých než bílých, což mně osobně nevadí. Purge sérii mám rád a udělat prequel byl slušný nápad, líbilo se mi jak vše vlastně začalo, byť se schopnějšími tvůrci to mohlo být určitě nápaditější a inteligentnější, ale tady jde především o akci a zábavu a v téhle sféře film podmínky splňuje. Chaos v ulicích je možná ještě šílenější než předtím, krví se moc nešetří, masky opět paráda, hlavní hrdinka se svým bratrem jsou sympaťáci a udělat z drogového dealera hrdinu, kterému divák ve finále fandí zvládne natočit málokdo. Finální akční čistka v paneláku je jak z Terminátora, ale mně se to líbilo velice. Milé překvápko. 75% ()

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem doufal, že si ze mě tvůrci jen dělají srandu, ale pak jsem pochopil, že to mysleli vážně a neudělali mi radost. Po Židech nejvíce trpící etnikum se dostalo i do hledáčku NFFA a film šel rázem do kopru. Nejen proto, že jsou mi vztahy mezi černými a bílými Američany vcelku ukradené, protože má rodina nikdy nevlastnila žádnou plantáž v Dixielandu, ale hlavně z toho důvodu, že scénář stál za psí exkrement, Rambo se Stallonem byl lepší a celý snímek lezl černošské komunitě do řitních otvorů s takovým nadšením, že jsem měl chvílemi chuť rapovat a pověsit na zeď portrét Martina Luthera Kinga. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nezaujímavý prequel k sérii, ktorá si nikdy nenašla cestu do môjho srdca, ale niektoré diely sa mi páčili (dvojka). Tentokrát sa pozrieme na to, ako to celé začalo. Nie je to zlé, atmosféra je ako po minulé razy správne drsná a špinavá, ale od istého momentu sa z toho stáva nudný akčný film s vysokým počtom tuctových postáv (zaujali ma len neprehliadnuteľný Rotimi Paul ako maniak Skeletor a sympaťák Y´lan Noel). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Protesty, basketbal, gangy, rap, vysedávání před domem jak tetiny na vsi, největší obavy z vlastních žen, všechno je stereotypně na svém místě. A pak je tu drogový dealer, co jako Drsnej Shaft neohroženě chrání neighborhood. Co na tom, že profituje na prodeji fetu našim dětem, hlavně že postřílí pár bílých neonacistů podporovaných tím největším boogeymanem, americkou vládou. Dobu reflektující blaxploitation (události v Charlottesville 2017), které svou tupou angažovaností akorát dělá medvědí službu širšímu podtextu. DeMonacův projekt očisty je už vycuclý jak žumpa.. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Trademark PURGE mám veľmi rád a to aj popri faktu, že to ide s každým novým dielom kvalitatívne o pár poschodí dole. Origins celému tomu nápadu som nemohol odignorovať. Fajn námet, obstojné CGI, akcia a kupodivu to príbehovo dáva celkom zmysel. Plesknúť do toho viac lõve, toto by malo HITový potenciál. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 69,5 milionů dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 137,1 mil. (NIRO)
  • Ve filmu se neobjeví žádná postava z předešlých tří filmů. (NiWi)
  • V pokoji Isaiaha (Joivan Wade) je na zdi plakát k filmu Halloween (2018), který také produkovala Blumhouse Production Company. (NiWi)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama